Home
Blog
Algemeen
Mexico vakantie van 2 weken: Tips + rondreis routes

Mexico vakantie van 2 weken: Tips + rondreis routes

op 1 december 2023
4 minuten leestijd
Maya ruïne vlakbij Tulum (Mexico)
Maya ruïne vlakbij Tulum (Mexico)

Een vakantie naar Mexico ziet iedereen natuurlijk wel zitten! Maar wat kun je allemaal plannen in een rondreis Mexico van 2 weken? Welke route neem je en welke bezienswaardigheden mag je niet missen? Met deze tips kom je een heel eind. Vamos!

Beste reistijd

Mexico is een groot land, en het weer kan per regio behoorlijk verschillen. Over het algemeen schijnt gelukkig het zonnetje, maar als je naar Yucatán reist, dien je rekening te houden met het regenseizoen. Tussen juni en oktober kan het hier namelijk behoorlijk plenzen! En er komen soms orkanen voor in september en oktober! Over het algemeen is de beste reisperiode tussen december en april. Ket we, hoe hoger je in de bergen zit, hoe kouder het kan worden! Dan is een extra trui wel handig. Laten we beginnen met een aantal populaire routes!

Yucatán

Eén van de populairste vakantiebestemmingen in Mexico is Yucatán. Het schiereiland staat bekend om de historische Maya steden, en een bezoek aan Chichén Itza is een must! Het is ongetwijfeld de beroemdste Maya stad ter wereld, en tijdens een rondleiding leer je onwijs veel over deze eeuwenoude beschaving en de tempels. Uxmal is ook de moeite waard en het is hier meteen een stuk rustiger.

Temple of the Warriors bij Chichén Itza
Temple of the Warriors bij Chichén Itza

Bezoek koloniale steden als Valladolid vol kleurrijke huizen. Of ontdek de gezellige sfeer in Mérida, of juist de moderne stad Villahermosa. Natuurliefhebbers gaan ook genieten in Yucatán. Zo vliegen overal pelikanen en is de kans groot dat je dolfijnen ziet op zee. Maak een uitstapje naar Isla Mujeres, een eiland voor de kust van Cancun. Of ontdek de duizenden flamingo's bij het plaatsje Celestún. Een vakantie in Yucatán is uitstekend te combineren met een strandvakantie. Tijd voor culturele hoogtepunten en de nodige ontspanning!

Mexico-Stad

Mexico-Stad (of ook wel Mexico City) is met ruim 20 miljoen inwoners (inclusief voorsteden) één van de meest stedelijke gebieden ter wereld! En voor je denkt, een 2 weekse vakantie in de stad, blijf dan nog even lezen want hier is écht veel te beleven! Met name als je geïnteresseerd bent in de rijke geschiedenis van het land, is het genieten in de Mexicaanse hoofdstad. Zo bezoek je aan het plein Plaza de la Constitución al een Spaanse Kathedraal, een Azteekse tempel én het Nationaal Paleis! En ook bij Zocalo raak je niet uitgekeken!

Uitzicht over Mexico-Stad
Uitzicht over Mexico-Stad

Natuurlijk is Mexico City ook dé stad van Frida Kahlo en haar man Diego Rivera. Kunstliefhebbers mogen een bezoek aan het huis Casa Azul dan ook niet missen! Een ook het Palacio de Bellas Artes is een paradijs als je van kunst houdt. Als je door de leuke wijken wilt slenteren, zijn Condesa en Roma twee aanraders. Maak ook de nodige uitstapjes in het Dal van Mexico en je vakantie van twee weken is snel gevuld! Aanraders zijn de ruïnes van Teotihuacan, Parque Quetzalcoatl, het nationaal park Iztaccíhuatl - Popocatépetl en de grotten en watervallen van Grutas Tolantongo.

De westkust van Mexico

Aan de Stille Oceaan ontdek je een heel ander Mexico dan ook de Caribische Zee. Zo is Oaxaca perfect voor de levensgenieters onder ons! Hier komt bijvoorbeeld de wereldberoemde Mezcal, een alcoholische drank die van agave wordt gemaakt. Bezoek de botanische tuin van Oaxaca, achter de kathedraal Santo Domingo de Guzmán bijvoorbeeld. Of maak een uitstapje naar Hierva de Aqua. Hier ontdek je waterpoelen met witte rotsen. De kalkafzetting heeft voor een unieke aanblik gezorgd! 

Kleurrijke huisjes in Oaxaca
Kleurrijke huisjes in Oaxaca

Surfers genieten ook aan de westkust en bij Puerto Escondido kun je urenlang in zee peddelen. Wil je juist het ruige landschap ontdekken? Dan is Chiapas een aanrader. Geniet van een boottocht in de machtige Sumidero Canyon, bezoek de stad  San Cristóbal de las Casa en duik in het Maya verleden bij Palenque. En vergeet niet een kijkje te nemen bij de Agua Azul watervallen. Onvergetelijk mooi! 

Reizen naar Mexico

Vanaf de luchthaven Schiphol zijn er directe vluchten naar Mexico, en soms is er een tussenstop nodig. Bekende aanvliegroutes brengen je naar Cancun, Puerto Vallarta, Monterrey, Mexico-Stad en San José del Cabo. Ter plekke kun je met bussen een heel eind komen. Met name de langeafstandsbussen brengen je uitstekend van plaats naar plaats, maar het land is groot, dus in twee weken kun je maar een klein deel bewonderen.

Een snellere optie is het nemen van binnenlandse vluchten, dus afhankelijk van je route is dit eventueel een optie. Een bekende luchtvaartmaatschappij is onder andere Aeroméxico. Je kunt een auto huren, maar dat is niet overal in Mexico even veilig. Check vooraf dus goed waar je aan begint, en of het de makkelijkste manier van reizen is.

Bus in Valladolid
Bus in Valladolid

Georganiseerde reizen

Als je liever georganiseerd op pad gaat, kan dat natuurlijk ook. Zo kun je heerlijk achterover leunen, terwijl je geniet van alles wat Mexico te bieden heeft. Je weet vooraf precies waar je aan toe bent en er zijn talloze rondreizen om uit te kiezen. Ga bijvoorbeeld een 10-daagse rondreis maken, en geniet nog een paar dagen aan een paradijselijk strand!

Méér info & boekenBekijk reizen naar Mexico

Wat kost een vakantie Mexico van twee weken?

Een vakantie in Mexico is zeker betaalbaar en je kunt het zo gek maken als je wilt. Met een klein budget ben je vooral afhankelijk van bussen en hostels. Daarnaast hangt het prijskaartje vooral af waar je naartoe gaat! Zo is Cancun een relatief dure bestemming en betaal je in de binnenlanden van Mexico veel minder. Over het algemeen zul je het meeste geld kwijt zijn aan de vlucht. Maar van een heerlijke Mexicaanse maaltijd geniet je al vanaf een paar euro! Hostels beginnen bij rond de €15,- per nacht, terwijl je voor luxueuze hotels rustig honderden euro’s kunt neertellen.

Reiziger in Mexico
Reiziger in Mexico

Reistips Mexico

Voor een strandvakantie is een weekje Mexico wellicht voldoende, maar als je écht iets van het land wilt zien, is minimaal twee weken een aanrader. Het land is echter enorm, en om het beste uit je reis te halen, kun je het beste focussen op een klein deel van het land. Bedankt van tevoren waar je interesses liggen, en maak dan een plan van aanpak. En begin met een minicursus Spaans als je wilt. Met een paar woorden Spaans kom je al een heel eind! 

Als je minder dan 180 dagen in Mexico verblijft, heb je geen visum nodig. Het is handig om alvast wat Mexicaanse Peso’s mee te nemen, zodat je op het vliegveld niet meteen voor verrassingen komt te staan. Over het algemeen is een reis naar Mexico veilig en de bevolking is vriendelijk. Natuurlijk is het altijd goed om voorzichtig te zijn. Loop niet met dure spullen rond, neem een taxi als het donker is en neem niet te veel geld mee op zak. Het wordt vast en zeker een onvergetelijke reis. Veel plezier!

Top reizen naar Mexico

11-daagse rondreis Hoogtepunten van Mexico

11-daagse rondreis Hoogtepunten van Mexico

11 dagen
Groepsrondreis
Mexico City, Monte Alban, San Cristobal de las Casas, Agua Azul, Misol-Ha

Reisorganisaties met reizen naar Mexico

Meer blogs over Mexico

Beoordelingen van Mexico

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.2
Stranden
8.7
Steden
7.6
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.5