Home
Blog
Bestemmingen
Leer het lokale leven in Peru van dichtbij kennen

Leer het lokale leven in Peru van dichtbij kennen

op 19 februari 2015
2 minuten leestijd
Leer het lokale leven in Peru van dichtbij kennen

De oude Inca-tempels, met Machu Picchu als onbetwist hoogtepunt. De historische stad Cusco. De ruige Andes en de stomende Amazone. Vulkanen, het meer van Titicaca en een kleurrijke cultuur. Peru is een reisbestemming met een eindeloze lijst highlights.

Wil je je reis extra bijzonder maken? Maak dan ook kennis met lokale families en slaap regelmatig bij mensen thuis. Zo leer je het dagelijkse leven op het Peruviaanse platteland kennen.

De reisorganisatie Better Places brengt je rechtstreeks in contact met een reisspecialist die er woont,  samen stel je een droomreis op maat samen. Zo wordt je reis super origineel. De reisexpert in Peru, Guido, heeft een passie voor contact met lokale gemeenschappen. Hij ontwikkelt bijzondere reizen die de bekende highlights van Peru combineren met unieke ervaringen en homestays bij lokale families. Bij het woord ‘homestay’ denken veel mensen aan slapen op een matje in een hut, maar in Peru zijn de homestays vaak van hoog niveau. Je slaapt meestal in je eigen huisje en hebt op veel plekken zelfs een eigen badkamer met warm water. Zo heb je alle comfort, maar verblijf je wel dicht bij de lokale familie.

Condors spotten

Reis je door Peru, dan staat vrijwel altijd de ‘witte stad’ Arequipa op de planning. Deze sfeervolle stad heeft talloze kerken en kleurrijke kloosters die een bezoek waard zijn. Die bezienswaardigheden kun je afwisselen met een Reality Tour, waarbij je ziet hoe er in de arme wijken van de stad wordt gewerkt aan betere leefomstandigheden. Ook een bezoek aan de indrukwekkende Colca Canyon kun je een lokaal tintje geven. In dit natuurgebied kun je condors spotten, trekkings maken en gaan paardrijden, om ’s avonds te eten en slapen bij een lokale familie. Je hebt je eigen kamer en douche, dus met je privacy zit het wel goed.

Gezellige avond met locals

Het Titicaca-meer is een grote toeristentrekker en het is dan ook erg leuk om juist hier van de gebaande paden af te gaan. Ga bijvoorbeeld niet naar het drijvende rieteiland Uros, dat er alleen maar voor de toeristen is, maar kies voor een bezoek aan de Uros Titino-eilanden. Hier wonen de locals zelf ook en doen ze er alles aan om hun tradities te behouden. Op het Llachón-eiland overnacht je in een gezellig guesthouse van een lokale familie. Hier komen weinig reizigers, dus ’s avonds kun je genieten van een gezellige avond met de Peruvianen.

Gastvrije gezinnen op de koffieroute

In en rondom de oude Inca-stad Cusco is enorm veel te doen. Je kunt talloze Inca-tempels bezoeken in de Sacred Valley, lokale markten verkennen en oude kerken ontdekken. Cusco is ook het startpunt van de Incatrail naar Machu Picchu. Een goed alternatief is de koffieroute, een meerdaagse trekking die vertrekt vanuit Cuzco en eindigt aan de voet van Machu Picchu. Tijdens je tocht bezoek je biologische koffie- en cacaoplantages, je leert over de productieprocessen, helpt mee op de boerderij en slaapt bij lokale families. De gezinnen zijn erg gastvrij en trots op hun vruchtbare koffieplantages. Bovendien eet je nergens beter dan bij je lokale gastvrouw, die met producten van eigen land de heerlijkste gerechten bereidt.

Diep de jungle in

Sluit je reis af in de jungle van Peru, onderdeel van de Amazone. Je vaart diep de jungle in en maakt prachtige wandelingen door ongerept woud. De kans is groot dat je apen, kaaimannen en reuzenotters tegenkomt. Bovendien kun je zien hoe lokale families de jungle beschermen en leer je van hen over medicinale planten. Tot slot kun je een middag meehelpen in een opvangcentrum voor wilde dieren, waaronder rode brulapen. De dieren worden verzorgd tot ze weer klaar zijn voor een leven in het wild.

Locals profiteren van toerisme

Door steeds contact te zoeken met locals doe je unieke reiservaringen op en zorg je bovendien dat lokale gemeenschappen kunnen profiteren van het toerisme. “De overnachtingen bij lokale families vonden wij het hoogtepunt van onze reis”, zegt Annemiek, die met Better Places door Peru reisde. "Daardoor hebben we veel meer inzicht gekregen in het dagelijks leven, de cultuur en natuur van Peru. De overnachtingen waren bovendien erg afwisselend en elk op hun eigen manier interessant. Het is niet alleen belangrijk dat reizigers bijdragen aan lokale gemeenschappen, het maakt een reis ook heel speciaal."

Tekst: Karlijn Meulman

Top reizen met Better Places

Meer blogs over Better Places

Beoordelingen van Better Places

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Accommodatie
8.6
Vervoer
8.9
Reisleiding
9.2
Prijs / Kwaliteit
8.8
Algemeen
9.1