Masai Mara

Masai Mara

Één van de mooiste parken van Afrika

Masai Mara is een fantastisch wildreservaat in het zuidwesten van Kenia. Masai Mara is beroemd vanwege de massale migratie (ook wel "Grote Trek"), maar is ook los daarvan een bezoek meer dan waard.

Top reisorganisaties naar Kenia

Top reisorganisaties naar Kenia
Masai Mara

Masai Mara is het meest populaire natuurreservaat van Kenia, maar is ook wereldwijd zeer bekend. Het safaripark staat vooral bekend om het feit dat er op jaarbasis meer dan een miljoen gnoes en zebra's door het gebied trekken. Dit wordt ook wel de Great Wildebeest Migration genoemd. Het safaripark is zeer indrukwekkend en mag dan ook eigenlijk niet gemist worden wanneer je in de buurt van het park verblijft. Een bezoek aan de Masai Mara is voor jong en oud onvergetelijk. Wanneer je het hele gebied goed wilt leren kennen, en wilt genieten van de diverse uitzichten en landschappen, dan is het zeker nodig minimaal een week de tijd te neme voor een rondreis door het gebied.

Masai Mara safari
Masai Mara safari

De Great Wildebeest Migration

De gnoes die in de Serengeti leven trekken in zeer grote aantallen naar de Masai Mara wanneer er in de Serengeti de droogteperiode aanbreekt. De trek begint in de meeste gevallen in juni of uiterlijk juli. Meer dan een miljoen gnoes komen in beweging om een nieuw leefgebied op te zoeken in de Masai Mara. Deze trek, de Great Wildebeest Migration, wordt gezien als natuurverschijnsel dat behoort tot de meest spectaculaire verschijnselen in de wereld. Wanneer je de colonne voorbij ziet trekken op een juist moment, dan zie je geen begin of einde van de colonne. Het is dan ook een heel bijzondere ervaring om dit eens mee te maken.

Grote Migratie in Masai Mara
Grote Migratie in Masai Mara

Grote Migratie in Masai Mara
Grote Migratie in Masai Mara

Grote Migratie in Masai Mara
Grote Migratie in Masai Mara

Masai Mara gnoes
Masai Mara gnoes

Niet alle gnoes overleven de tocht. Onderweg moet de Mara rivier overgestoken worden en hier laten veel gnoes het leven. Deze gnoes worden door de krokodillen in de rivier aangevallen en opgegeten. Het gaat hier om de zwakste dieren uit de colonne. Daarnaast overlijden er gnoes onderweg door de stroming van de rivier en door vertrapping door andere gnoes die als een wilde in het water springen. Op de heenweg van de trek zijn de gnoes bij de Masai Mara te bewonderen in de maanden juli en augustus. Uiteraard gaan de gnoes na de droogteperiode weer terug naar hun oorspronkelijke leefgebied in de Serengeti. In oktober beginnen de gnoes dan ook weer aan hun trek terug. Naast ruim een miljoen gnoes nemen ook andere wilde dieren deel aan de colonne tijdens de trek naar de Masai Mara. Ook de elanden, zebra’s en gazelles lopen mee. In totaal bestaat de colonne hiermee uit ongeveer twee miljoen dieren.

Poelen in de Masai Mara

In de Masai Mara zijn diverse poelen (zogenaamde "waterholes") te vinden tussen de uitgestrekte grassavannes. Deze poelen zijn te vinden langs de twee rivieren die door het gebied van 1500 vierkante kilometer lopen, de Mara en de Talek. Deze poelen zijn een ontmoetingsplaats voor wild dat in de Masai Mara leeft. Bij deze poelen kun je onder meer kennis maken met nijlpaarden, otters en krokodillen. In de rest van de Masai Mara kan je ook zeker wilde dieren tegenkomen. Zo leven er onder meer impala's, hyena’s, zebra’s en leeuwen. Ook voor de echte vogelspotter is het een hele beleving in het natuurgebied. In totaal zijn er maar liefst een ruime 450 vogelsoorten te vinden.

Masai Mara waterhole
Masai Mara waterhole

Masai dorp
Masai dorp

Een bezoek aan een Masai dorp

In de Masai Mara zijn dorpen te vinden, ook wel Masaidorpen genoemd. Je kan deelnemen aan een excursie naar een echt Masaidorp om te ontdekken hoe deze mensen leven in een prachtig maar soms ook gevaarlijk natuurgebied als de Masai Mara. Je kan niet alleen een Masaidorp gaan ontdekken en kennis maken met de levensstijl van de plaatselijke bewoners, maar het is ook mogelijk om een wandeling door het gebied te maken met een echte Masai gids. Deze gids vertelt onderweg veel over het gebied en het is een zeer leerzame en onvergetelijke ervaring. Uiteraard is een dergelijke wandeling met een echte kenner ook de ideale gelegenheid om vragen over de Masai Mara te stellen.

De ultieme safaribeleving

Er is een mogelijkheid om in meerdere dagen door de Masai Mara te reizen. Dit zorgt natuurlijk voor de ultieme safaribeleving waarbij je kennis maakt met de meest uiteenlopende delen van het gebied. Er zijn meerdere kampen met lodges in het gebied te vinden. Veel mensen kiezen er dan ook voor om van kamp naar kamp te reizen, zodat de hele Masai Mara ontdekt kan worden. Je hebt minimaal vier tot vijf dagen nodig om het gebied te verkennen tijdens een safari. Voor wildobservaties mag je de noordwestzijde van de Masai Mara zeker niet missen.

Masai Mara wildlife
Masai Mara wildlife

Giraffe in Masai Mara natuurreservaat, Kenia
Giraffe in Masai Mara natuurreservaat, Kenia

Reizen naar Masai Mara — Hoe kom je er?

De Masai Mara is een geweldige ervaring voor iedereen die van safari, een mooie natuur en wilde dieren houdt. Een bezoek aan dit wildpark is absoluut een onvergetelijke beleving. Vanaf Amsterdam is het ongeveer 9,5 uur vliegen naar Kenia. De Masai Mara is te vinden in het zuidwesten van het land. De Masai Mara grenst direct aan de Serengeti, van waar de gnoes, zebra’s en diverse andere wilde dieren elk jaar opnieuw naar de Masai Mara trekken.

Beste reistijd Masai Mara

De beste reistijd voor het Masai Mara nationaal park is tijdens de droge maanden (juli tot oktober). Hoewel je het hele jaar door wild kunt spotten in Masai Mara zijn er tijdens deze periode veel dieren te zien rondom de waterholes. Wil je de Grote Trek zien dan zul je er rekening mee moeten houden dat je voldoende tijd hebt. Het is namelijk niet exact te zeggen wanneer de gnoe's zullen arriveren. De migratie begint doorgaans eind juli vanuit Serengeti Nationaal Park. Rond augustus / september zijn de dieren dan in Masai Mara.

Populaire reizen naar Masai Mara

Het beste van Afrika (59 dagen) - Noordwaarts

Het beste van Afrika (59 dagen) - Noordwaarts

Serengeti, Etosha, Fish River Canyon, Okavango Delta, Masai Mara, Zanzibar, Swakopmund, Victoria Falls, Arusha, Serengeti National Park, mountain gorillas

Meer bezienswaardigheden in Kenia

Alle bezienswaardigheden in Kenia

Kenia ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Masai Mara ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Kenia.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
8.2
Stranden
8.5
Steden
6.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8
6,6

Om nooit maar dan ook nooit meer te vergeten.

Kenia
Individuele rondreis met TUI
18-05-2022

Ons avontuur begon in Mombasa.
Heel naief de bevolking te gemoet getreden (beveiliging aan de poort savonds in het hotel).
Maar me nooit onveilig gevoeld. Naar het Tsavo reservaat geweest en in een hele mooie lodge overnacht. Zoveel dieren gezien van jachtluipaarden tot vogels.
De mensen heb ik als eerlijk en open ervaren. Wel een beetje jaloers op hun openheid en veerkracht.
Onze vakantie was gewoon helemaal top.

Inte Muller
Gereisd met partner
8,2

Prachtig land. Eerlijke mensen om een safarireis af te spreken op het strand.

Kenia
Familiereis
17-05-2022

Safari. Vissen.

Harry Wiersema
Gereisd met partner
9,7

Strand vakantie me safari

Kenia
Familiereis
11-06-2020

Twee weken in Villa Mashariki verbleven in Diani Beach. Geweldige strand vakantie gehad met een dag trip naar Mombasa inclusief eten op de Dhow en een safari naar Tsavo East. Helemaal te gek. We wilden niet een hele rondreis maken dus zo was het perfect.
Ok veel keuze qua restaurants in Diani. Vooral Tiki Bar was erg goed. Lekker eten en goede service.

Jay
Gereisd met gezin in January 2020
9,4

Kenia? Prachtig, een aanrader!

Kenia
Individuele rondreis met Better Places
04-03-2018

We boekten via Better Places een maatwerk individuele safarireis. Plaatselijke agent, Eunice van Designer Tours and Travel, maakte er een fantastische ervaring van! Van Nairobi, via Masai Mara, Nakuru, Naivasha, Amboseli, Voi naar Mombasa (eigenlijk Tiwi Beach) en dan terug vliegen naar Nairobi.
Onze gids, Jackson, wist alles van geografie, flora en fauna en kon het ook nog goed vertellen. In februari is het droog, de grassen laag en daardoor is er veel wild te spotten. We hebben de big five ruimschoots gezien en nog veel meer! Veel dieren hadden babies. Slechts 1 nadeel in februari: het is droog en stoffig.
Onderkomens waren echt prima, met uitschieters in Sopa Lodge Amboseli en met name Ngutuni Lodge (Tsavo East), waar een kleine waterplas voor het terras (en het uitzicht van alle kamers) dag en nacht dieren trok. Het is net een film!
We kregen alles wat was beloofd en eigenlijk nog veel meer! Het is elke Euro waard!

Herman
Gereisd met partner in February 2018
7,8

Geweldige reis naar Kenia en safari in Tsavo oost en west

Kenia
Familiereis met African Travels
11-02-2017

Veel gezien ik Kenia Rond Mombasa geweest en veel gedoken. Daarnaast nog een driedaagse safari gedaan in Tsavo Oost en west. Helaas zat onze reis organisatie niet tussen de keuze, maar deze was geregeld door Severin Travel. Een mooi resort bij Mombasa en ook in Tsavo oost een mooi onderkomen. Geweldig om de dieren in hun natuurlijke habitat te kunnen zien

Angelina van der Laan
Gereisd met gezin in July 2013

Wil je meer weten over reizen naar Kenia? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Kenia