Home
Blog
Bestemmingen
De 15 mooiste bezienswaardigheden in Zuidelijk Afrika

De 15 mooiste bezienswaardigheden in Zuidelijk Afrika

5 minuten leestijd
De 15 mooiste bezienswaardigheden in Zuidelijk Afrika

Voor een avontuurlijke reis, prachtige natuur en veel wildlife ben je in Afrika aan het goede adres. De allermooiste bezienswaardigheden van Zuidelijk Afrika op een rijtje.

De zuidelijkste landen van Afrika herbergen een bonte verzameling van bergen, woestijnen, watervallen en valleien. Elk land heeft een uniek karakter en het is een ideale regio om een rondreis te maken, omdat je hier zo veel verschillende en onwaarschijnlijk mooie landschappen vindt. En uiteraard spot je hier ook gegarandeerd zeker heel veel wild. De volgende plekken wil je zeker zien!

1. Victoria Falls (Zambia/Zimbabwe)

vic falls
vic falls

De Victoria Falls zijn misschien wel de mooiste watervallen op de wereld. De gigantische watervallen liggen in de Zambezi rivier op de grens van Zimbabwe en Zambia. De ‘Vic Falls’ zijn 1.708 meter breed en op het hoogste punt 108 meter hoog. Het is een indrukwekkend schouwspel om zoveel water naar beneden te zien kletteren. Ben je avontuurlijk ingesteld, dan kun je hier ook bungeejumpen, raften op de mighty Zambezi of je maakt een helikoptervlucht over de watervallen.

2. Kaapstad (Zuid-Afrika)

capetown
capetown

Als je naar Zuidelijk Afrika gaat is een bezoek aan Kaapstad een must. Niet alleen wil je natuurlijk zelf op de wereldberoemde Tafelberg staan, maar ook de stad zelf is een heerlijke plek om te vertoeven. Maak een tour door het oude stadscentrum, ga shoppen bij Waterfront en duik daarna het bruisende nachtleven in. Leer meer over de indrukwekkende geschiedenis van Zuid-Afrika op Robbeneiland en ook de de omgeving van Kaapstad heeft ontzettend veel te bieden.

3. Sossusvlei en Namib-Naukluft (Namibië)

sossusvlei
sossusvlei

Zeg je Namibië dan zeg je Sossusvlei. De Sossusvlei ligt in Nambi-Naukluft National Park en staat bekend om haar onbeschrijflijk mooie, dieprode zandduinen van soms wel 300-400 meter hoog. Een ideale plek om te kamperen. Genieten van de prachtige zonsondergang en slapen in de vrije natuur onder een prachtige sterrenhemel. Als je avontuurlijk bent ingesteld, kun je hier ook met je 4WD door de woestijn scheuren of sandboarden op de zandduinen.

4. Kruger National Park (Zuid-Afrika)

krugerpark
krugerpark

Een bezoek aan Zuidelijk Afrika is uiteraard niet compleet zonder een safari en waar kan dat nou beter dan in het grootste nationaal park van Zuid-Afrika: Kruger National Park. Een park bij uitstek geschikt voor het spotten van de Big Five tijdens een safari. Er zijn voldoende mogelijkheden om te overnachten in het park.

5. Drakensbergen (Zuid-Afrika)

drakensbergen
drakensbergen

Zuid-Afrika staat bekend om haar indrukwekkende natuur en grote diversiteit aan onwaarschijnlijk mooie landschappen. Drakensbergen is er daar zeker één van. Als je van Johannesburg naar Durban gaat, rijdt je er dwars doorheen. De bergketen is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en met haar 3.500 meter hoogte is het de hoogste bergketen van Zuid-Afrika. Het gebied kent prachtige wandelroutes met watervallen en uitzichtpunten.

6. Chobe National Park (Botswana)

etosha
etosha

Chobe National Park is het tweede grootste wildreservaat van Botswana en het park staat vooral bekend om zijn grote kuddes olifanten. De natuur in het park is erg indrukwekkend en divers. Zo vind je er groene graslanden, drassige moerassen en droge savanne. Ook vind je in het park de bekende rotstekeningen van de San Bosjesmannen, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Door de grote verscheidenheid aan wild, is er een grote kans dat je hier tijdens een (self-drive) safari de Big Five spot.

7. Tuinroute (Zuid-Afrika)

garden route
garden route

Als je gaat roadtrippen in Zuid-Afrika dan is de Tuinroute een must. Het is één van ’s werelds bekendste autoroutes en loopt van Mossel Bay tot Port Elizabeth. Vierhonderd kilometer lang natuurschoon, vele prachtige dorpjes en stadjes en uiteraard veel nationale parken en mogelijkheden om tijdens een safari de Big Five te spotten. Wil je ook avontuur, dan kun je gaan bungeejumpen bij de 216 meter hoge Bloukransbrug of gaan surfen bij Plettenberg Bay.

8. Etosha National Park (Namibië)

etosha lion
etosha lion

Voor veel reizigers is Etosha National Park het absolute hoogtepunt van Namibië. Ook een ideale plek voor een self-drive safari; dat is immers dé reden waarom je naar Afrika gaat. Olifanten, leeuwen, cheeta’s, neushoorns, antilopen, struisvogels, buffels en nog veel meer. Kamperen in het park? No problem!

9. Blyde River Canyon (Zuid-Afrika)

blyde river canyon
blyde river canyon

Blyde River Canyon is onderdeel van de noordelijke Drakensbergen, maar vanwege haar ongelofelijke schoonheid een aparte vermelding in deze lijst waard. Het is één van de grootste én groenste canyons ter wereld en je vindt hier spectaculaire vergezichten, zoals God’s Window Viewpoint, de beroemde drie rondavels en Bourke’s Luck Potholes.

10. Okavango Delta (Botswana)

okavango delta
okavango delta

De Okavango Delta is een prachtig gifgroene delta - de grootste ter wereld - met talloze rivieren, moerassen, meertjes en kleine eilandjes. Een geweldige plek om wilde diersoorten zoals nijlpaarden, grote kuddes buffels, troepen leeuwen, olifanten en zebra’s te spotten. De Okavango rivier heeft een lengte van 1.600 kilometer en het is een absolute aanrader om met een traditionele mokoro (een soort kano) de rivier af te drijven.

11. Wijnregio rond Stellenbosch (Zuid-Afrika)

stellenbosch
stellenbosch

Een beetje wijnkenner weet natuurlijk dat Zuid-Afrikaanse wijnen verrukkelijk zijn. En wat is er nou lekkerder dan deze te gaan proeven bij de lokale wijnboeren? De langste en bekendste wijnroute van Zuid-Afrika is Route 62 in de Westkaap en hier ga je lekker wijntjes nippen in de wijngebieden van onder meer Stellenbosch, Paarl en Franschoek. Een prachtige route langs wijnvelden, mooie bergpassen en rivieren. Je raakt hier niet uitgekeken… én niet uitgedronken!

12. Kalahari woestijn, Kgalagadi Transfrontier Park (Zuid-Afrika & Botswana)

kalahari desert
kalahari desert

In het zuiden van de Kalahari woestijn ligt één van de grootste beschermde gebieden ter wereld: het Kgalagadi Transfrontier Park. Het park is bijna twee keer zo groot als Kruger National Park en omdat er nauwelijks hekken om het park staan, kunnen de dieren hier vrij bewegen. Door de droogte van de Kalahari woestijn hebben de dieren zich aangepast en dat levert unieke diersoorten op, bijvoorbeeld de Kalahari leeuw met zwarte manen.

13. Makgadikgadi Pans National Park (Botswana)

botswana
botswana

Denk je aan zoutvlaktes, dan denk je aan Bolivia. Right? Maar wist je dat de grootste zoutvlaktes ter wereld in Botswana liggen? Die wil jij natuurlijk gezien hebben, dus op naar Makgadikgadi Pans National Park voor de eindeloos grote zoutpannen. Het grootste gedeelte van het park bestaat uit grasland waar je - uiteraard - ook weer veel wild kunt spotten. Ook vind je in dit park de bekende Baobab-bomen.

14. Quirimbas Archipelago (Mozambique)

quirimbas
quirimbas

In het noorden van Mozambique vlakbij de grens met Tanzania ligt Afrika’s misschien wel best bewaarde geheim: de Quirrmbas Archipelago. Deze archipel telt 32 koraaleilanden, die zo uit een vakantiegids zijn weggeslopen. Een droombestemming voor liefhebbers van cultuur, natuur en rust. Zoals het Afrika betaamt vind je hier ook olifanten, leeuwen, buffels en nijlpaarden en ook voor duik- en snorkelliefhebbers is dit the place to be.

15. Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika)

cape the good hope
cape the good hope

Vanuit Kaapstad kun je gemakkelijk een dagtrip maken naar Kaap de Goede Hoop. Dit is een zeer bekende highlight die niet mag ontbreken op je reis door Zuidelijk Afrika. Ook de route van Kaapstad naar Cape Peninsula is adembenemend mooi. Chapman’s Peak is een spectaculaire route langs de prachtige kust van Zuid-Afrika. Onderweg kun je ook nog pinguïns gaan spotten in Boulders Beach.

Top reizen naar Zuid-Afrika

Reisorganisaties met reizen naar Zuid-Afrika

Meer blogs over Zuid-Afrika

Beoordelingen van Zuid-Afrika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8