Home
Blog
Bestemmingen
De 15 mooiste bezienswaardigheden van Kenia

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Kenia

4 minuten leestijd
De 15 mooiste bezienswaardigheden van Kenia

Een safari in Afrika staat bij veel reizigers hoog op het wensenlijstje. Al eens aan Kenia gedacht? Wij geven je vijftien goede redenen!

In het oosten van Afrika, ten noorden van Tanzania, ligt safari-land Kenia. Niks geen Europees gedoe: in Kenia beleef je een safari nog op een echt Afrikaanse manier. Onverharde wegen, geen eigen huurauto, Maasai met hun traditionele rode kledij, de grote migratie van gnoes en zebra’s in de zomermaanden én natuurlijk de Big Five! Maar ook: luxe accommodaties, prachtige natuur, strand, dolfijnen en nog veel meer. Dit zijn de vijftien mooiste bezienswaardigheden van Kenia.

1. Tsavo East National Park

Tsavo East
Tsavo East

Niet geheel toevalig de nummer één van dit lijstje! Tsavo East National Park is één van de oudste en grootste nationaal parks van Kenia. Tsavo East NP opende in 1948, toen Kenia nog onder Brits gezag stond. Het eerste national park van Kenia (Nairobi National Park) opende slechts twee jaar eerder in 1946.

2. Tsavo West National Park

Tsavo West
Tsavo West

Het broertje van Tsavo East is Tsavo West en hoorde voorheen bij Tsavo East. Inmiddels zijn het twee losse parken, gescheiden door een drukke snelweg. Tsavo West is populairder voor safari’s door de grotere verscheidenheid aan flora en fauna dan in Tsavo East.

3. Diani Beach

Diani Beach
Diani Beach

Dankzij de brede, witte stranden is Diani Beach het populairste strand in Kenia. Je vindt dit strand 30 kilometer ten zuiden van Mombasa, aan de Indische Oceaan. Voor de kust van Diani Beach liggen kleurrijke koraalriffen, waardoor het een interessante plek is voor duikers. Maar in de luxe resorts zul je je ook zeker goed vermaken!

4. Kisite-Mpunguti Marine National Park

Marine Park Kenya
Marine Park Kenya

Ten zuiden van Diani Beach, op de grens met Tanzania, ligt Kisite-Mpunguti Marine National Park. Geen natuurpark op het land dus, maar een natuurgebied in het water. Duiken, snorkelen of genieten van de blauwe zee en de witte strandjes is allemaal mogelijk. Met geluk spot je zelfs dolfijnen!

5. Amboseli National Park

Amboseli
Amboseli

Amboseli National Park is een klein park in het zuiden van Kenia en staat bekend als ‘Home of Elephants’. Er leeft in Amboseli dan ook een grote populatie olifanten. Helaas is het park hierdoor wel wat kaal gegeten en uitgedroogd, maar daar wordt door goede doelen momenteel hard aan gewerkt. Het zien van een live kill is nu in ieder geval geen probleem. You can run, you can’t hide!

6. Chyulu Hills

Chyulu hills
Chyulu hills

De Chyulu Hills hebben wel wat weg van de Filipijnse Chocolate Hills: een groen en bruin landschap met paar honderd heuvels. De heuvels vormen de grens tussen Tsavo en Amboseli, maar zijn zeker ook een bezienswaardigheid op zich zelf. Mooi hè?

7. Lake Nakuru National Park

rhino nakuru
rhino nakuru

Een prachtig, kleinschalig en relatief rustig nationaal park is Lake Nakuru National Park, ten westen van Nairobi. Het park draait allemaal – goh – om het Nakuru-meer, dat middenin het park ligt. Verder staat Lake Nakuru NP ook bekend als ‘Home of Rhino’s. Je kunt hier met een beetje geluk dan ook de witte én zwarte neushoorn spotten. En flamingo’s. En leeuwen. En nog veel meer!

8. Lake Naivasha

hippo kenya
hippo kenya

Een ander prachtig meer is Lake Naivasha, relatief dichtbij Lake Nakuru en eveneens ten westen van Nairobi. Door de vele vogels en nijlpaarden is het meer populair onder toeristen voor een boottochtje.

9. Masai Mara Game Reserve

Maasai Mara
Maasai Mara

Door locals bestempeld als het mooiste national park van Kenia. Masai Mara Game Reserve is een uitgestrekt natuurgebied in het zuiden van Kenia, tegen de grens met Tanzania. In Tanzania loopt het park over in het bekende Serengeti National Park. Vanaf daar begint iedere zomer de grote migratie: ontelbaar veel gnoes en zebra’s rennen dan in een paar weken tijd van Serengeti naar Masai Mara. Prachtig om vanuit een luchtballon te bekijken. Ook is de kans klein dat je in Masai Mara geen leeuwen zult spotten. Home of Lion’s hè?

10. Nairobi

Nairobi
Nairobi

Een citytrip Nairobi is geen harde aanrader, maar een bezoekje aan de Keniaanse hoofdstad kan tijdens jouw safari toch niet ontbreken? Van luxe, koloniale wijken tot de grootste slums van Afrika: Nairobi is zeker veelzijdig. Ook vind je er het Karen Bixlen Museum en de naar de Out of Africa-schrijfster genoemde wijk.

11. Nairobi National Park

Nairobi NP
Nairobi NP

De allerpopulairste bezienswaardigheid van Nairobi is waarschijnlijk het Nairobi National Park, het enige safaripark ter wereld in een grote stad. Hoewel dit wel eens zorgt voor aanvaringen tussen mensen en dieren, en problemen bij beide partijen, blijft het park hét boegbeeld van Nairobi. De kans is groot dat je vijf minuten vanaf het vliegveld direct een giraffe spot aan het hek langs de weg! Vanuit het park heb je uitzicht op de skyline (vol hoogbouw) van Nairobi. Een unieke beleving!

12. Mount Kenya National Park

Mount Kenya
Mount Kenya

Mount Kenya National Park beschermt het gebied rondom Mount Kenya, de hoogste berg van Kenia en na de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika. Het grootste gedeelte van hat park ligt op een hoogte van 3.000 meter. Het hoogste punt van Mount Kenya is 5.199 meter hoog.

13. Rift Valley

Rift valley kenya
Rift valley kenya

De Rift Valley is niet iets typisch Keniaans. Deze vallei loopt immers van Syrië tot Mozambiqe (en is 6.400 kilometer lang). In Kenia bereikt de vallei echter wel zijn breedste punt: circa 100 kilometer. Rift Vally ligt precies op de grens van twee tektonische platen. Hierdoor is het gebied vulkanisch actief en is de grond vruchtbaar. Dit levert mooie uitzichten op!

14. Maasai-dorpje

Maasai Kenya
Maasai Kenya

Niet één in het bijzonder, maar het bezoeken van een Maasai-dorpje kan tijdens jouw reis door Kenia niet ontbreken. En dat zal het ook niet, want in elk reisschema is zo’n bezoek opgenomen. Helaas daardoor iets toeristischer dan je wellicht hoopte, maar dit is wel de realiteit. Het grootste deel van Kenia leeft niet (meer) volgens de tradities van de Maasai, en degenen die dat wel doen zijn bekend met toerisme en kunnen op die manier zelfs wat geld verdienen. Dat maakt de tradities echter niet minder echt. Kijken dus!

15. Lake Victoria

Lake Victoria
Lake Victoria

Het grootste meer van Afrika en het op één na grootste zoetwatermeer ter wereld ligt óók in Kenia! Bij Lake Victoria denk je misschien vooral aan Oeganda, maar het meer is zo groot (als Ierland) dat Lake Victoria zich ook uitstrekt tot Kenia.

Top reizen naar Kenia

Het beste van Afrika (59 dagen) - Noordwaarts

Het beste van Afrika (59 dagen) - Noordwaarts

Serengeti, Etosha, Fish River Canyon, Okavango Delta, Masai Mara, Zanzibar, Swakopmund, Victoria Falls, Arusha, Serengeti National Park, mountain gorillas

Reisorganisaties met reizen naar Kenia

Meer blogs over Kenia

Beoordelingen van Kenia

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
8.2
Stranden
8.5
Steden
6.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8