Home
Blog
Bestemmingen
De 15 mooiste bezienswaardigheden van Indonesië

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Indonesië

4 minuten leestijd
De 15 mooiste bezienswaardigheden van Indonesië

Indonesië bestaat uit meer dan 17.000 eilanden, vol prachtige bezienswaardigheden. Bali ken je natuurlijk, maar ken je al déze Indonesië highlights al?

Bali is verreweg het bekendste eiland van Indonesië. Het kleine eilandje heeft meer te bieden dan soms wordt gedacht. Stranden, watersport, rijstvelden, vulkanen, tempels, lekker eten en vriendelijke mensen bijvoorbeeld, om zo maar een paar hoogtepunten te noemen. Maar Indonesië telt nog ruim 17.000(!) eilanden, elk met zijn eigen highlights. Wij maken het je makkelijk en tippen de 15 mooiste bezienswaardigheden van Indonesië. Wat staat er bovenaan jouw Indo-bucketlist?

1. Bali

Zóó. Even eentje om op te warmen. Bali is een highlight an sich. En echt niet alleen voor strandvakanties en toeristische barretjes! Er zijn genoeg plekken op het eiland die nog ongerept en rustig zijn. Oost, west of noord? Allemaal een stuk minder druk dan het zuiden. Alleen op Bali kun je je al een paar weken vermaken! 

Bali
Bali

2. Jogjakarta

Jogjakarta – niet te verwarren met Jakarta – staat bekend als de leukste stad van Java. Er hangt een gezellig backpackerssfeertje, en tegelijkertijd is de plaats typisch Indonesië. Van koloniale panden tot vervallen hutjes en van luxe hotels tot goedkope hostels. Voor ieder wat wils! De meeste reizigers zullen vanuit Jogjakarta een bezoekje brengen aan Borobodur.

Jogjakarta
Jogjakarta

3. Borobodur

Deze prachtige tempel verdient een eigen vermelding in dit lijstje. Borobodur is een boedhistische tempel uit de achtste eeuw na Christus en één van dé bezienswaardigheden van Java. Vanaf Jogjakarta is het veertig kilometer rijden naar Borobodur. De tempel is nog in zeer goede staat, omdat Borobodur eeuwen lang begroeid is geweest. In de negentiende eeuw is de tempel door kolonisten weer ontdekt.

Borobodur
Borobodur

4. Bromo

Nog zo’n Java-highlight is Bromo, de bekendste vulkaan van het eiland. Bromo is niet de hoogste berg van de regio, maar de ligging maakt deze vulkaan wel heel bijzonder. De vulkaan ligt samen met twee andere vulkanen in een zanderig gebied van acht bij tien kilometer. Dit levert schitterende plaatjes op bij een zonsopgang.

Bromo
Bromo

5. Gili-eilanden

Tegenwoordig bijna bekender dan Bali: de Gili-eilanden! Een gewild tripje vanaf Bali, maar technisch gezien horen deze bountyeilandjes bij buureiland Lombok. Totaal zijn er drie Gili-eilanden: Gili Meno, Gili Air en Gili Trawangan. Trawangan is het grootste en meest toeristische eiland, maar je zult je er zeker geen massatoerist voelen.

Gili Trawangan
Gili Trawangan

6. Nusa Lembongan

Een ander heerlijk eilandje vlakbij Bali is Nusa Lembongan. Ook dit eilandje maakt deel uit van een eilandengroep: Nusa Ceningan en Nusa Penida liggen naast Nusa Lembongan. Na de Gili-eilanden is ‘Nusa’ nu the next big thing. Het eiland staat ook wel bekend als ‘het oude Bali’, dus wees er snel bij als je dat nog wilt ervaren.

Nusa Lembongan
Nusa Lembongan

7. Rinjani

De grootste vulkaan op Lombok is Rinjani, en met 3.726 meter hoogte de op één na hoogste vulkaan van Indonesië. Er gaat een mythe dat Lombok zou zijn ontstaan uit Rinjani. Rinjani op zijn beurt is weer een versmelting van de waterdraak Rinji en de vuurdraak Jani, die met elkaar vochten en samen de vulkaan creëerden. Een uitbarsting is een teken dat de draken nog af en toe met elkaar op de vuist gaan ;-) Het beklimmen waard, of niet?

Rinjani
Rinjani

8. Borneo

Indonesisch Borneo (Kalimantan) is het zuidelijke deel van het eiland Borneo en staat bekend om de vele, dichte oerwouden. Of stond eigenlijk. De laatste decennia wordt er veel bos gekopt. Gelukkig hebben de dwergolifant, de Sumatraanse neushoorn, de nevelpanter en de orang-oetan hier wel nog hun leefgebied. Ook duiken kun je hier als de beste!

Borneo
Borneo

9. Flores

Een onbekender eiland, maar niet lang meer. Nu Indonesië steeds populairder wordt, beginnen reizigers uit te wijken naar andere eilanden dan alleen Java en Bali. Lombok is daar één van, maar ook Flores scoort punten. Op dit eiland vind je niet alleen de ‘klassieke’ witte stranden en groene rijstvelden, maar ook vulkanen met blauwe meren! Een tripje naar Komodo National Park móet hier op de bucketlist.

Flores
Flores

10. Komodo

Ten westen van Flores ligt de eilandengroep Komodo. Komodo is vernoemd naar zijn wereldberoemde bewoner: de Komodo dragon. Het is de grootste hagedissoort ter wereld en ziet er eng uit, maar bijten of andere gewelddadige dingen zal de Komodo dragon niet snel doen. Op de Komodo-eilanden kun je ook prachtig duiken en snorkelen.

Komodo
Komodo

11. Sumatra

Eén van de grootste eilanden ter wereld en het meest westelijke eiland van Indonesië: Sumatra! Op de Indonesische kaart kun je niet om Sumatra heen. Toch slaan veel toeristen Sumatra over. Met als resultaat dat je hier nog een puur stuk Indonesië kunt vinden. En zeker niet minder mooi!

Sumatra
Sumatra

12. Sulawesi

Google Sulawesi en je zult merken dat dit stukje Indonesië beter bekend staat als Celebes. Dit is geen bountyeilandje: er wonen 15 miljoen mensen op Celebes, maar het eiland is dan ook één van de grootste eilanden van Indonesië. Zo blijft er genoeg ruimte over voor verlaten stranden, zoals op Bunaken.

Sulawesi
Sulawesi

13. Prambanan

Prambanan is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. Pramamban ligt op Java, op een kleine twintig kilometer van Jogjakarta. De tempels zijn gebouwd in de negende eeuw na Christus en staan net als Borobodur op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een must-see op Java!

Prambanan
Prambanan

14. Raja Ampat-eilanden

Echt op zoek naar een onontdekt Indonesisch eiland? De Raja Ampat-eilanden, bestaande uit vier hoofdeilanden en zo’n 1.500 kleine eilandjes, voldoen zeker aan deze omschrijving. De onderwaterwereld is hier nog mooier dan die boven water. Tijdens het duiken kom je hier haaien, reuzenmanta’s en talloze andere vissen tegen.

Raja Ampat
Raja Ampat

15. Wakatobi

Klinkt als een metrostation in Bangkok, maar ook dit is dus een Indonesische eilandengroep. Gaat nooit vervelen, of wel? Wakatobi is een heus duikersparadijs en wordt steeds meer door professionele duikers en fotografen bezocht. Hierdoor wordt het (relatief) makkelijker om op de eilanden te komen. Ideaal voor wie zijn eigen Expeditie Robinson wilt meemaken!

Wakatobi
Wakatobi
 

Top reizen naar Indonesië

Reisorganisaties met reizen naar Indonesië

Meer blogs over Indonesië

Beoordelingen van Indonesië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1