Home
Blog
Bestemmingen
Reisgids Papua: Bezienswaardigheden, tips én routes

Reisgids Papua: Bezienswaardigheden, tips én routes

op 13 oktober 2017
5 minuten leestijd
Reisgids Papua: Bezienswaardigheden, tips én routes

Een mooie rondreis door Papua maken? Bekijk déze handige mini reisgids met de absolute top bezienswaardigheden, handige tips én een mooie route voor een Papua reis.

Het eiland Papua is één van de ruigste, mooiste en meest oorspronkelijke gebieden van Indonesië. Je vindt er dichte tropische regenwouden, bergen tot wel 5000 meter hoog en prachtige, onaangetaste koraalriffen direct voor de kust. Papua is daarmee de perfecte bestemming voor de reiziger die op zoek is naar het pure Indonesië. 

ALGEMENE INFORMATIE

Diep in het binnenland leven primitieve inheemse stammen, zoals de Dani en de Asmat, die hun eeuwenoude tradities door de jaren heen hebben weten te bewaren. Zo hebben ze nog afschrikwekkend geschilderde gezichten, neusringen van echte varkenstanden, peniskokers en dragen de vrouwen laaghangende rieten rokjes.

Raja Ampat, Papua
Raja Ampat, Papua

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Papua heeft een tropisch regenklimaat en is het gedurende het hele jaar goed te bereizen. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar door tussen de 25 en de 35 graden. Wel kent het eiland twee seizoenen, onderverdeeld in het ‘droge’ en het ‘natte’ seizoen. Tijdens de droge periode die loopt van april tot en met oktober zijn er de meeste zonuren en relatief weinig regen. De natte periode is gedurende onze winter, van november tot en met maart. Tijdens deze maanden kan er veel regen vallen en is de luchtvochtigheid hoger dan in de andere maanden. Echter kan er ook in deze maanden prima door Papua worden gereisd, de temperatuur is er vaak aangenamer en de natuur is door de regen extra mooi en groen. De Raja Ampat eilanden, voor de uiterste westkust van Papua, vormen bovendien een uitzondering op deze indeling van seizoenen, want daar is het juist in onze wintermaanden qua weer het rustigst en droogst.

Ondanks dat Papua nog niet tot ontdekt is bij de meeste reizigers, beidt het een ruime keuze aan schitterende bezienswaardigheden. Lees snel verder voor een top 5 van bestemmingen die je echt niet mag missen. 

MUST-DO 1 — WAMENA en de Baliem Vallei (CULTUUR EN LANDSCHAPPEN)

Wamena ligt diep in de binnenlanden van Papua en is daarmee één van de meest geïsoleerde plekken van het eiland. Dit gebied is een erg afgelegen en ongerept gebied dat eeuwenlang afgesloten is geweest van de buitenwereld. Je kunt het kleine stadje alleen met het vliegtuig bereiken. Vanuit het vliegtuig vang je al een glimp op van de groene heuvels en mistige valleien die deze omgeving zo mysterieus maken.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wamena vormt het centrum van de beroemde Baliem Vallei. Deze zeer vruchtbare vallei ligt op een hoogte van 1600 meter boven zeeniveau, dat voor een erg aangenaam klimaat zorgt. In deze vallei leven de bekende traditionele Dani-stammen met hun eigen rituelen en waarden.

Tevens kun je Wamena gebruiken als uitvalsbasis voor verschillende meerdaagse trekkings door het gebied. Bijvoorbeeld naar een echte mock war, ofwel oorlogsdans. Dit is een spectaculair en onvergetelijk schouwspel waarbij twee rivaliserende stammen elkaar te lijf gaan, met speren en pijl en boog en in vol ornaat beschilderd met de meest woeste oorlogskleuren.

MUST-DO 2 — JAYAPURA  (STAD)

De hoofdstad van Papua is Jayapura. De stad ademt de sfeer van het verleden, in 1910 is de stad als Hollandia door de Nederlanders gesticht. Je vindt hierdoor onder andere enkele gebouwen die nog aan deze periode herinneren. Zoals het ziekenhuis, de Paulus kerk en een postkantoor. Jayapura ligt aan een baai aan de oostkant van het eiland.

Jayapura
Jayapura

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

MUST-DO 3 — SENTANIMEER (NATUUR EN LANDSCHAPPEN)

Het Sentanimeer ligt ten westen van de hoofdstad Jayapura en wordt omringd door prachtige groene heuvels. De bevolking bij het Sentanimeer leeft hier in dorpen gebouwd op palen. In het meer wordt al generaties lang gevist met traditionele prauwen. Bij de vismarkt in Hamadi kun je ook lokale kunstvoorwerpen als schorsen, sagokommen en houtsnijwerk kopen. Trek je liever de omgeving in? Breng dan een bezoek aan het 2e wereldoorlog monument bij Ifar Gunung en het McArthur monument. Dit laatste monument ligt boven op een heuvel in een militaire enclave (vergeet dus niet je paspoort mee te nemen!) en het biedt een geweldig uitzicht over het stadje Sentani en het Sentanimeer.

Sentanimeer
Sentanimeer

Sentanimeer, Papua
Sentanimeer, Papua

MUST-DO 4 — BIAK (STRAND, LANDSCHAPPEN EN DUIKEN)

Ook het grootste eiland van de Schouten eilanden, Biak, heeft een rijke koloniale geschiedenis. Zo vind je op dit eiland nog het oude KLM hotel. Verder is het eiland een perfecte plek als je van prachtige zandstranden en koraalriffen houdt. Erg leuk is om een dagtocht naar het oosten te maken, richting Bosnik, met de mooie kleine kliffen in zee of naar de kaap Tanjung Bahari. Waar een kristalheldere rivier in zee uitmondt waar de vissen in en uit zwemmen. Dit kun je mooi vanaf de brug boven de riviermonding aanschouwen.

Indien je meer van de geschiedenis houdt kun je ook naar Gua Jepun (letterlijk: Japanse Grot) gaan. In dit grottenstelsel verscholen de Japanners zich aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tegen aanvallen van de geallieerde troepen.

Biak, Papua
Biak, Papua

MUST-DO 5 — RAJA AMPAT (LANDSCHAPPEN EN DUIKEN)

De Raja Ampat eilanden, letterlijk de viervorsteneilanden, liggen ten westen van de Vogelkop, de uiterste westpunt Papua. De eilanden zijn als een sprookje, omringd door paradijselijke stranden en dichtbegroeid met onaangetaste tropische oerwouden, waarin ’s werelds meest bijzondere en mooiste vogels leven zoals ara’s, papegaaien, neushoornvogels en paradijsvogels. Maar de belangrijkste reden dat steeds meer mensen de lange reis naar dit afgelegen shangri-la maken, zijn zeer gezonde en uiterst kleurrijke koraalriffen. Het gebied is gezegend met de mooiste koraaltuinen ter wereld, nog geheel in takt, vissen in alle soorten en maten, met alle kleuren van de regenboog, scholen barracuda's en jackfish, schildpadden, murenen, haaien en manta's, u heeft maar te kiezen!

Raja Ampat is een bounty-paradijs zoals in uw dromen; wit poederzand, een kristalheldere azuurblauwe zee, koraal zo voor uw bungalowtje, een groene jungle in het achterland en palmen direct op het strand!

Raja Ampat, Indonesië
Raja Ampat, Indonesië

Raja Ampat
Raja Ampat

duiken bij Raja Ampat
duiken bij Raja Ampat

VOORBEELD ROUTE + TIPS EN PRAKTISCHE INFO

Bezoek deze vijf hoogtepunten van Papua met de 21-daagse reis ‘Fascinerend Papua’ van Rama Tours Holland. Je brengt hierbij niet alleen een bezoek aan de hoofdstad Jayapura, maar komt ook door de Baliem Vallei, Sentani en het prachtige Raja Ampat. Kijk voor meer informatie over deze reis op de website van Rama Tours Holland of vraag een brochure aan.

Je dient bij een reis naar Papua vooraf goed de geldigheid van je paspoort te controleren. Deze moet namelijk bij terugkeer in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast is er bij verblijf langer dan 30 dagen in Indonesië een visum verplicht. Deze kun je voorafgaand aan de reis aanvragen. Rama Tours Holland informeert je graag over de mogelijkheden. Verblijf je korter dan 30 dagen in Indonesië dan heb je geen visum nodig wanneer je de Nederlands of Belgische nationaliteit hebt en aankomt en vertrekt op de luchthavens die vallen onder de visumvrijstelling.

Op Papua is het tijdens de Nederlandse zomertijd 7 uur later dan in Nederland, op het moment dat het bij ons wintertijd is wordt dit verschil 8 uur.

Voor meer informatie over vaccinaties verwijzen we je graag door naar je huisarts of de GGD. Zij kunnen je adviseren over welke inentingen er verplicht zijn of worden aangeraden. Bovendien kunnen zij bekijken of eventuele vaccinaties die je mogelijk ooit al eens hebt gehad nog geldig zijn voor de desbetreffende reis.

Top reizen naar Indonesië

Reisorganisaties met reizen naar Indonesië

Meer blogs over Indonesië

Beoordelingen van Indonesië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1