Nairobi National Park

Nairobi National Park

Natuurpark grenzend aan de hoofdstad

Nairobi National Park is het enige natuurreservaat ter wereld dat rechtstreeks aan een hoodstad grenst. Tóch zijn er voldoende wilde dieren te spotten! Soms zelfs met de skyline van de stad Nairobi in de achtergrond.

Top reisorganisaties naar Kenia

Top reisorganisaties naar Kenia
Nairobi National Park

Nationaal Park Nairobi, of Nairobi National Park, is te vinden in het prachtige Kenia. Het is met 117 vierkante km één van de kleinste nationale parken van Afrika. Een safari in Nairobi National Park is echter zeer de moeite waard, want er is veel te zien.

Het nationaal park ligt binnen een straal van tien kilometer van het centrum van de hoofdstad en bij het centrum kan je dan ook een hek zien dat het natuurgebied scheidt van de stad. De elektrische afrastering is bedoeld om te voorkomen dat de wilde dieren die in het nationaal park leven de stad in wandelen. Echter, het gebeurt wel dat dieren te dichtbij de elektrische afrastering komen of dat de mensen uit de stad de migratieroutes van het wild bedreigen. Dit is dan ook het nadeel dat een natuurgebied zo dicht op een grote stad te vinden is.

Nairobi National Park
Nairobi National Park

Dieren in Nairobi National Park

Er leven veel verschillende wilde dieren in het nationaal park, en veel van deze dieren zijn te bewonderen tijdens een safari door het gebied. Je kunt in het park onder meer cheeta’s, hyena’s, luipaarden, leeuwen en giraffes tegenkomen. Erg bijzonder aan Nairobi NP is de relatief grote hoeveelheid zwarte neushoorns die er leven (de dichtste concentratie van heel Afrika). Er leven rond de 50 zwarte neushoorns in dit gebied.

Ook voor vogelspotters is het park een uitstekende optie. Er zijn honderden vogelsoorten te vinden in Nairobi National Park. Je mag niet zomaar kennis gaan maken met de dieren in het nationaal park. Om in het park te komen heb je een paspoort nodig en moet je in het bezit zijn van een zogenaamde safarikaart. Deze zijn verplicht en te koop tegen een bedrag van ongeveer duizend Keniaanse Shilling (KES). Dit is omgerekend ruim tien euro, afhankelijk van de wisselkoers.

Zebra's in Nairobi National Park
Zebra's in Nairobi National Park

Wildlife, Nairobi National Park
Wildlife, Nairobi National Park

Leeuw, Nairobi National Park
Leeuw, Nairobi National Park

Zeventig jaar Nairobi National Park

Het nationaal park werd in 1946 opgericht als eerste officieel erkend nationaal park van heel Kenia. Vooral omdat het nationaal park zo dicht op de stad ligt is het in formaat relatief klein vergeleken met andere nationaal parken in Afrika. Echter, dit heeft helemaal geen effect op de unieke ervaring ervan. Er is een gevarieerde wildstand aanwezig en in het droge seizoen zijn veel migrerende herbivoren, zoals bijvoorbeeld de neushoorn, te vinden in het park. Door de jaren heen is er niet erg veel veranderd in het park, behalve dat de wildstand aanzienlijk is gegroeid. Je kunt er dan ook uitstekend op safari om er prachtige dieren in het wild te zien.

Giraffes in de voortuin

In de negentiende eeuw kwamen de kolonisten aan op de plek waar nu Nairobi National Park is te vinden. Aan de oost- en zuidkant van waar nu de hoofdstad te vinden is waren de Athi vlakten te vinden, waar een bijzonder overvloedige fauna was. Het gebied werd bewoond door de Masai en hielden hun vee hier in hetzelfde gebied als de wilde dieren. De stad Nairobi groeide gestaag door en er werd steeds meer gebied van het natuurgebied afgenomen om bij de stad te trekken. Hierdoor kwam men op een gegeven moment in een situatie waarin de bewoners van de stad dag en nacht een geweer bij zich moesten dragen om zich te kunnen beschermen tegen de wilde dieren die uit het natuurgebied de stad in kwamen lopen. De tuinen van de inwoners van Nairobi werden vernield door de leeuwen en vooral giraffes die uit het gebied kwamen. Hierop heeft de overheid van het land het gebied afgeschermd en benoemd tot officieel natuurreservaat.

Nairobi National Park
Nairobi National Park

Nairobi National Park
Nairobi National Park

Wildlife Conservation Education Centre

In Nairobi zijn natuurlijk nog tal van andere bezienswaardigheden te vinden. Het is immers de hoofdstad van Kenia en er is van alles te zien, te beleven en te doen. Toch is Nairobi National Park de belangrijkste bezienswaardigheid die er in de omgeving te vinden is. Verreweg de meeste toeristen die Nairobi of omgeving aandoen tijdens de vakantie doen dit om een bezoek te brengen aan het nationaal park. Hierbij wordt in de meeste gevallen ook een bezoek gebracht aan het park Wildlife Conservation Education Centre. Dit educatieve centrum biedt de meest indrukwekkende tentoonstellingen over de wilde dieren, organiseert lezingen die zeer interessant zijn en verzorgt mooie rondleidingen door het nationaal park. Opvallend is dat de lokale gemeenschap vaker gebruik maakt van deze georganiseerde rondleidingen dan de toeristen.

Migraties van dieren

De meest indrukwekkende periode van het jaar in Nairobi National Park is toch wel juli en augustus. In deze maanden vinden de migraties van dieren plaats. Dit zijn stuk voor stuk bijzondere verschijningen die je niet snel meer zal vergeten. Het gaat hier in de eerste plaats om de migratie van gnoes, maar er vinden ook migraties plaats van zebra’s.

Nairobi
Nairobi

Reizen naar Nairobi National Park – Hoe kom je er?

Om het nationaal park te bezoeken vlieg je naar het vliegveld van Nairobi in Kenia. Deze luchthaven, Jomo Kenyatta International Airport, is te bereiken met een vlucht van een kleine tien uur vanaf Amsterdam. Het vliegveld is het drukste vliegveld van heel Centraal- en Oost-Afrika. Vanaf hier kun je naar het centrum reizen. Het Nairobi National Park is ten zuiden van de stad te vinden, op ongeveer zeven kilometer.

Populaire reizen naar Nairobi National Park

Meer bezienswaardigheden in Kenia

Alle bezienswaardigheden in Kenia

Kenia ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Nairobi National Park ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Kenia.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
8.2
Stranden
8.5
Steden
6.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8
6,6

Om nooit maar dan ook nooit meer te vergeten.

Kenia
Individuele rondreis met TUI
18-05-2022

Ons avontuur begon in Mombasa.
Heel naief de bevolking te gemoet getreden (beveiliging aan de poort savonds in het hotel).
Maar me nooit onveilig gevoeld. Naar het Tsavo reservaat geweest en in een hele mooie lodge overnacht. Zoveel dieren gezien van jachtluipaarden tot vogels.
De mensen heb ik als eerlijk en open ervaren. Wel een beetje jaloers op hun openheid en veerkracht.
Onze vakantie was gewoon helemaal top.

Inte Muller
Gereisd met partner
8,2

Prachtig land. Eerlijke mensen om een safarireis af te spreken op het strand.

Kenia
Familiereis
17-05-2022

Safari. Vissen.

Harry Wiersema
Gereisd met partner
9,7

Strand vakantie me safari

Kenia
Familiereis
11-06-2020

Twee weken in Villa Mashariki verbleven in Diani Beach. Geweldige strand vakantie gehad met een dag trip naar Mombasa inclusief eten op de Dhow en een safari naar Tsavo East. Helemaal te gek. We wilden niet een hele rondreis maken dus zo was het perfect.
Ok veel keuze qua restaurants in Diani. Vooral Tiki Bar was erg goed. Lekker eten en goede service.

Jay
Gereisd met gezin in January 2020
9,4

Kenia? Prachtig, een aanrader!

Kenia
Individuele rondreis met Better Places
04-03-2018

We boekten via Better Places een maatwerk individuele safarireis. Plaatselijke agent, Eunice van Designer Tours and Travel, maakte er een fantastische ervaring van! Van Nairobi, via Masai Mara, Nakuru, Naivasha, Amboseli, Voi naar Mombasa (eigenlijk Tiwi Beach) en dan terug vliegen naar Nairobi.
Onze gids, Jackson, wist alles van geografie, flora en fauna en kon het ook nog goed vertellen. In februari is het droog, de grassen laag en daardoor is er veel wild te spotten. We hebben de big five ruimschoots gezien en nog veel meer! Veel dieren hadden babies. Slechts 1 nadeel in februari: het is droog en stoffig.
Onderkomens waren echt prima, met uitschieters in Sopa Lodge Amboseli en met name Ngutuni Lodge (Tsavo East), waar een kleine waterplas voor het terras (en het uitzicht van alle kamers) dag en nacht dieren trok. Het is net een film!
We kregen alles wat was beloofd en eigenlijk nog veel meer! Het is elke Euro waard!

Herman
Gereisd met partner in February 2018
7,8

Geweldige reis naar Kenia en safari in Tsavo oost en west

Kenia
Familiereis met African Travels
11-02-2017

Veel gezien ik Kenia Rond Mombasa geweest en veel gedoken. Daarnaast nog een driedaagse safari gedaan in Tsavo Oost en west. Helaas zat onze reis organisatie niet tussen de keuze, maar deze was geregeld door Severin Travel. Een mooi resort bij Mombasa en ook in Tsavo oost een mooi onderkomen. Geweldig om de dieren in hun natuurlijke habitat te kunnen zien

Angelina van der Laan
Gereisd met gezin in July 2013

Wil je meer weten over reizen naar Kenia? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Kenia