Home
Blog
Bestemmingen
Wat te doen op Koh Samui? Tips voor activiteiten & bezienswaardigheden

Wat te doen op Koh Samui? Tips voor activiteiten & bezienswaardigheden

op 10 mei 2022
3 minuten leestijd
Wat  te doen op Koh Samui? Tips voor activiteiten & bezienswaardigheden

Koh Samui is een prachtig eiland in de Golf van Thailand. Hier vind je hagelwitte stranden, wuivende palmbomen en een helderblauwe zee vol tropische vissen. Het is de perfecte bestemming voor duikers, strandgangers en zonaanbidders. Maar Koh Samui is ook een aanrader voor cultuurliefhebbers, wandelaars en (natuur)fotografen, vanwege de prachtige natuur, gezellige dorpjes, imposante tempels en vele Boeddhabeelden die er te zien zijn.

Top 3 stranden van Koh Samui

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Chaweng Beach: voor feestgangers en snorkelaars

Rond Chaweng zijn de meeste resorts en Chaweng Beach is een prachtig en levendig strand voor iedereen die houdt van drukte en gezelligheid. Venters verkopen hier hun verkoelende drankjes, ijsjes en snacks en direct aan het strand zijn allerlei leuke, kleine restaurantjes en bars. Hier kun je tot diep in de nacht eten, drinken en genieten van de ruisende zee en een adembenemende sterrenhemel. 

Het strand is zes kilometer lang, dus er zijn ook wel rustigere plaatsen te vinden én mooie plekjes om te snorkelen. Die vind je vooral bij het noordelijke deel van dit strand. De beste snorkel-maanden zijn juni, juli en augustus, want dan is het water het helderst en de watertemperatuur het meest aangenaam.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Bophut Beach: culinair genieten, strandwandelingen maken en jetskiën

Dit strand is iets rustiger dan Chaweng Beach, maar ook hier zijn aan en vlakbij het strand allerlei (souvenir)shops, bars en restaurants. Zwemmen in zee is minder aantrekkelijk bij dit strand, want het water is hier meestal niet zo helder. Maar je kunt hier wel prachtige strandwandelingen maken, of een jetski huren en in volle vaart over de golven racen. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Maenam Beach: geniet van de rust en het uitzicht

De stranden hier zijn relatief rustig en dus fijn voor mensen die niet zo houden van drukte, verkopers en (souvenir)shops op en rond het strand. Vanaf deze stranden heb je een mooi uitzicht op het vlakbij gelegen eiland Koh Phangan.

Snorkelen en duiken

Je kunt vanuit Koh Samui een dagtour doen naar het Ang Thong National Marine Park. Dit gebied, op twee uur varen vanaf Koh Samui, bestaat uit 42 eilandjes en is een paradijs voor snorkelaars. Er zijn eilanden met witte zandstranden en wuivende palmbomen, verlaten rotsformaties, grotten, tropische bossen, mangrove bossen, zandplaten en wadden. Een magisch mooi gebied om een dagje te verblijven en rond te zwemmen of met een kano te verkennen.

Om alle eilanden ligt een smalle strook koraal, waar vlindervissen, pijlstaartroggen,maanvissen, groupers en zwartpunt-rifhaaien leven. Op plaatsen waar de stroming sterker is en koraal niet kan overleven, vind je vooral mosselen, oesters, krabben en zeewormen. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Duiken

Voor duiken is dit nationale park minder geschikt, omdat het water gemiddeld maar tien meter diep is en niet overal even helder, door het sediment dat vanuit de Tapi-rivier het zeewater in stroomt. Er zijn op Koh Samui echter genoeg duikscholen die dagtrips organiseren naar mooie duikgebieden in de buurt. Koh Tao bijvoorbeeld, is zo’n perfecte duikbestemming. De naam van het eiland betekent letterlijk ‘schildpaddeneiland’. Niet voor niets, want deze bijzondere dieren leven in de wateren rondom Koh Tao, net zoals talloze andere fascinerende zeedieren. 

Bezienswaardigheden op Koh Samui

Naast zonnen, zwemmen, snorkelen en duiken, zijn er genoeg andere activiteiten te doen op Koh Samui. Het handigste is om een brommer te huren, want daarmee kun je moeiteloos het hele eiland over. Je hebt hier meer aan dan aan een auto. 

Tempels en Boeddhabeelden

Er zijn oneindig veel tempels en Boeddhabeelden te zien op Koh Samui. Neem bijvoorbeeld de Wat Plai Laem tempel. Deze tempel staat in een vijver en wordt omringd door verschillende religieuze beelden, zoals een achttien meter hoge lachende boeddha en Guanyin, de godin van genade en compassie, met haar achttien armen. Als je een ander groot Boeddhabeeld wilt zien, moet je naar Wat Phra Yai. Bij deze tempel zit een vijftien meter hoge, bladgouden Boeddha in lotushouding uit te kijken over de omgeving. 

Houd rekening met je kleding als je de tempels wilt bezoeken: zorg dat je kleding draagt die in ieder geval tot je knieën en je ellebogen komt. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Mummies

Een ander heel bijzonder uitje is een bezoek aan Wat Khunaram. In deze tempel staat een glazen kast met daarin de gemummificeerde monnik Luang Pordaeng (met zijn zonnebril op, dat is een beetje een gek detail). Hij is ruim twintig jaar geleden gestorven en na zijn overlijden is zijn lichaam in een speciaal daarvoor ontworpen glazen kast geplaatst. Dat is overigens op zijn eigen verzoek gebeurd. Luang Pordaeng is ook niet de enige gemummificeerde en tentoongestelde monnik, er zijn er meer op het eiland. 

Watervallen

Midden op het eiland liggen de Na Muang watervallen, oftewel de ‘Paarse watervallen’. De ene waterval is dertig meter hoog en de andere is iets minder hoog, maar net zo mooi. Er zijn meer watervallen op Koh Samui, maar de Na Muang staan bekend als de mooiste en de meest ‘Istagrammable’ van allemaal. Overigens kun je ze het beste bezoeken in september, oktober en november, omdat er dan het meeste regen valt en de waterval dus flink voorzien wordt van extra water.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het (nog redelijke authentieke) vissersdorp Bo Phut

Er zijn meerdere (toeristische) plaatsen op Koh Samui, waar allemaal genoeg zien en te doen is, maar Bo Phut probeert nog enigszins lokaal en authentiek te blijven. Dat lukt niet helemaal, maar de inspanning van de bevolking zorgt er wel voor dat Bo Phut zeker de moeite van een bezoek waard is. Het is bovendien een stuk rustiger dan de drukke, toeristische plaatsen Chaweng en Lamai. 

Overnachten op Koh Samui

Er zijn genoeg resorts, hotels en Airbnb’s op Koh Samui, dus voor iedereen, in iedere prijsklasse is wel een geschikte locatie te vinden. Bovendien ligt het prijsniveau in Thailand vele malen lager dan in Nederland, dus overnachtingen op Koh Samui zijn voor de meeste Nederlanders sowieso goed betaalbaar.

Top reizen naar Koh Samui

16-Daagse rondreis Waanzinnig Thailand

16-Daagse rondreis Waanzinnig Thailand

16 dagen
Individuele rondreis
Ayutthaya, Koh Samui, Kanchanaburi, Erawan Waterfall, Damnoen Saduak Floating Market

Reisorganisaties met reizen naar Koh Samui

Meer blogs over Koh Samui

Beoordelingen van Koh Samui

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.