Home
Blog
Reisadviezen
Van Peru naar Bolivia reizen: hoe doe je dat?

Van Peru naar Bolivia reizen: hoe doe je dat?

2 minuten leestijd
Van Peru naar Bolivia reizen: hoe doe je dat?

Peru en Bolivia zijn perfect te combineren voor een rondreis. Maar hoe zit het met de grensovergang? Rondreis geeft vijf tips.

Reis naar Peru en Bolivia en je gaat gegarandeerd een hartverwarmende tijd weg tegemoet. Het is heel makkelijk om over land de grens over te gaan. De route van Puno naar Copacabana is het meest populair. Ga georganiseerd met een bus of reis op eigen houtje. Neem deze vijf zaken in acht en de grensovergang verloopt soepel.

1. Zorg voor een uitreisbewijs

Voor beide landen geldt dat het niet nodig is om vooraf een visum te regelen. Wel is het noodzakelijk om een uitreisbewijs te tonen. Ondanks dat er aan de grens niet altijd strikt naar gevraagd wordt, is het aan te raden daar niet op te gokken. Zorg simpelweg voor een goedkoop busticket het land uit en je bent sowieso oké.

2. De grensovergang per bus

Vanuit Peru boek je een busticket van Puno naar Copacabana, La Paz of een andere stad in Bolivia en laat je jezelf georganiseerd de grens over leiden. Vlak voor de grens krijg je van de tourbegeleider, die naast Spaans ook Engels spreekt, de benodigde grenspapieren. Deze vul je in, in de bus. Dat scheelt tijd bij de grens. Vlak voor de grens stopt de bus bij een wisselkantoor waar je Soles wisselt voor Bolivianos. Wanneer je in eerste instantie enkel naar Copacabana reist, is het wisselen niet direct cruciaal. Wel als je direct verder gaat naar La Paz, in verband met een te betalen veerpont na de grensovergang. Daarover meer bij punt vier.

3. Haal een exitstempel

Bij de grens haal je een exitstempel. De grote bagage blijft in het ruim, want de bus rijdt zo weer verder. Neem bij het uitstappen wel je dagrugzak mee voor de veiligheid. Wanneer je Peru binnengekomen bent over land heb je een extra formulier dat je bij de exit dient in te leveren. Ben je met het vliegtuig aangekomen, dan heb je dat betreffende formulier niet. Zodra de exitstempel in je paspoort staat, wandel je de grens over. Waarna je meteen het grenskantoortje van Bolivia spot. Daar haal je de entreestempel en stap je weer in de bus die je naar Copacabana vervoert.

4. Aanschouw de buspont  

Rijd je naar La Paz of verder? Dan stap je in Copacabana over op een Boliviaanse bus. Langs het Titicacameer rijd je naar Estrecho de Tiquina, waar je met een bootje het smalle water over gaat. En de bus? Die gaat met een aparte buspont. Leuk om te zien! Hiervoor is het dus wel zo handig om wat Bolivianos op zak te hebben. Wanneer iedereen, inclusief de bus, veilig aan de overkant staat, vervolg je je weg het prachtige Bolivia in.

5. Op eigen gelegenheid de grens over

Trek je liever je eigen plan? Vergeet dan de georganiseerde tours en neem zelf een microvan naar de grensplaatsjes Yunguyo in Peru of Kasani in Bolivia. Doe de grensovergang lopend, regel de paperassen en vervolg je reis. Uiteraard heb je zelf even goed op te letten. Het voordeel is wel: de wachtrijen zijn vaak korter.

Top reizen naar Peru

Reisorganisaties met reizen naar Peru

Meer blogs over Peru

Beoordelingen van Peru

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.6
Stranden
5.3
Steden
8.2
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4