Home
Blog
Bestemmingen
De top 10 bezienswaardigheden in Zuid-Thailand

De top 10 bezienswaardigheden in Zuid-Thailand

op 15 september 2022
7 minuten leestijd
De top 10 bezienswaardigheden in Zuid-Thailand

Wat zijn de absolute must-see bezienswaardigheden in Zuid-Thailand? We vertellen het je hier! Thailand is sowieso natuurlijk al een onwijs mooi land in Azië en veel reizigers zijn hier al een keer op rondreis geweest, maar toch is het de moeite waard om eens in te zoomen op het zuidelijke deel van Thailand. Kijk maar!

Natuurliefhebbers opgelet! In Zuid-Thailand kijk je je ogen namelijk uit bij de paradijselijke stranden met smaragdgroene wateren, oerwouden met panoramische bergkammen en tropische eilanden met hagelwitte zandstranden. Ook voor cultuurliefhebbers en feestgangers heeft het zuiden van Thailand veel te bieden. Maar wat zijn de mooiste plekjes van Zuid-Thailand? We helpen je graag op weg!

De betoverende stranden

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Als je aan Thailand denkt, denk je al snel aan paradijselijke eilanden omringd door turquoise water. De eilandengroep Phi Phi is waarschijnlijk de meest bezochte plek van Zuid-Thailand en het eiland heeft enorme bekendheid gekregen door Leonardo DiCaprio die hier de film ‘The Beach’ heeft opgenomen. Dit strand, Maya Bay, is te vinden op het eiland Koh Phi Phi Don en er gaan dagelijks boottochten naar deze betoverende baai. Een andere schitterende baai op dit eiland is Phi Leh Lagoon dat omringd is door enorme kalkstenen kliffen. 

Een ander geliefd strand is Railay Beach in Krabi. Het strand is alleen per boot te bereiken en de twee stranden zijn door middel van een pad door de jungle met elkaar verbonden. Vergeet niet een kijkje te nemen bij Diamond Cave! Even verderop kun je nog Phra Nang Beach bezoeken. Het hoogtepunt van dit strand is de grot Princess Cave waar je wel hele bijzondere objecten kunt vinden. De grot is namelijk gevuld met felgekleurde penissen en er gaan verschillende verhalen rond over de geschiedenis van de Phra Nang Cave. De rots op het strand is geliefd bij rotsklimmers en onder begeleiding van een gids kun je uitdagende routes trotseren.

Lees ook: De 20 állermooiste stranden van Thailand

De provincie Phuket

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een andere drukbezochte plek in het zuiden van Thailand is Phuket. Het schiereiland ligt aan de Andamanse Zee en in de gelijknamige stad geniet je van het bruisende stadsleven van Thailand. Hikers zijn in Phuket ook op de juiste plek. Eén van de mooiste wandelingen brengt je naar het Karon Viewpoint waar je geniet van een onvergetelijk uitzicht. Andere mooie uitkijkpunten ontdek je bij Windmill Viewpoint en Promthep Cape.

Als je van watervallen houdt, ga je in Phuket ook genieten. Er lopen prachtige wandelroutes naar bijvoorbeeld de Bang Pae Waterfall, de Kathu Waterfall, en de Ton Sai Waterfall. Net na het regenseizoen in oktober zijn de watervallen op z’n mooist.

Phuket is omringd door water en het eiland is dan ook perfect voor watersportliefhebbers. Het is een heerlijke plek om te golfsurfen en je kunt surfboarden huren op de stranden. Bovendien worden er veel kajak- en kanotochten aangeboden en op deze manier kom je langs de meest afgelegen plekjes! In het binnenland heb je de mogelijkheid om te raften en de uitdagende routes gaan dwars door de jungle. Bij de stranden kun je leuke boottochten maken in een longtailboot. Op deze manier kom je bij verborgen pareltjes zoals Banana Rock Beach!

Het Khao Phra Bang Khram natuurreservaat

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Krabi ligt ten oosten van Phuket en ook hier zijn tal van natuurlijke bezienswaardigheden te vinden. Zo kun je het Khao Phra Bang Khram natuurreservaat bezoeken waar je kunt genieten van de watervallen van de Emerald Pool. Langs de verschillende meertjes en watervallen open prachtige wandelroutes en je kunt hier een heerlijke frisse duik in het water nemen. Alleen bij Blue Pool mag je helaas niet zwemmen, maar het uitzicht is één die je niet snel zult vergeten. 

Het natuurreservaat bevat bovendien veel hot springs met thermaal water. Het schijnt dat de bronnen helende krachten hebben en de Klong Thom Hot Springs worden dan ook druk bezocht.

De Baai van Phang Nga

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Tussen Phuket en Krabi ligt het Nationaal Park Ao Phang Nga. Er liggen prachtige eilanden in de Baai van Phang Nga die omringd zijn door mangroven. De beste manier om hier van de natuur te genieten is per kajak! Dagelijks zijn er tours met een ervaren gids naar bijvoorbeeld de rotsformaties van Koh Pa Nak. De gids neemt je mee naar bijvoorbeeld de Bat Cave en het eiland Ko Junho Yai. 

Het eiland Koh Phing Kan wordt eveneens druk bezocht want hier werd de James Bond film ‘The Man with the Golden Gun’ opgenomen. Het eiland wordt wel ‘James Bond-eiland’ genoemd en het is bekend door een unieke rots die in het water staat. Als laatste is het de moeite waard Koh Panyee te bezoeken. De kustplaats is een traditioneel vissersdorp en alle woningen zijn op palen gebouwd.

Meer zien? Check dan even dit filmpje met prachtige beelden van deze regio!

Culturele bezienswaardigheden 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Phuket is een uitstekend uitgangspunt om de culturele hoogtepunten van Thailand te bezoeken. Ontdek bijvoorbeeld de Big Buddha die helemaal van wit marmer gemaakt is. De 45 meter hoge Boeddha staat bovenop een berg en je hebt hier een fantastisch uitzicht over de jungle. Een geweldige wandelroute naar de Buddha begint bij Kata Beach, één van de mooiste stranden van Phuket. Het is een uitdagende hike van ongeveer 3 kilometer en goede wandelschoenen zijn een must! 

Of ontdek Wat Tham Sua, de hoogste tempel van Zuid-Thailand. De tempel wordt ook wel Tiger Cave Tempel genoemd omdat hier ooit afdrukken van tijgerpoten zijn gevonden. Je moet er wat voor over hebben want om de top te bereiken, moet je 1.273 treden beklimmen! Je wordt echter beloond met een fenomenaal uitzicht en de gouden Boeddha is ontzettend mooi.

Het regenwoud van Khao Sok

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In het natuurreservaat van Khao Sok ontdek je één van de oudste regenwouden ter wereld. In deze bijzondere wereld leven veel unieke dieren en groeien er zeldzame bomen en planten. Een bijzondere bloem is bijvoorbeeld de Rafflesia en een aantal andere exemplaren hebben hun oorsprong in de prehistorie. Khao Sok is een rustige omgeving waar natuurliefhebbers helemaal in hun element zijn.

Het is een prachtige omgeving voor lange wandelingen in de natuur, maar je hebt hier ook de mogelijkheid om te kajakken of te tuben over de rivier. Er worden verschillende tours aangeboden met eventuele overnachtingen. Onderweg kom je olifanten tegen en ontdek je allerlei andere dieren in de jungle. Er leven onder andere gibbons, slangen en heel veel tropische vogels. Een bezoek aan de spectaculaire Waranam Cave is ook de moeite waard. De grot heeft prachtige stalactieten en stalagmieten met immense galerijen.

De bounty eilanden van Zuid-Thailand

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Door de jaren heen is het zuiden van Thailand druk bezocht. De eilanden hebben veel overeenkomsten, maar er zijn wel degelijk verschillen. Als je bijvoorbeeld van uitgaan en volle maan feesten houdt, dan zijn eilanden als Koh Phangan, Phuket en Koh Phi Phi de moeite waard. Koh Chang en Koh Lanta zijn een beetje een mix en hier geniet je van rustige stranden, maar toch een bruisende sfeer.

Wil je juist in alle rust van de natuur genieten? Dan zijn eilanden als Koh Wai, Koh Lipe, Koh Jum en Koh Muk aanraders. Het zijn relatief onbekende eilanden, vaak zonder geldautomaat, feesten of wegen. Dit is dé plek om heerlijk tot rust te komen en te genieten van de natuur. Er komen minder toeristen en de eilanden zijn authentiek.

Eilandhoppen is enorm populair in Thailand en op deze manier kun je je eigen vakantie prima zelf samenstellen. Zo kun je genieten van de natuur en heerlijke stranden, maar ook van een gezellig nachtleven en overheerlijke restaurants. De eilanden zijn makkelijk per boot te bereiken en een aantal eilanden hebben een vliegveld.

Lees ook: Dé Thailand Eilanden-guide: Stranden, bezienswaardigheden & tips

Duiken en snorkelen

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Veel reizigers komen naar Thailand om te duiken en genieten van de mooie onderwaterwereld en één van de beste eilanden om te duiken is Koh Tao. Het water is enorm helder en je duikt hier tussen prachtige, kleurrijke vissen. Er zijn tal van duikscholen en je kunt hier je PADI-duikbrevet halen. Ook is er volop de mogelijkheid om te snorkelen bij de mooie stranden.

Vanaf alle kustplaatsen zijn er dagelijks duikexcursies naar de mooie plekjes. Zo kun je in Krabi een leuke eilandtour maken en onderweg stopt de boot voor een snorkelexcursie. Ook vanuit Phuket worden er veel duikexcursies aangeboden waarbij je binnen een paar dagen je duikcertificering kunt halen. 

Voor ervaren duikers zijn er bovendien fantastische plekken om te wrakduiken of te leren freediven. Andere favoriete duikplekken zijn te vinden bij Koh Lanta, de Similan Eilanden en de Surin Eilanden.

Steden en knusse dorpjes

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Phuket is één van de grootste steden in Zuid-Thailand en in het drukke centrum is altijd wel wat te beleven. In het stadshart van Phuket ontdek je talloze leuke cafés en restaurants en ook voor feestbeesten is hier veel te beleven. In het stadje Patong kun je genieten van een wild nachtleven bij Bangla Street. In Krabi geniet je van gezellige avondmarkten en er zijn een paar leuke winkelstraten te vinden. Ao Nang is een populaire badplaats en het is een populaire opstapplek voor reizen naar de bounty eilanden. 

Wil je juist genieten van een kleinschalige stad in een mooie omgeving? Dan is Songkhla een aanrader. Uitstapjes naar karstheuvels, mooie stranden en culturele hoogtepunten zijn makkelijk te ondernemen. Of ontdek het district Khanom met knusse dorpjes en adembenemende stranden. Er komen maar weinig mensen en het is de ideale plek om in je hangmat te genieten van de azuurblauwe zee. Ook zwemmen de zeldzame roze dolfijnen rondom Khanom, dus een boottocht mag niet ontbreken!

De Thaise keuken

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Als laatste nemen we een kijkje in de Thaise keuken. Het is op zich geen bezienswaardigheid, maar het overheerlijke eten mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je vakantie. Met een enorme lange kustlijn en de vele eilanden, is het geen verrassing dat er veel vis op de menukaart staat. Gamba's, mosselen en krab worden veel geserveerd en de meest bijzondere visgerechten komen rechtstreeks uit zee.

Op de lokale markten geniet je van heerlijke streetfood en veel voorkomende gerechten zijn noodle soep, papaya salade, Pad Thai en Panang curry. Nagerechten mogen ook niet ontbreken en de gebakken bananen en mango sticky rice zijn desserts om je vingers bij af te likken. 

In Zuid-Thailand proef je overigens veel gerechten die uit de Maleise keuken stammen. Curry’s worden vaak met kokosmelk bereid en de crispy rainforest noodles is een specialiteit in het zuiden van Thailand. Vegetarische gerechten zijn vaak makkelijk te vinden en veel gerechten bestaan uit tofublokjes met heel veel groente.

Op verschillende plekken worden kooklessen aangeboden en het is hartstikke leuk om deze heerlijke gerechten zelf te maken. Zo kun je na je vakantie in het zuiden van Thailand nog heerlijk nagenieten van het lekkere eten! Soms ga je met een lokale chef op zoek naar verse ingrediënten op de markt, en kook je bij de lokale bevolking thuis.

Lees ook: Reisroute Thailand: de ultieme route + tips voor een rondreis Thailand

Top reizen naar Thailand

Reisorganisaties met reizen naar Thailand

Meer blogs over Thailand

Beoordelingen van Thailand

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.8
Cultuur
8.8
Stranden
8.7
Steden
8.1
Eten & drinken
8.8
Activiteiten
8.8