Home
Blog
Vliegen
Shoestring compenseert eigen CO2-uitstoot

Shoestring compenseert eigen CO2-uitstoot

op 15 januari 2016
1 minuut leestijd
Shoestring compenseert eigen CO2-uitstoot

Als er iets slecht is voor het milieu, dan zijn het wel vliegtuigen. Daarom compenseert reisorganisatie Shoestring haar totale CO2-uitstoot door te investeren in heel veel bomen.

Hoeveel reizigers ook van de wereld houden: wie veel vliegt is hard bezig het milieu te vervuilen. Vliegtuigen stoten namelijk een enorme hoeveelheid CO2 uit. Veel meer dan jij denkt te compenseren door in het ‘gewone’ leven altijd de fiets te pakken. Maar niet alleen reizigers moeten zich bewust zijn van hun daden. Ook reisorganisaties hebben natuurlijk een flinke vinger in de pap. Daarom compenseert reisorganisatie Shoestring vanaf 1 januari 2016 al haar reizen door te investeren in bomen.

Wat Shoestring doet

Voor alle reizen van Shoestring wordt zowel de CO2-uitstoot door de vlucht als de uitstoot van lokaal vervoer volledig gecompenseerd. Maar hoeveel CO2 wordt er met een reis dan uitgestoten? Dat heeft de reisorganisatie met behulp van stichting Trees For All in kaartgebracht. Zo weet Shoestring zeker hoeveel uitstoot zij moeten compenseren. Dat compenseren gaat door het planten van bomen, op dit moment in Maleisisch Borneo. Zo wordt niet alleen de CO2-uitstoot van reizen gecompenseerd, maar kan de lokale bevolking soms ook letterlijk de vruchten plukken van de compensatie.

Een lesje scheikunde

Hoe kan het planten van bomen de CO2-uitstoot van vliegtuigen compenseren? We gaan terug naar de basis! Een vliegtuig moet heel veel brandstof verbranden om snelheid te maken. Bij een minimale snelheid kan een vliegtuig de lucht ingaan en daar blijven tot de plaats van bestemming. Bij deze uren durende verbranding komt uiteraard veel CO2 vrij. En daar komen de bomen op de hoek kijken! Bomen (en andere planten) ‘filteren’ de lucht door CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof (O2). Deze scheikundige reactie houdt zowel planten als ons dus eigenlijk in leven. Zegt het woord fotosynthese je iets? Je hebt het vroeger vast gehoord tijdens de scheikundeles. Planten hebben CO2 nodig en maken daar O2 van, terwijl mensen juist O2 nodig hebben (en veel CO2 produceren door o.a. te reizen). En daarmee is het cirkeltje rond!

Een betere wereld…

Klinkt simpel, maar er is een grote hoeveelheid bomen nodig om slechts een paar reisjes te compenseren. Dat kan niet eeuwig zo doorgaan. Wil jij zelf dus ook en steentje bijdragen? Lees hier de tips van Shoestring!

Top reizen met Shoestring

Meer blogs over Shoestring

Beoordelingen van Shoestring

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Accommodatie
7.3
Vervoer
7.5
Reisleiding
8
Prijs / Kwaliteit
8
Algemeen
8.2