Ngorongoro

Ngorongoro

Immense krater vol natuurpracht

De Ngorongoro-krater is een waanzinnig mooi stukje natuur. Het uitgestrekte landschap is het leefgebied van een enorme wildpopulatie. Tijdens een safari sta je oog in oog met woeste leeuwen, maak je kennis met honderden bijna identieke flamingo's en slaapt je 's nachts aan de rand van de krater. Een onvergetelijke ervaring.

Top reisorganisaties naar Tanzania

Top reisorganisaties naar Tanzania
Ngorongoro

De Ngorongoro-krater is een uniek ecosysteem waar wilde dieren en traditionele Afrikaanse stammen in harmonie met elkaar samenleven. Het is de uitgelezen plek om de Big Five te spotten, te genieten van alle prachtige dieren die op de Afrikaanse steppen leven, én om getuige te zijn van de rondtrekkende kuddes gnoes en zebra’s.

De krater

De Ngorongoro-krater is de grootste intacte caldera (komvormige vulkaankrater) ter wereld. Hij is 19 kilometer breed en heeft een oppervlakte van meer dan 260 vierkante kilometer. De vulkaan is ontstaan door aardverschuivingen en was ooit net zo groot als de Kilimanjaro. De krater ontstond toen de vulkaan tot uitbarsting kwam en een gigantisch gat in het landschap sloeg. Hoewel de meeste kraters zich vervolgens vullen met water, bleef de Ngorongoro vrijwel droog. De krater is gevuld met uitgestrekte grasvlaktes, groene vegetatie en tienduizenden dieren.

Ngorongoro
Ngorongoro

Ngorongoro
Ngorongoro

Ngorongoro wilflife
Ngorongoro wilflife

De dieren

De 600 meter hoge kraterwanden omringen een bijna paradijselijk natuurgebied. Het landschap is prachtig, en overal waar je kijkt zijn wilde dieren te zien. Als je ergens de 'Big Five' kan spotten dan is het hier. Ngorongoro is namelijk één van de meest dichtbevolkte wildgebieden ter wereld en heeft de hoogste concentratie roofdieren van heel Afrika.

In en rond de krater wonen meer dan vijfentwintigduizend wilde dieren. Onder hen zijn duizenden gnoe's, zebra's en antilopen. Tientallen olifanten en zwarte neushoorns. Maar ook grote aantallen buffels, gevlekte hyena's, jakhalzen en cheeta's. Alleen giraffes ga je hier niet tegenkomen. Vanwege hun lange nek en lange poten lukt het ze niet om de afdaling van de kraterrand te maken.

De Masaï

Ongeveer 200 jaar geleden kwamen de Masaï rondom de krater wonen. Dankzij hun traditionele levensstijl lukt het ze om in harmonie met de beesten en de natuur te leven. Nog steeds dalen zij elke ochtend met hun kudde koeien af in de krater om ze te laten drinken en grazen. Sta vroeg op om getuige te zijn van de wonderlijke combinatie.

Masai, Ngorongoro
Masai, Ngorongoro

Ngorongoro migration
Ngorongoro migration

De migratie

De Ngorongoro-krater en de omliggende Serengeti zijn wereldberoemd vanwege de migratie. Elk jaar reizen enorme kuddes door dit deel van Afrika, op zoek naar een plekje om te kunnen grazen. Tussen december en juni komen ze door de Ngorongoro-krater, en wordt het dus nog een stukje drukker. Bijna twee miljoen hoefdieren zullen vanuit het zuiden de vlakte oversteken in hun zoektocht naar groene graslanden. Het is een geweldig mooi gezicht om ze via de randen van de krater naar beneden te zien stuiven, en het is zeker de moeite om je bezoek af te stemmen op dit bijzondere natuurverschijnsel.

Ngorongoro Safari

Om het park te verkennen kun je een excursie met gids regelen, maar je mag ook met je eigen huurauto de krater in. Houd er dan wel rekening mee dat je dan in ieder geval een extra zware krik, een schep en een stevige ketting bij je moet hebben. Eenmaal in het park mag je vervolgens niet harder dan 25 kilometer per uur gaan en is het streng verboden om off road te rijden.

De krater heeft drie toegangswegen: Lemala Road is de enige plek waar je in én uit het park mag rijden. Seneto Road kan alleen worden gebruikt om de krater in te rijden en Lerai Road is alleen bedoeld om de krater uit te rijden.

Het park is van 6 uur 's ochtend tot 6 uur 's avonds geopend. Vanaf twee uur voor sluitingstijd kun je niet meer naar binnen, maar dat zullen de meeste reizigers dan ook niet van plan zijn: in de vroege ochtend zijn de dieren nog het meest actief. Wanneer de zon hoger aan de hemel staat worden ze loom van de warmte en liggen ze veelal verstopt onder de bomen en in het hoge gras.

Ngorongoro lodge
Ngorongoro lodge

Ngorongoro lodge
Ngorongoro lodge

Overnachten in de Ngorongoro-krater

Het is niet toegestaan om in het park te logeren, maar op de rand van de krater bevinden zich een aantal prima kampeerplekken en lodges waar je kunt de nacht kan doorbrengen. Met name het kamperen is een avontuur op zich. Je slaapt midden in de natuur en tussen de wilde dieren. 's Nachts klinkt een bijna onophoudelijk concert van gesnuif, gekras, gebrul en geschuifel naast het tentzeil, en je moet niet raar opkijken van een verdwaalde zebra of olifant.

Reizen naar de Ngorongoro-krater — Hoe kom je er?

De Ngorongoro krater ligt in het noordwesten van Tanzania en de meeste reizigers zullen het combineren met een bezoek aan het Serengeti National Park. Uitvalsbasis voor alle safari’s in dit deel van het land is Arusha, op drie uur rijden van de krater. Om daar te komen moet je vliegen op het nabijgelegen Kilimanjaro International Airport. Dat kan al vanaf € 600 voor een rechtstreeks retourtje met KLM. Goedkoper maar omslachtiger: vliegen naar Nairobi in Kenia, en daar de shuttlebus (6 uur rijden) naar Arusha te nemen. Eenmaal in Arusha kun je vervolgens een transfer regelen naar de krater en het nabijgelegen plaatsje Karatu.

Ngorongoro map
Ngorongoro map

Populaire reizen naar Ngorongoro

Meer bezienswaardigheden in Tanzania

Alle bezienswaardigheden in Tanzania

Beoordelingen van Ngorongoro

De Ngorongoro ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis Tanzania en bezoek aan Ngorongoro.
10

3 dagen Ngorongorokrater

Tanzania
Ngorongoro
11-05-2020

Geweest in 2012. Prachtig om mee te maken. Wij waren amper 10 minuten door de toegangspoorten en hadden al 3 luipaarden een leeuw en een olifant gezien. Het is er machtig mooi. Zeker als je vanaf een hoog punt (onze lodge lag op de rand van de krater) het hele park kunt overzien. Zeer mooi is het meer met de flamingo's, dat kleurt helemaal roze, zoveel flamingo's zie je daar.

Mieke
Gereisd met partner
9,0

Schitterend landschap

Tanzania
Ngorongoro
02-11-2015

Ja, de Ngorongoro-krater is absoluut de moeite! drie van de vijf 'big-fives' hebben we daar gezien! Echt super mooi daar!

Anita
Gereisd met gezin
10

Ngorongoro onwaarschijnlijk mooi

Tanzania
Ngorongoro
28-10-2015

Ben afgelopen februari voor de 2de keer in de krater geweest en kan alleen maar zeggen ongelooflijk wat ik gezien heb. Ik ben er 3 dagen geweest en heb met Simba Safaris Ltd gereisd, prima maatschappij en heb in de NGORONGORO SOPA LODGE gelogeerd, prima lodge waar ook mensen met een rolstoel/scootmobiel terecht kunnen.
De krater is diep en mooi en echt je komt er alle dieren tegen. Niet alleen de leeuw, maar wij hebben er ook de neushoorn gezien, honderden gnoes en zebra's. In februari worden de jongen van de gnoe geboren en wij hebben er van begin tot einde bijgestaan 9wel op een afstandje natuurlijk) en na 13 minuten liep de kleine met moeder mee, zo mooi. In de krater zijn bij een meer met nijlpaarden, zelfs toiletten en kun je veilig uit de auto. Maar vergeet ook de bijkraters niet. Ik ben ook bij de Empakai krater geweest, Schitterend. Je gaat eerst door een heel kaal stuk maasai gebied met wel mooie bloemen en komt dan op de weg naar de krater, Heel mooie uitzichten maar je gaat wel deels dezelfde weg terug maar vond dit echt geen probleem.. De ander dag een ander deel van de krater bezocht waar we gieren in de lucht zagen. Er lag een dode zebra waarvan nu de gieren, jakhalzen, hyeans zich te goed aan deden. Je zit in een wonderbaarlijke natuur daar en neem er 2 a 3 dagen voor, anders heb je maar een globale indruk

Marian tims
Alleen gereisd

Wil je meer weten over reizen naar Tanzania? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Tanzania