Home
Blog
Bestemmingen
Verrassend Italië: Volop actie in de wijnstreek Piemonte

Verrassend Italië: Volop actie in de wijnstreek Piemonte

op 25 november 2015
3 minuten leestijd
Verrassend Italië: Volop actie in de wijnstreek Piemonte

Piemonte is een relatief onontdekt stukje Italië vergeleken met andere Italiaanse regio’s. Toch wordt het, samen met Toscane, beschouwd als de beste wijnstreek van Italië. En nog mooier: je kunt hier geweldig diverse outdoor activiteiten doen! Rondreis.nl ging op onderzoek uit.

Waar ligt Piemonte?

Wij moesten eerst ook even op de kaart kijken om hier achter te komen, maar Piemonte, of Piëmont, ligt in het noordwesten van Italië. De hoofdstad is hier Turijn, en het gebied grenst aan Zwitserland in het noorden, en aan Frankrijk in het westen. Het grenst dus aan het Alpengebied en letterlijk betekent Piemonte dan ook ‘aan de voet van de bergen’.

Rondreis.nl bracht afgelopen zomer een aantal dagen door in de provincie Cuneo, in het zuiden van Piemonte. Cuneo is één van de grootste Italiaanse provincies, en wordt onderverdeeld in de Langhe & Roero en Cuneo streken. In de heuvelachtige omgeving van de Langhe begonnen wij onze reis in de stad Alba.

Alba – ‘stad van honderd torens’

Piemonte is één van de rijkste regio’s van Italië, en waar 50 jaar geleden de stad Cuneo nog de rijkste stad was in het zuiden, heeft Alba tegenwoordig die positie ingenomen. Dit dankt Alba aan zijn omgeving van heuvels die bedekt zijn met wijngaarden en aan de unieke witte truffels die alleen hier gevonden kunnen worden. Jaarlijks vind in Alba rond november de witte truffelbeurs plaats, waar de witte truffels voor veel geld geveild worden.

Waar de wijn en truffels uit het Bassa Langa gebied in het noorden komen, is Alta Langa in het zuiden een groot producent van hazelnoten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Ferrero, bekend van de Nutella en Ferrero Rocher, zijn hoofdkantoor in Alba heeft gevestigd.

In de middeleeuwen was Alba de ‘stad van honderd torens’, maar hiervan zijn er vandaag de dag nog maar vier van over. Tijdens ons bezoek aan deze stad was er net een hittegolf gaande, en leek heel Alba wel een siësta te houden. Maar ondanks dat het er uitgestorven was vonden wij Alba, met zijn smalle straatjes en pittoreske huizen met balkons, een bezoek meer dan waard. En uiteraard kun je er heerlijk Italiaans eten, bijvoorbeeld bij La Piola.

Fietsen door de heuvelachtige wijngaarden

De Langhe en Roero zijn heuvelachtige landstreken, met heuvels tot zo’n 600 meter. Tussen de heuvels en diep ingesneden dalen vindt je wijngaarden die zijn opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Door deze prachtige omgeving kun je heerlijke fietstochten maken, waarbij je plekken als Barolo en Barbaresco aandoet. Tijdens een fietstocht met Terroir Selection deelt Davide Pasquero met passie zijn wijnkennis en hij kent het gebied als geen ander. Voor wie een minder goede conditie heeft is het mogelijk om een E-bike te gebruiken, waarmee je de heuvels met twee vingers in je neus omhoog gaat.

Proef onderweg in het middeleeuwse dorpje Neive lokale producten als kaas, hazelnoot en uiteraard wijn. L’Aromatario is hier een prachtig gelegen restaurant met heerlijke lokale gerechten.

Hiken en nordic-walking in Langhe en Roero

Ook te voet is de Langhe streek goed te verkennen en hiervoor zijn verschillende hike’s en nordic-walking tours beschikbaar. Hiervoor kun je o.a. terecht bij Insite Tours. Zo kun je dwars door de wijngaarden wandelen naar het Grinzane Cavour kasteel, een UNESCO Werelderfgoed, waar je lokale wijnen kunt proeven en een klein museum vindt.

Raften en fietsen in Cuneo

De Stura di Demonte is een 115 kilometer lange rivier die bij de grens met Frankrijk ontspringt in de Alpen. Deze rivier stroomt ook door Cuneo en even buiten de stad is het mogelijk om te gaan raften op deze rivier. Rafting tours worden aangeboden door Stiera Sport & Vacanza en zijn geschikt voor zowel beginners als meer gevorderden.
Ook in de Cuneo streek kun je mooie fietstochten maken. Vooral in de omgeving van Argentera, aan het begin van het Alpengebergte.

Wij maakten een fietstocht van Bersezio naar Ferrere, een prachtige route door berglandschappen met een stukje pittig klimmen. Ook hier is het weer mogelijk om een E-bike te gebruiken. Deze omgeving leent zich ook uitstekend om te gaan hiken, net als de iets noordelijkere omgeving van Castelmagno, waar de speciale Castelmagno (DOP) kaas vandaan komt. Hier kun je o.a. zien hoe deze kaas gemaakt wordt en uiteraard kun je ‘m proeven.

Piemonte — Hoe kom je er en waar overnachten?

Je kunt Piemonte met de auto bereiken, maar makkelijker is om het vliegtuig te pakken. Vlieg dan op Nice in Frankrijk, of op Milaan of Turijn in Italië. Vanaf de luchthaven van Turijn is het zo’n 1:15 uur rijden naar Alba, vanaf Milaan of Nice respectievelijk 2 uur en 3 uur rijden.

In de Langhe en Roero verbleven wij in het Cá del Lopo in Montelupo Albese, een fraai hotel met prachtig uitzicht over de omgeving en een goede plek als uitvalsbasis. Ook vind je hier vele Bed & Breakfasts, zoals bijvoorbeeld het door Nederlanders gerunde Casa va Bene.

Meer weten over de Langhe & Roero of Cuneo? Ga dan naar de officiële websites:

www.cuneoholiday.com

www.langheroero.it

Tekst en foto's door Alfons Taekema.

Top reizen naar Italië

Reisorganisaties met reizen naar Italië

Meer blogs over Italië

Beoordelingen van Italië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.2
Cultuur
8.7
Stranden
6.8
Steden
8.7
Eten & drinken
8.7
Activiteiten
8.3