Amazonegebied

Amazonegebied

Ontzagwekkend mooi

Het Braziliaanse Amazonegebied is een bijzondere regio vol tropisch woud en exotische dieren. Of je de schitterende omgeving nou per riviercruise ontdekt of te voet door de onherbergzame jungle trekt, een bezoek aan het Amazonegebied is hoe dan ook een unieke ervaring.

Top reisorganisaties naar Brazilië

Top reisorganisaties naar Brazilië
Amazonegebied

De Amazone behoort tot de grootste rivieren ter wereld, en het dichte oerwoud langs de oevers huist talloze tropische vogels en wilde dieren. Het regenwoud is zo uitgestrekt dat er nog regelmatig nieuwe dieren, planten én indianenstammen worden ontdekt, en de ongerepte jungle herbergt ongetwijfeld nog heel veel meer geheimen. Toegangspoort van het gebied is het bruisende Manaus. Stap hier aan boord van een riviercruise of zie de stad als uitvalsbasis voor een ontdekkingsreis door de rimboe.

Manaus

Temidden van het uitgestrekte Amazonegebied ligt de stad Manaus. Ooit begonnen als een kleine nederzetting aan de oevers van de Amazone rivier, maar in de 19e eeuw
dankzij een florerende rubberindustrie uitgegroeid tot één van de belangrijkste steden (destijds) ter wereld. De stad is voor veel reizigers het start- of eindpunt van een cruise over de Amazone, maar heeft daarnaast genoeg bezienswaardigheden om je een paar dagen te vermaken. Plan voor of na je bootreis nog wat tijd in om het excentrieke Teatro Amazonas te bekijken, het Indian Museum te bezoeken en om over de lokale markt vol schatten uit het oerwoud te struinen.

Encontro dos Aguas

Encontro dos Aguas is Portugees voor 'ontmoeting van wateren'. Het is de plek waar de Rio Negro overgaat in de Amazone en dat is werkelijk een spectaculair gezicht. Het zwarte water van de Rio Negro en het bruine water van de Amazone stromen over een lengte van 6 kilometer naast elkaar zonder te mengen. Om dit bijzondere natuurverschijnsel te bekijken kun je een dagexcursie regelen of zelf op pad gaan met het openbaar vervoer. Neem in dat geval bij Ceasa de ferry naar Careiro en je komt vanzelf langs het punt waar de rivieren elkaar ontmoeten.

Encontro dos Aguas
Encontro dos Aguas

Riviercruise

De meeste reizigers stappen in Manaus op de boot voor een cruise over de Amazone. Van drie dagen tot enkele weken: Als je wil kan je een flinke tijd zoet zijn op het water. De reis naar het oostelijker gelegen Belém duurt bijvoorbeeld 5 dagen, de reis naar Iquitos in Peru zeker een week. Saai is het in ieder geval allerminst. Onderweg kun je excursies maken naar afgelegen Amazonedorpjes, zwemmen rond verlaten eilandjes, kajakken op de rivier, vogels spotten en jungletochten maken. In de stad stikt het van de touroperators die deze reizen aanbieden, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over. Boek vooraf bij een gerenommeerd reisbureau, of ga in Manaus op zoek naar het officiële toeristenbureau. Kies voor een luxe cruise met eigen hut, of ga voor budget en slaap in een hangmat op het dek. Het heeft allebei z’n charme!

Stranden

Het is misschien een beetje lastig voor te stellen, maar langs de oevers van de Amazone en de Rio Negro liggen een heleboel mooie zandstranden. Van verlaten witte poederstranden met rijen palmbomen tot populaire plekjes waar je met een cocktail in je hand op je handdoek kan liggen. Ga zonnebaden tijdens je Amazonecruise, of maak een uitstapje vanuit Manaus.

Op ontdekking in de Amazone

Manaus ligt midden in het tropische Amazonewoud, en het is een waanzinnige ervaring om de ongerepte jungle te verkennen. Op 100 kilometer vanaf Manaus begint het onaangetaste deel van het oerwoud, en onder begeleiding van een ervaren gids kun je er een paar dagen op expeditie. Overdag wandel je tussen de gigantische bomen, leer je over de medicinale wonderplanten, exotische dieren en het ecosysteem, en moet je zelf met behulp van een speer je lunch vangen. ’s Avonds slaap je bij een lokale familie of bind je midden in de jungle je hangmat tussen twee bomen. Laat je wekken door het gekwetter van tropische vogels, eet je gevangen visjes bij het kampvuur en val in slaap tussen de wilde dieren. Ook hier geldt: Boek je tour bij een gecertificeerd toeristenbureau.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Jaú National Park

Klinkt een paar dagen in de jungle toch iets te spannend? Bezoek dan het Jaú National Park, op drie uur varen van Manaus. Vertrek in de vroege ochtend en met een beetje geluk kun je in één dag krokodillen, schildpadden, jaguars en apen afvinken.

Roze dolfijnen spotten

In en rond de Amazone wonen een hoop bijzondere dieren, en één daarvan is de roze dolfijn. Deze rivierdolfijn komt alleen voor Zuid-Amerika en laat zich regelmatig aan mensen zien. Let dus goed op wanneer je op het dek van een boot staat, het zou zomaar kunnen dat er één opduikt en een sprongetje maakt, voordat hij weer in het donkere water verdwijnt.

Reizen naar het Amazonegebied — Hoe kom je er?

Manaus ligt midden in de tropische jungle van Brazilië en daarom kun je er alleen per vliegtuig of per boot komen. Vlieg bijvoorbeeld met KLM naar Sao Paolo en stap daar over op een vliegtuig van de Braziliaanse maatschappij TAM. Het is ook mogelijk om met de Portugese maatschappij TAP te vliegen. Je stapt over in Lissabon en vliegt dan direct door naar Manaus.

Met de boot is Manaus in vijf dagen te bereiken vanuit Belém. Daarnaast heeft de stad verbindingen met ondermeer Iquitos in Peru en Tabatinga op de grens met Colombia.

Populaire reizen naar Amazonegebied

Meer bezienswaardigheden in Brazilië

Alle bezienswaardigheden in Brazilië

Brazilië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Amazonegebied ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Brazilië.
Natuur & omgeving
8.7
Cultuur
7.9
Stranden
8.5
Steden
8.2
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.7
7,8

Brazilië met kind van 4 jaar

Brazilië
Familiereis met Riksja Travel
14-01-2017

We hebben Brazilië omarmd en laten niet meer los! Het land is uitermate geschikt voor reizen met kinderen. We hebben ons 'beperkt' tot het zuiden, waardoor de binnenlandse vluchten ook beperkt bleven. Het was een combinatie van natuur en steden met een bevolking die in dienst lijkt te staan van kinderen. Altijd een lach naar onze zoon of een aai over z'n bol. In restaurants werd er entertainment tevoorschijn gehaald en waren we nooit te veel. Zo voelde we dat. Een rondreis langs de Iguazu watervallen, naar de Pantanal en via het eiland Ilha Grande en koloniale stad Paraty naar Rio de Janeiro. Onze zoon vond de watervallen super indrukwekkend en de dieren in de Pantanal het einde. En tussendoor zwemmen en spelen op de stranden. Een rondreis met een vakantie karakter!

Sanne van Overbeek - Stoppelenburg
Gereisd met gezin in October 2016
8,5

Mooie culturele reis door Rio de jenairo

Brazilië
Singlereis met Brazilië Reis Specialist
13-01-2017

Ik ben in mijn eentje naar Brazilie geweest
Ik heb het jezus christus beeld gezien
Ben in de favela's geweest met 1 begeleider
Bij het michael jackson beeld geweest en bij lapa de beroemde trappen!
Was een van mijn mooiste ervaringen je ziet zoveel daar!

Demi vriese
Alleen gereisd in January 2016
8,8

Leuk, geweldig land

Brazilië
Familiereis
12-01-2017

Van São Paulo naar verschillende steden gegaan (m.u.v. Rio de Janeiro).

De bevolking is erg vriendelijk en erg gastvrij.

Kan het zeker aan mensen aanraden om Brazilië te bezoeken!

Armando Krijnen
Gereisd met gezin in May 2006
7,8

Tibau do Sul

Brazilië
15-01-2016

Heerlijke vakantie, prachtig hotel, mooie stranden en natuur, heerlijk eten en leuke dorpjes. Top vakantie!

Erik
Gereisd met partner in September 2015
7,7

Erg mooi land!

Brazilië
Singlereis met TUI
09-01-2016

Ik heb dolfijnen gezien! Ik ben ook naar Pipa geweest super leuk dorpje! Het land is erg mooi en je de mensen daar zijn heel vriendelijk!

Maja Masic
Gereisd met partner in October 2011

Wil je meer weten over reizen naar Brazilië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Brazilië