Pantanal

Pantanal

Het grootste moerasgebied ter wereld

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld en is qua oppervlakte maar liefst 5 keer zo groot als Nederland. Het is een van de mooiste plekken van Brazilië, al moet dit natuurgebied het regelmatig afleggen tegenover het Amazonegebied. Onterecht, want de Pantanal wordt gezien als dé wildlife bestemming van Zuid-Amerika.

Top reisorganisaties naar Brazilië

Top reisorganisaties naar Brazilië
Pantanal

Een bezoek aan de Pantanal is voor veel reizigers het hoogtepunt van een reis door Brazilië. Dit innemende natuurgebied barst van de wilde dieren en er zijn volop bijzondere activiteiten te ondernemen. Zo kun je er schitterend wandelen, paardrijden en boottochtjes maken, maar ook dieren spotten en op piranha’s vissen.

Wilde dieren spotten in de Pantanal

De Pantanal is een van de beste wildlife bestemmingen van heel Zuid-Amerika. Hier leven namelijk tal van wilde dieren die je nergens anders ter wereld kan spotten, en tijdens een bezoekje heb je grote kans om er een paar af te strepen. Tot de bekendste bewoners worden onder andere de kaaiman, jaguar, het reuzengordeldier en de laaglandtapir gerekend, maar je hebt ook grote kans om apen, schildpadden, toekans en papegaaien te spotten. Houd je ogen dus goed open en vergeet ook niet om een verrekijker in te pakken als je naar de Pantanal gaat.

Brazilie, Pantanal
Brazilie, Pantanal

Brazilie, Pantanal
Brazilie, Pantanal

Safari-wandeling

De Pantanal bestaat grotendeels uit onherbergzaam gebied. Er is één onverharde weg die dwars door het moerasgebied loopt, maar de rest van de omgeving kun je beter te voet uitkammen. Vrijwel alle lodges en pousadas kunnen een safari-wandeling voor je regelen, waarbij je met een gediplomeerde gids de jungle in gaat om op zoek te gaan naar wilde dieren. Een leuke manier om de omgeving te bekijken en meer over dit bijzondere gebied te leren, want onderweg heb je volop gelegenheid om vragen te stellen.

Boottochtje

Met zoveel water om je heen, is een boottochtje natuurlijk onvermijdelijk. Het is een aanrader om minstens één dag op het water door te brengen, want je zult zien dat de omgeving er vanaf de riviertjes heel anders uitziet. Boottochtjes door de Pantanal zijn echt een geweldig leuke ervaring, want onderweg valt genoeg te zien en te doen. Zo zie je kaaimannen opdrogen langs de oevers, maar soms komen ze ook heel dicht langs de boot zwemmen. In datzelfde water is het overigens ook mogelijk om zelf een plons te nemen. Als je durft natuurlijk. Vind je het leuk om onderweg een beetje te vissen, vraag dan of de schipper een setje hengels mee wil nemen aan boord.

Brazilie, Pantanal
Brazilie, Pantanal

Brazilie, Pantanal
Brazilie, Pantanal

Op piranha’s vissen

Zeker doen als je in de Pantanal bent: op piranha’s vissen. De wateren zitten vol met deze bijtgrage vissen en tijdens een boottochtje is het mogelijk om hengels mee te nemen. Je schuift een stukje aas over het haakje en laat deze vervolgens zo diep mogelijk in het water zakken. Je voelt het vanzelf als je beet hebt en dan is het een kwestie van snel ophalen. De piranha’s kun je vervolgens meenemen naar je accommodatie, waar je ’s avonds kan genieten van een zelf gevangen ‘catch of the day’. Hoe dat smaakt? Dat moet je zelf ervaren.

Paardrijden

Een van de leukste manieren om het gebied van de Pantanal te ontdekken, is vanaf de rug van een paard. Stapvoets trek je door de dichte jungle en onderweg heb je volop gelegenheid om te genieten van de natuur om je heen. Je kunt veel grotere stukken afleggen dan wanneer je een wandeling zou maken en gaat daarom veel dieper de jungle in. Met een beetje geluk zie je tijdens je tocht een heleboel wilde dieren. Geen ervaring met paardrijden? Geen probleem. De dieren zijn gewend aan toeristen en het tempo ligt redelijk laag.

Brazilie, Pantanal
Brazilie, Pantanal

Brazilie, Pantanal
Brazilie, Pantanal

Nachtwandeling maken

Zo tegen zonsondergang is eigenlijk de beste periode om wilde dieren te spotten, want veel laten zich niet zien als het licht is. Daarom moet je tijdens je verblijf in de Pantanal zeker proberen een nachtwandeling te maken, want dan heb je de meeste kans om wildlife te spotten. Bij vrijwel alle lodges en pousadas kun je zo’n excursie regelen. Je gaat dan onder begeleiding van een gids de jungle in en samen zoeken jullie naar de bewoners van de Pantanal. Een beetje spannend is het wel, om zo in het duister rond te lopen, maar tegelijkertijd een avontuur dat je niet gaat vergeten.

Reizen naar de Pantanal — Hoe kom je er?

De Pantanal ligt in het zuidwesten van Brazilië en de steden Cuiaba en Campo Grande gelden als de toegangspoort tot het gebied. Beiden hebben een eigen vliegveld met rechtstreekse verbindingen naar steden als Rio de Janeiro, Sao Paulo en Recife. Vanuit Cuiaba en Campo Grande is het vervolgens nog een aardig eindje rijden naar de Pantanal. Er gaat geen openbaar vervoer, maar gelukkig bieden de meeste accommodaties een transfer van en naar de luchthaven.

Populaire reizen naar Pantanal

Blogs over Pantanal

· Suzanne van Duijn
Brazilië tip: Ontdek de ongerepte natuur van Pantanal
Pantanal is het grootste moeras ter wereld en ligt in het hart van Zuid-Amerika. Het grootste stuk ligt in Brazilië maar het loopt door tot in Bolivia en Paraguay. Hier moet je zijn voor ongerepte natuur en wilde dieren!

Meer bezienswaardigheden in Brazilië

Alle bezienswaardigheden in Brazilië

Brazilië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Pantanal ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Brazilië.
Natuur & omgeving
8.7
Cultuur
7.9
Stranden
8.5
Steden
8.2
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.7
7,8

Brazilië met kind van 4 jaar

Brazilië
Familiereis met Riksja Travel
14-01-2017

We hebben Brazilië omarmd en laten niet meer los! Het land is uitermate geschikt voor reizen met kinderen. We hebben ons 'beperkt' tot het zuiden, waardoor de binnenlandse vluchten ook beperkt bleven. Het was een combinatie van natuur en steden met een bevolking die in dienst lijkt te staan van kinderen. Altijd een lach naar onze zoon of een aai over z'n bol. In restaurants werd er entertainment tevoorschijn gehaald en waren we nooit te veel. Zo voelde we dat. Een rondreis langs de Iguazu watervallen, naar de Pantanal en via het eiland Ilha Grande en koloniale stad Paraty naar Rio de Janeiro. Onze zoon vond de watervallen super indrukwekkend en de dieren in de Pantanal het einde. En tussendoor zwemmen en spelen op de stranden. Een rondreis met een vakantie karakter!

Sanne van Overbeek - Stoppelenburg
Gereisd met gezin in October 2016
8,5

Mooie culturele reis door Rio de jenairo

Brazilië
Singlereis met Brazilië Reis Specialist
13-01-2017

Ik ben in mijn eentje naar Brazilie geweest
Ik heb het jezus christus beeld gezien
Ben in de favela's geweest met 1 begeleider
Bij het michael jackson beeld geweest en bij lapa de beroemde trappen!
Was een van mijn mooiste ervaringen je ziet zoveel daar!

Demi vriese
Alleen gereisd in January 2016
8,8

Leuk, geweldig land

Brazilië
Familiereis
12-01-2017

Van São Paulo naar verschillende steden gegaan (m.u.v. Rio de Janeiro).

De bevolking is erg vriendelijk en erg gastvrij.

Kan het zeker aan mensen aanraden om Brazilië te bezoeken!

Armando Krijnen
Gereisd met gezin in May 2006
7,8

Tibau do Sul

Brazilië
15-01-2016

Heerlijke vakantie, prachtig hotel, mooie stranden en natuur, heerlijk eten en leuke dorpjes. Top vakantie!

Erik
Gereisd met partner in September 2015
7,7

Erg mooi land!

Brazilië
Singlereis met TUI
09-01-2016

Ik heb dolfijnen gezien! Ik ben ook naar Pipa geweest super leuk dorpje! Het land is erg mooi en je de mensen daar zijn heel vriendelijk!

Maja Masic
Gereisd met partner in October 2011

Wil je meer weten over reizen naar Brazilië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Brazilië