Nakurumeer

Nakurumeer

Een prachtige oase in Kenia

Middenin Kenia ligt het Nakurumeer, een beschermd gebied dat voor vogelliefhebbers een waar paradijs is!

Top reisorganisaties naar Kenia

Top reisorganisaties naar Kenia
Nakurumeer

Het Nakurumeer, of Lake Nakuru, is te vinden in een indrukwekkend National Park dat vrij recentelijk (2011) op de werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst. Het meer is te vinden in de welbekende Rift Valley in Kenia. Het National Park staat vooral bekend om de flamingo’s die er leven. Daarnaast bezoeken ook veel mensen het Nakurumeer om de neushoorns en de bavianen te bewonderen in hun eigen leefgebied.

Lake Nakuru National Park

Lake Nakuru National Park is natuurlijk het nationaal park waar het Nakurumeer te vinden is. Het natuurgebied is zonder meer bewonderenswaardig. Wanneer je een bezoek brengt aan de omgeving, en je een echte natuurliefhebber bent, dan mag de dit Nationaal Park absoluut niet missen. Het Nakurumeer behoort tot de meren die op hun beurt weer behoren tot gebied dat we in Nederland kennen als de Grote Slenk. Het Nakuru Nationaal Park ligt in centraal Kenia, aan de zuidzijde van de gelijknamige stad. Het hoeft zeker geen dagen te duren om het park goed te leren kennen. Het is namelijk voor een nationaal park bijzonder klein, met een grootte van slechts 45 vierkante kilometer.

Flamingo's bij het Nakurumeer
Flamingo's bij het Nakurumeer

Flamingo’s

Verreweg de meeste bezoekers van het Nakurumeer bezoeken de omgeving om een blik te werken op de flamingo’s. Het gaat dan ook niet om slechts enkele flamingo’s, maar om een groep van miljoenen roze beesten. Deze flamingo’s zijn dol op het gebied, en dan met name op de plek rond Baboon Clif, omdat er veel algen in het meer te vinden zijn. De flamingo’s zorgen letterlijk voor een roze kustlijn. In principe kun je hier altijd terecht voor een bezoekje aan de flamingo’s. De groep blijft voortdurend groeien en de flamingo’s bouwen hun nesten in de buurt van het meer. Het is een zeer goed leefgebied voor de roze dieren, waardoor zij zeker niet zonder heel goede reden zullen vertrekken.

Rift Valley

Nakuru is niet alleen een verwijzing naar het meer, maar het is vooral ook de hoofdstad van Bonde la Ufa, een provincie in Kenia. De provincie wordt ook wel Rift Valley genoemd en ligt aan de westelijke kant van Kenia. Nakuru is te vinden tussen de bekende steden Nairobi, Meru en Kisumu. De stad is niet bijzonder groot, met een inwonersaantal van ongeveer 400.000, maar het is zeker een bezienswaardige stad. Deze hoofdstad van de provincie Bonde la Ufa ligt op een kleine tweeduizend meter boven zeeniveau en is ook de hoofdstad van het district Nakuru. De naam Nakuru komt van de Masai, een bevolkingsgroep. De Masai hebben de stad in eerste instantie ‘En-Akuro’ genoemd. Dit betekent vrij vertaald ‘wervelend stof’. De stad heeft echter meer namen gekend in het verleden.

Bomen bij het Nakurumeer
Bomen bij het Nakurumeer

White Highlands

De Britten gaven Nakuru een aantrekkelijkere naam dan de Masai. Waar de Masai de stad het liefst omschreven als een wervelwind van stof, kozen de Britten ervoor de stad de mooie naam ‘White Highlands’ te geven, ofwel de witte hooglanden. Het waren de Britten die in het jaar 1904 de stad stichtten. In deze tijd was er nog een zeer belangrijk treinstation te vinden langs het spoor tussen Oeganda en Kenia.

Wilde dieren en vogelsoorten

Rond het Nakurumeer leven veel wilde dieren en ook vogels kunnen er eindeloos worden gespot. Een andere populaire vogelsoort die er kan worden gespot is de pelikaan.  De meest populaire dieren zijn natuurlijk de flamingo’s, maar er zijn ook bavianen te vinden. Daarnaast zijn er ook erg grote wilde dieren te bewonderen in het park, zoals de zwarte neushoorn en de witte neushoorn.

Wildlife bij het Nakurumeer
Wildlife bij het Nakurumeer

Andere bezienswaardigheden rond het Nakurumeer

In het nationaal park waar het Nakurumeer in te vinden is zijn nog meer bezienswaardigheden te vinden. Zo kun je een bezoek brengen aan het archeologische Hyrax Hill. Hier werd eerder een nederzetting gevonden die al ongeveer drieduizend jaar oud is. Daarnaast zijn er ook diverse vondsten gedaan uit de prehistorie. Deze vondsten werden gedaan voor Mary en Louis Leakey. Ook een bezoek aan de Menengai Krater behoort tot de mogelijkheden. Dit is een grote schildvulkaan met een hoogte van maar liefst 2278 meter. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat de vulkaan ineens uitbarst tijdens je bezoek aan het nationaal park en de Menengai Krater. De laatste uitbarsting vond namelijk plaats in het jaar 6050 voor Christus.

Lake Nakuru National Park
Lake Nakuru National Park

Het Nakurumeer – Hoe kom je er?

Er is een vliegveld te vinden in Nakuru, echter, deze wordt veelal gebruikt voor plaatselijke vluchten. In de meeste gevallen vlieg je dan ook naar het vliegveld in Nairobi wanneer je naar dit gebied in Kenia wilt gaan. Vanaf Amsterdam gerekend zal de vlucht ongeveer 9,5 uur duren. Wanneer je vanaf Nairobi naar het Nakurumeer wilt rijden met de auto, dan moet je rekening houden met een reistijd van een ruime twee uur. Het Nakurumeer ligt op 173 kilometer afstand van de hoofdstad. De gemiddelde snelheid die je er kan rijden ligt rond de 63 kilometer per uur.

Populaire reizen naar Nakurumeer

Meer bezienswaardigheden in Kenia

Alle bezienswaardigheden in Kenia

Kenia ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Nakurumeer ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Kenia.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
8.2
Stranden
8.5
Steden
6.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8
6,6

Om nooit maar dan ook nooit meer te vergeten.

Kenia
Individuele rondreis met TUI
18-05-2022

Ons avontuur begon in Mombasa.
Heel naief de bevolking te gemoet getreden (beveiliging aan de poort savonds in het hotel).
Maar me nooit onveilig gevoeld. Naar het Tsavo reservaat geweest en in een hele mooie lodge overnacht. Zoveel dieren gezien van jachtluipaarden tot vogels.
De mensen heb ik als eerlijk en open ervaren. Wel een beetje jaloers op hun openheid en veerkracht.
Onze vakantie was gewoon helemaal top.

Inte Muller
Gereisd met partner
8,2

Prachtig land. Eerlijke mensen om een safarireis af te spreken op het strand.

Kenia
Familiereis
17-05-2022

Safari. Vissen.

Harry Wiersema
Gereisd met partner
9,7

Strand vakantie me safari

Kenia
Familiereis
11-06-2020

Twee weken in Villa Mashariki verbleven in Diani Beach. Geweldige strand vakantie gehad met een dag trip naar Mombasa inclusief eten op de Dhow en een safari naar Tsavo East. Helemaal te gek. We wilden niet een hele rondreis maken dus zo was het perfect.
Ok veel keuze qua restaurants in Diani. Vooral Tiki Bar was erg goed. Lekker eten en goede service.

Jay
Gereisd met gezin in January 2020
9,4

Kenia? Prachtig, een aanrader!

Kenia
Individuele rondreis met Better Places
04-03-2018

We boekten via Better Places een maatwerk individuele safarireis. Plaatselijke agent, Eunice van Designer Tours and Travel, maakte er een fantastische ervaring van! Van Nairobi, via Masai Mara, Nakuru, Naivasha, Amboseli, Voi naar Mombasa (eigenlijk Tiwi Beach) en dan terug vliegen naar Nairobi.
Onze gids, Jackson, wist alles van geografie, flora en fauna en kon het ook nog goed vertellen. In februari is het droog, de grassen laag en daardoor is er veel wild te spotten. We hebben de big five ruimschoots gezien en nog veel meer! Veel dieren hadden babies. Slechts 1 nadeel in februari: het is droog en stoffig.
Onderkomens waren echt prima, met uitschieters in Sopa Lodge Amboseli en met name Ngutuni Lodge (Tsavo East), waar een kleine waterplas voor het terras (en het uitzicht van alle kamers) dag en nacht dieren trok. Het is net een film!
We kregen alles wat was beloofd en eigenlijk nog veel meer! Het is elke Euro waard!

Herman
Gereisd met partner in February 2018
7,8

Geweldige reis naar Kenia en safari in Tsavo oost en west

Kenia
Familiereis met African Travels
11-02-2017

Veel gezien ik Kenia Rond Mombasa geweest en veel gedoken. Daarnaast nog een driedaagse safari gedaan in Tsavo Oost en west. Helaas zat onze reis organisatie niet tussen de keuze, maar deze was geregeld door Severin Travel. Een mooi resort bij Mombasa en ook in Tsavo oost een mooi onderkomen. Geweldig om de dieren in hun natuurlijke habitat te kunnen zien

Angelina van der Laan
Gereisd met gezin in July 2013

Wil je meer weten over reizen naar Kenia? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Kenia