Home
Blog
Algemeen
Rondreis Thailand van 3 weken: Route + tips

Rondreis Thailand van 3 weken: Route + tips

op 18 januari 2023
5 minuten leestijd
Eilandhoppen op Thailand
Eilandhoppen op Thailand

Wil jij een rondreis naar Thailand maken van 3 weken? Dat kan prima! Je kunt in drie weken heel veel zien in Thailand en een mooie combinatie maken van strand, natuur en cultuur. Hieronder onze tips en routes voor een reis door Thailand van 19 tot 23 dagen.

Een rondreis door Thailand is een droom voor velen. En dat is niet zo gek want het land is schitterend met mooie bezienswaardigheden en onwijs veel te doen! Hoe vul je je 3 weekse vakantie? We hebben alvast een mooie route voor je uitstippelt zodat je meteen van je welverdiende vakantie kunt gaan genieten! 

Deze route begint in Bangkok en gaat eerst naar het noorden. Daarna richting het zuiden en we sluiten de reis af op een tropisch eiland. Je kunt de route natuurlijk ook omkeren en aanpassen!

Onderweg maak je kennis met de lokale gerechten, ontdek je de mooiste uitzichten, geniet je van paradijselijke stranden en bezoek je bruisende steden. Kun je het hele land ontdekken? Daar heb je waarschijnlijk meer tijd voor nodig. Maar na 3 weken heb je een goed beeld van Thailand en kun je ontzettend veel bezichtigen. Veel plezier!

Bangkok 

Wat Saket - de Golden Mountain Temple in Bangkok
Wat Saket - de Golden Mountain Temple in Bangkok

Vanuit Nederland gaan er rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Bangkok. De meeste reizigers komen dan ook aan in de Thaise hoofdstad en je kunt hier al heel veel dingen doen en bezienswaardigheden gaan ontdekken. Het is perfect om hier een paar dagen te acclimatiseren en de gigantische stad te ontdekken. Zo ontdek je hier tempels als Wat Arun Ratchawararam Ratchawaramahawihan en Wat Benchamabophit Dusitwanaram, maar ook het schitterende Grand Palace. Het is letterlijk schitterend want alles is goud wat blinkt! 

Andere hoogtepunten zijn de enorme liggende Boeddha van Wat Phra Chetuphon, de drijvende markt en het park Sanam Luang. Je kunt je dag afsluiten met een rondje Khaosan Road. Deze beroemde en beruchte straat heeft veel cafés en hier gebeurt altijd wel iets! Doe je het liever iets rustiger aan, dan is een drankje op het dak van een wolkenkrabber helemaal de moeite waard. Het uitzicht over de stad is fenomenaal! Na twee, drie nachten kun je je reis voortzetten richting het noorden.

Chiang Mai

De nachtmarkt in Chiang Mai
De nachtmarkt in Chiang Mai

Vanuit Bangkok kun je met de bus, de trein of het vliegtuig makkelijk naar de stad Chiang Mai reizen. Hier bewonder je adembenemend mooie tempels als Wat Umong Suan Phutthatham en Wat Phra Singh Woramahawihan. Er zijn leuke markten waar je heerlijk kunt eten en je kunt hier mooie souvenirs en kleding kopen. De Chiang Mai Night Bazaar is een plek waar je zeker gaat slagen!

De meeste reizigers komen echter naar Chiang Mai om te genieten van de mooie natuur. De stad ligt in de buurt van het Doi Inthanon National Park. Hier ontdek je de hoogste berg van Thailand en je kunt hier een- of meerdaagse trekkingen maken. Er is een overvloed aan watervallen, tempels, uitkijkpunten en jungle.

Pai

Bergdorpje Pai
Bergdorpje Pai

Vanuit Chiang Mai kun je het bergdorp Pai makkelijk bereiken. Het is een favoriete bestemming bij veel reizigers. Het plaatsje is namelijk omringd door bergen en groene rijstvelden en je kunt hier helemaal tot rust komen. Ook hier is de natuur beeldschoon en je kunt hier mooie wandelingen maken. Het huren van een scooter is onwijs populair en je kunt bijvoorbeeld de Mae Hon Soon loop gaan rijden. Na afloop zijn er hotsprings waar je lekker kunt relaxen. De sfeer is ontspannen en in de avonden geniet je van live muziek in een gezellig tentje. 

Chiang Rai

Wat Rong Khun
Wat Rong Khun

De laatste bestemming in het noorden is een optionele extra. Als je de tijd hebt is het zeker de moeite waard Chiang Rai te bezoeken. Het maakt deel uit van de gouden driehoek en het landschap is geliefd bij hikers. De twee hoogtepunten in de stad zijn de witte tempel Wat Rong Khun en de blauwe tempel Wat Rong Suea Ten.

Phuket

Resort met zwembad in Phuket
Resort met zwembad in Phuket

Tijd voor een binnenlandse vlucht. Vanuit Chiang Rai én Chiang Mai zijn er namelijk binnenlandse vluchten naar het zuiden van Thailand. Phuket is een Thaise provincie en in de gelijknamige stad is een groot vliegveld te vinden. Het centrum staat vol kleurrijke huisjes en in de avonden kun je gezellige markten bezoeken. Eén van de mooiste tempels is de Wat Chaithararam buiten het centrum. In de buurt kun je ook een mooie klim maken naar de Big Buddha die boven de stad uitsteekt. Het beeld is maar liefst 45 meter hoog en je geniet van een geweldig uitzicht over Phuket en de zee. Vanuit Phuket kun je ook Phang Nga Bay gaan verkennen. Met een boot of kajak tour ontdek je enorme karstformaties en ruige kliffen. Zo staat Khao Phing Kan bekend als James Bond eiland en bij Hong Island ontdek je een beeldschone lagune.

Krabi

Railay beach in Krabi - Thailand
Railay beach in Krabi - Thailand

Aan de overkant van de Baai van Phang Nga ligt de provincie Krabi. Eén van de mooiste stranden hier is Phra nang Cave Beach. Het strand is omringd door kalksteenkliffen met grotten en in de kristalheldere zee liggen een aantal eilandjes. Je kunt meteen een bezoekje brengen aan de Bat Cave en de Princess Cave. Het strand Railay is een andere geliefde bestemming, maar deze is enkel per boot te bereiken. Het is een waanzinnige plek om te duiken en snorkelen en er gaan dagelijks excursies naar dit stukje paradijs. Ao Nang is een leuk stadje waar je een hapje kunt eten en waar je uitstekend kunt winkelen.

Paradijselijke eilanden

Sainuan Beach op Koh Tao
Sainuan Beach op Koh Tao

Na een paar drukke dagen vol excursies en bezienswaardigheden is het heerlijk om even niets te doen. En dat kan uitstekend op de prachtige eilanden van Thailand! Als je van gezelligheid en wat drukte houdt, dan zijn eilanden als Koh Phangan een aanrader. Je geniet hier volop van de paradijselijke stranden, maar het eiland staat ook bekend om de maandelijkse vollemaansfeesten en het bruisende uitgaansleven. Ook op Koh Samui, Phuket en Koh Phi Phi zijn veel bars en uitgaansgelegenheden te vinden.

Ben je juist meer op zoek naar rust of wil je gaan duiken? Dan is er een heel scala aan eilanden om uit te kiezen. Zo is Koh Lanta vrij rustig en het is populair onder gezinnen met kinderen. Koh Lipe is een duikparadijs en het eiland ligt maar liefst 60 kilometer van het Thaise vasteland. Een ander duikparadijs is Koh Tao dat bekend staat om de vele waterschildpadden. Als je echt even de bewoonde wereld achter je wilt laten kun je Koh Adang bezoeken. Het eiland maakt deel uit van het Tarutao National Marine Park en je kunt op het eiland uitstekend wandelen. Na een ontspannen week, is het tijd om weer naar Bangkok terug te keren.

Bonus tips

Khao San Road - Bangkok
Khao San Road - Bangkok

Van tevoren is het natuurlijk belangrijk dat je checkt of je een visum en eventuele vaccinaties nodig hebt. Verder is Thailand is een eenvoudig land om te bezoeken en ook als je nog niet veel gereisd hebt, is het een perfecte bestemming. Het is relatief veilig en je kunt makkelijk alleen op pad gaan. Je komt altijd wel mensen tegen en de bevolking is gastvrij en behulpzaam.

Ook voor gezinnen met kleine kinderen is Thailand perfect. Je hebt de keus om zelfstandig op pad te gaan, maar er zijn natuurlijk ook reisorganisaties die speciale familiereizen Thailand aanbieden, waarbij je de mooiste plekken van Thailand op perfecte wijze met je kinderen kunt ontdekken.

Heb je iets minder tijd? Bekijk dan ook onze tips en routes voor een Thailand reis van 2 weken.

Kosten rondreis Thailand 

Thailand is relatief gezien een goedkoop land en er zijn accommodaties voor ieder budget. Zo overnacht je al voor een klein bedrag in een B&B of met een hoger budget in een vrijstaande villa. Je kunt het eigenlijk zo duur maken als je zelf wilt! Op straat kun je bij onwijs veel straattentjes een hapje eten en verse sap kost vaak niet meer dan een paar euro. Ook in de restaurants betaal je geen hoofdprijzen voor een heerlijke maaltijd. Westerse producten en alcohol zijn vaak wat duurder, maar zeker betaalbaar.

Backpacker in Thailand
Backpacker in Thailand

Vervoer in Thailand

Hetzelfde geldt voor het vervoer. Heb je niet veel tijd? Dan zijn binnenlandse vluchten wellicht het makkelijkst. Maar heb je de tijd, wil je onderweg stoppen en ben je op zoek naar een geweldig avontuur? Dan zijn de bus en de trein een fantastische manier van reizen. Je ziet onderweg veel meer en je leert meer nieuwe mensen kennen. Zo is er een uitstekende nachttrein tussen Bangkok en Chiang Mai. Aan een vliegreis hangt vaak een iets hoger prijskaartje, maar binnenlandse vluchten in Thailand zijn over het algemeen erg goedkoop.

Top reizen naar Thailand

Reisorganisaties met reizen naar Thailand

Meer blogs over Thailand

Beoordelingen van Thailand

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.8
Cultuur
8.8
Stranden
8.7
Steden
8.1
Eten & drinken
8.8
Activiteiten
8.8