Home
Blog
Bestemmingen
De Cu Chi-Tunnels: Must-see in Vietnam óf toch niet?

De Cu Chi-Tunnels: Must-see in Vietnam óf toch niet?

1 minuut leestijd
De Cu Chi-Tunnels: Must-see in Vietnam óf toch niet?

De Cu Chi-tunnels zijn een beroemde bezienswaardigheid in Vietnam. Sterker nog: Je kan bijna niet terugkomen uit Zuid-Vietnam zonder foto van jezelf in de beroemde tunnels. Maar zijn de tunnels wel écht de moeite waard?

Je hebt er vast wel eens om gelachen: vakantiekiekjes van je vrienden in de Cu Chi-tunnels in Vietnam. Al grijnzend houden ze een tegel met bladeren boven hun hoofd. Tot hun borst zijn ze in een gat in de grond verdwenen. Maar zo’n pretje was het tijdens de Vietnam-oorlog zeker niet. Achter de vele toeristen in de Cu Chi-tunnels gaat een duitsere geschiedenis schuil.

Tunnel-netwerk tijdens de oorlog

De Cu Chi-tunnels staan in verbinding met een nog veel groter tunnel-netwerk, dat vrijwel door het hele land loopt. Het gehele netwerk is gebouwd in opdracht van Ho Chi Minh, een bekende Noord-Vietnamese leider in de jaren ’40, ’50 en ’60. Met de Vietminh vocht Ho eerst tegen de Fransen, die Vietnam hadden gekolonialiseerd, en later met Vietcong tegen de Amerikanen, die Zuid-Vietnam bezet hielden uit bescherming tegen het communistische noorden. In werkelijkheid wilde Ho een volledig vrij Vietnam. Het noorden was dankzij hem al onafhankelijk.

Verstoppen, boobytraps en bommen

De tunnels stelden de communistische Vietnamezen in staat te vechten tegen de Amerikanen, om zich vervolgens weer schuil te houden in de tunnels. Toen de Amerikanen dit trucje eenmaal doorhadden, werden de tunnels beveiligd met de gruwelijkste boobytraps: van granaten en scherpe bamboestokken tot giftige slangen. Met rookgranaten, explosieven, honden en traangas probeerden de Amerikanen de Vietnamezen uit de tunnels te krijgen, maar zonder succes. ‘Tunnelratten’ – tengere Mexicanen en Puerto Ricanen – werden door Amerika vervolgens ingeschakeld om het gevecht aan te gaan ín de tunnels. Maar het echte einde van de Cu Chi-tunnels kwam toen de Amerikanen het gebied masseel bombardeerden met B-52 Stratofortress-vliegtuigen.

Dagtripje vanuit Ho Chi Minh City

De Cu Chi-tunnels doen nu dienst als museum. Er komen veel toeristen op af en de Vietnamezen weten dat maar al te best. Maar toch is het de moeite wel waard. Vooral de gruwelijke boobytraps zijn facinerend om te zien. De tunnels zijn verbreed om deze ook voor toeristen toegankelijk te maken. Al is het nóg krap. Bizar om de kleine, lange tunnels te zien, waar zoveel Vietnamezen jarenlang onder de grond hebben geleefd. Een must-see voor iedere reiziger die meer wilt weten over de (heftige) geschiedenis van Vietnam! Tip: boek een tourtje naar de Cu Chi-tunnels vanuit Ho Chi Minh City.

Kende jij de Cu Chi-tunnels al?

Top reizen naar Vietnam

Reisorganisaties met reizen naar Vietnam

Meer blogs over Vietnam

Beoordelingen van Vietnam

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
8.8
Stranden
7.6
Steden
8.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.5