Home
Blog
Bestemmingen
Tuktuks in Bangkok: Zó doe je dat (en voorkom je scams)

Tuktuks in Bangkok: Zó doe je dat (en voorkom je scams)

1 minuut leestijd
Tuktuks in Bangkok: Zó doe je dat (en voorkom je scams)

Een ritje met een tuktuk, dat moet je een keer gedaan hebben in Thailand! En er is geen betere plek om dit te doen dan de héérlijk chaotische hoofdstad Bangkok. Maar let op: er zijn dingen die je in de gaten moet houden! Met deze tien tips houd je het veilig en betaalbaar.

Als zou je er omheen willen: in Bangkok kun je bijna niet voorkomen dat je eens in een tuktuk belandt. Tuktuks zijn overal en zijn vaak dé manier om de files in Bangkok te omzeilen. Maar het is niet alleen maar rozengeur en manenschijn (vandaar ook dat mensen tuktuk willen vermijden). Daarom deze ‘tuktuk guide’ en hoe je scams kunt voorkomen.

Over de tuktuk

Tuktuks zijn niet meer weg te denken uit het Thaise straatbeeld. De naam van de gekleurde, open mini-taxi’s is afgeleid van het geluid wat de motor maakt. Tuktuks zijn vooral populair onder toeristen. De Thai vinden ze vooral lawaaierig en vies. En daar hebben ze natuurlijk best een punt. Maar een rirtje in een tuktuk, dat is toch gewoon een bucketlist-item én kan bovendien superhandig zijn! Mits je je aan de regels houdt natuurlijk.

Tuk tuk
Tuk tuk

Tuktuk Bangkok
Tuktuk Bangkok

Bangkok tuktuk
Bangkok tuktuk

Tuktuk rules

1. Tuktuks hebben geen meter. Je moet altijd onderhandelen over de prijs (maximaal 40 Baht voor een kort ritje).
2. Onderhandel vóór het instappen over de prijs en de bestemming.
3. Vermijd de tuktuk tijdens de spits (begin van de ochtend en eind van de middag). Tenzij je vast wilt staan tussen de uitlaatgassen natuurlijk.
4. Stap niet in een geparkeerde tuktuk. Beter houd je een rijdende tuktuk aan.
5. Laat je niet ‘rondleiden’ door de stad voor een laag bedrag (10-20 Baht). Dan moet je vaak verplicht rondkijken bij de winkels van bevriende Thai… Vermeld daarom ook vooraf dat je géén stops wilt maken.
6. Geloof het niet als de chauffeur zegt dat er een speciale feestdag is, dat een tempel gesloten is of dat er net een nieuwe shoppingmall is. Alternatieve suggesties kun je beter afslaan.
7. Houd armen en benen binnen boord tijdens de rit.
8. Betaal achter de vooraf afgesproken prijs. Liefst gepast!
9. Dingen als ‘benzinekosten-toeslagen’ zijn onzin!
10. Maak vooral een (kort) tuktukritje om het een keer mee te maken. En maak veel selfies! De volgende keer neem je een gewone (meter)taxi.

Top reizen naar Bangkok

Reisorganisaties met reizen naar Bangkok

Meer blogs over Bangkok

Beoordelingen van Thailand

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.8
Cultuur
8.8
Stranden
8.7
Steden
8.1
Eten & drinken
8.8
Activiteiten
8.8