Home
Blog
Bestemmingen
Reisroute Thailand: de ultieme route + tips voor een rondreis Thailand

Reisroute Thailand: de ultieme route + tips voor een rondreis Thailand

op 5 augustus 2022
7 minuten leestijd
Reisroute Thailand: de ultieme route + tips voor een rondreis Thailand

Een rondreis door Thailand is een groot avontuur! Het land heeft ontzettend veel bezienswaardigheden en je ontdekt er tempels, heerlijk eten, paradijselijke eilanden en een vriendelijke bevolking. Maar wat is een mooie reisroute en waar vind je de mooiste plekjes? Lees hier onze tips!

Vervoer

Vanuit Nederland gaan er bijna dagelijks vluchten naar de Thaise stad Bangkok. Eenmaal aangekomen in de stad kun je met de trein en de metro naar het centrum gaan reizen. Het openbaar vervoer is ontzettend goed geregeld in de stad en de meeste reizigers verblijven rondom Khao San Road. Rondom deze straat kun je de meeste bezienswaardigheden vinden, én je kunt hier je reisroute gaan uitstippelen. 

Er zitten namelijk ontzettend veel kleine reisbureaus waar je bustickets, vliegtickets, treinen en taxi’s kunt boeken. Backpackers pakken graag de bus naar andere steden en richting de eilanden. De tickets zijn relatief goedkoop en het is de makkelijkste manier van reizen in Thailand. 

Nog iets makkelijker is om vanuit Bangkok een binnenlandse vlucht te boeken naar je bestemming. Zo gaan er vluchten naar veel eilanden, het populaire Chiang Mai in het noorden en Surat Thani. De vluchten zijn vaak goedkoop, maar met de bus zie je onderweg veel meer van het mooie landschap.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een veel gebruikt vervoersmiddel in Thailand is ook de Tuktuk. In deze gemotoriseerde riksja passen een aantal passagiers. Ideaal voor de korte afstanden, want je reist gemakkelijk van de ene naar de andere highlight. Overal in Thailand kun je makkelijk een scooter huren. Ben je op zoek naar het echte avontuur en wil je je wagen aan de chaotische wegen? Dan is dit iets voor jou! Het is de perfecte plek om verscholen baaien en bijzondere plekjes te ontdekken. Bovendien is het buiten de steden vaak lekker rustig en kun je op je gemak rondtuffen.

Een andere optie is een georganiseerde reis met een gids. Het is een veilige manier van reizen en alles is al voor je geregeld. De prijzen liggen vaak hoger, maar je weet zeker dat je langs alle mooie plekjes komt. Een nadeel is wellicht dat je minder vrijheid hebt met de reisroute en je reist vaak in groepsverband. Voor de ene reiziger is dat natuurlijk fantastisch terwijl de avonturiers wellicht zelf hun routes willen uitstippelen.

Bangkok

Als je toch in Bangkok bent, is het natuurlijk geweldig deze wereldstad in een paar dagen te ontdekken. Khao San Road is ongetwijfeld de bekendste straat in de stad en hier is echt van alles te beleven. Het is een druk uitgaansgebied en je kunt er de hele nacht feesten. De gefrituurde schorpioenen en vogelspinnen zijn er plenty en het is hier enorm druk met de lokale bevolking en toeristen.

Wil je een rustigere plek ontdekken? Dan kun je alle mooie tempels van de stad gaan bezichtigen. Tip: ga vroeg uit de veren want ook bij de tempels kan het enorm druk worden met bezoekers. Eén van de belangrijkste tempels is Wat Pho waar je de liggende Boeddha kunt bewonderen. Je kunt hier in de buurt de lokale veerboot nemen en de rivier oversteken naar een andere schitterende tempel, Wat Arun. Wat Benchamabophit, Golden Buddha en Wat Saket zijn ook allemaal een bezoek waard.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Andere bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld The Grand Palace, een sprankelend paleiscomplex uit de 18e eeuw. Alles is goud wat blinkt en je kijkt je ogen hier uit! Prachtige mozaïeken, standbeelden, stupa’s en talrijke versieringen maken dit paleis net een sprookje. Of boek een long-tail boottocht en ontdek een drijvende markt in Bangkok. De stad staat bekend als het Venetië van het Oosten en het is fantastisch om het netwerk van kanalen te ontdekken. 

Na een dag sightseeing is het geweldig om van een cocktail en een maaltijd in een rooftopbar te genieten. Bovenop de wolkenkrabbers zijn tal van hippe tentjes te vinden met een waanzinnig uitzicht over de stad.

Lees ook: Top 15 dingen om te doen in Bangkok

Het noorden van Thailand

Als het tijd is om Bangkok achter je te laten, vertrekken veel reizigers naar het noorden. Een mooie route gaat langs het Nationaal Park Erawan waar je bijvoorbeeld de adembenemend mooie Huai Mae Khamin waterval kunt bewonderen. Je bezoekt hier ook de bekende brug over de River Kwai en het stadje Kanchanaburi. 

Je reis gaat verder naar De roos van het noorden, ofwel de stad Chiang Mai. Het is een gemoedelijke stad met ontzettend vele tempels. Ga bijvoorbeeld naar de Wat Phratat Doi Suthep waarvan je ook nog eens een geweldig uitzicht over de omgeving hebt. De tempel ligt namelijk op een hoogte van ruim 1.600 meter! In Chiang Mai zijn gezellige nachtmarkten en je kunt hier natuurlijk heerlijk eten. Nog leuker is een kookcursus te volgen zodat je na je vakantie thuis nog die overheerlijke Pad Thai kunt maken!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Rondom Chiang Mai zijn veel opvangplekken voor olifanten te vinden. Het is een populaire attractie geworden bij toeristen en niet overal worden de dieren goed behandeld. Het is belangrijk om vooraf je huiswerk te doen om te kijken waar de olifanten goed verzorgd worden, mocht je ze willen bezoeken. Schilderende olifanten, olifanten op twee poten en enorme haken horen natuurlijk niet bij de natuur van de dieren en het is belangrijk op een verantwoorde manier van de olifanten te genieten.

Andere populaire plaatsen in de buurt van Chiang Mai zijn het hippiestadje Pai en Chiang Rai. Pai is veel rustiger dan Chang Mai en geliefd bij natuurliefhebbers en rustzoekers. Het is een topbestemming als je op zoek bent naar ontspanning! Ben je graag actief bezig? Je kunt hier 1-daagse of meerdaagse trekkingen boeken met een gids en onderweg geniet je van de watervallen, uitkijkpunten en wilden dieren. Ga bijvoorbeeld naar Pai Canyon, fiets tussen de rijstvelden of ga chillen bij de Sai Ngam Hotsprings.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In Chiang Rai kun je de mooie Blauwe Tempel en de witte Wat Rong Khun bezoeken. Of beklim de 1.600 meter hoge berg de Phu Chi Fa en geniet van een magische zonsopkomst! Je hebt het uitzicht over Thailand, maar ook over het buurland Laos. In de bergen rondom Chiang Rai zijn bovendien  tientallen spectaculaire watervallen te ontdekken waar je een frisse duik kunt nemen. 

De Thaise eilanden

In het zuiden van Thailand is de omgeving van Surat Thani populair. Het is een uitstekende plek om de Thaise eilanden te gaan verkennen!  Voor je vertrekt naar een tropisch eiland, kun je nog het Khao Sok National Park bezoeken. Je kunt per fiets of wandelend het prachtige regenwoud ontdekken en er leven heel veel unieke dieren. Bovendien kun je een onvergetelijke rondvaart met een longtailboot maken langs de kalkrotsen en onderweg vaar je langs mooie watervallen. Voor de sportievelingen: maak een tocht met een kano om deze unieke plek te bekijken! In alle stilte zie je rondslingerende apen en kleurrijke vogels in de bomen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een andere aanrader is de provincie Krabi waar je de Baai van Phang Nga kunt bewonderen, een fantastische plek om van de mooie natuur te genieten! Ga bijvoorbeeld naar het stadje Ao Nang waar je het sprookjesachtige strand Phra nang Cave Beach kunt bezoeken. Of ga een dagje met de boot naar het schiereiland Railay met unieke rotsformaties en mooie stranden. Voor een fantastisch uitzicht kun je de Tiger Cave Tempel gaan beklimmen. Na het beklimmen van 1.237 treden wordt je wel even stil van de vergezichten bij de tempel. Er zijn veel apen, dus let goed op je spullen! Een ander mooi uitzicht ontdek je bij het Khao Ngon Nak Viewpoint. Het is een stevige wandeling naar het uitkijkpunt, maar oh oh wat is het hier mooi!

De Thaise eilanden zijn enorm verschillend. Ben je op zoek naar rust? Dan zijn eilanden als Koh Tao, Koh Jum, Koh Muk, Koh Lipe en de Surin-eilanden aanraders. Aan de andere kant van de Golf van Thailand zijn Ko Kut, Koh Chang en Ko Mak geweldig. Je geniet hier van de schitterende natuur en het zijn fantastische eilanden voor een ontspannen strandvakantie. Bovendien kun je hier ontzettend goed duiken en de onderwaterwereld is fenomenaal! Heb je nog nooit gedoken? Er zijn veel gecertificeerde duikscholen waar je je PADI-certificaat kunt behalen! Snorkelen kan natuurlijk ook en dat is een superleuke activiteit met kinderen.

Lees ook: Duiken in Thailand - onze tips

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Daarnaast staan veel eilanden bekend om het gezellige uitgaansleven.  Zo worden er op Koh Phangan maandelijks vollemaansfeesten gegeven en op Koh Samui zijn tal van leuke bars en nachtclubs te vinden. Strandfeesten zijn immens populair en je kunt hier tot in de late uren feesten. De meeste eilanden zijn per boot vanaf het vasteland te bereiken. Maar enkele eilanden zoals Phuket, Koh Phangan, Koh Tao en Koh Samet zijn met het vliegtuig te bereiken.

Lees ook: Dé Thailand Eilanden-guide: Stranden, bezienswaardigheden & tips

Wat kost een rondreis door Thailand?

Om alle mooie plekjes van Thailand te ontdekken, heb je tussen de 2 tot 4 weken nodig. Afhankelijk van je vervoer kun je je reis zo duur of goedkoop maken als je wilt. De vlucht vanuit Nederland naar Thailand is waarschijnlijk je grootste kostenpost. Binnenlandse vluchten kun je al vanaf €25 per enkele reis boeken. Bustickets beginnen bij €4 voor een enkele reis.

Een gemiddelde kamer kost rond de €27 per nacht en hotels hanteren vaak hogere prijzen. Daar komt natuurlijk ook wat extra luxe bij zoals een zwembad, ruime kamers en een schitterend uitzicht. Eten in de hotels is ook vaak duurder en in de grote steden zijn veel Internationale restaurants te vinden. Het leukste is natuurlijk te genieten van de lokale gerechten die je al vanaf €3 kunt verkrijgen.

Gemiddeld liggen de kosten per dag voor een laag budget rond de €25 en als je van een luxe vakantie in Thailand gaat genieten ben je rond de €150 of meer per dag kwijt. Een georganiseerde rondreis door het land is ook vaak duurder, maar met de informatie in dit artikel kun je zelf natuurlijk een onvergetelijke route samenstellen!

Lees verder:
De beste reistijd voor een rondreis Thailand
25 redenen waarom je écht nóóit in Thailand wilt rondreizen
De 11 mooiste eilanden van Thailand
De 20 állermooiste stranden van Thailand

Top reizen naar Thailand

Reisorganisaties met reizen naar Thailand

Meer blogs over Thailand

Beoordelingen van Thailand

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.8
Cultuur
8.8
Stranden
8.7
Steden
8.1
Eten & drinken
8.8
Activiteiten
8.8