Home
Blog
Reisadviezen
7x Tips voor een auto huren in Zuid-Afrika

7x Tips voor een auto huren in Zuid-Afrika

op 12 december 2020
3 minuten leestijd
7x Tips voor een auto huren in Zuid-Afrika

In het lijstje beste landen voor een roadtrip staat Zuid-Afrika hoog genoteerd. De wegen zijn goed onderhouden en het verkeer is er vrij overzichtelijk, de landschappen fantastisch en het huren van een auto is er betaalbaar. 

Het enige puntje dat voor ons Nederlanders even wennen is, ze rijden er links! Uiteraard zit het stuur aan de andere kant van de auto, maar zo ook de versnellingsbak en je richtingaanwijzer. Dat geeft in het begin zo nu en dan hilarische - en minder hilarische - momenten als je rechtsaf wil en je ruitenwisser aanzet. Of keihard met je rechterhand tegen de deur slaat om te ontdekken dat je versnellingsbak aan de andere kant zit. Ondanks dit, is het huren van een auto in Zuid-Afrika een enorme aanrader. Aan het links rijden wen je snel genoeg! Hier zijn 7 tips voor het huren van een auto in Zuid-Afrika.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Gebruik een vergelijkingssite

Zoals in ieder land zijn er veel aanbieders van huurauto’s in Zuid-Afrika. De bekende namen Budget, Avis, Hertz, Europcar en de lokale verhuurders zoals bijvoorbeeld rent a cheapie in Kaapstad. Die laatste heeft met name goede deals als je een heel eenvoudig klein autootje zoekt waar je niet al te grote afstanden mee af wil leggen in en rondom de stad. De zoektocht naar de beste deal is vaak het makkelijkst gedaan via een vergelijkingssite waar je het aanbod van verschillende verhuurders kan vergelijken (bijv. Bij holidayautos, argus, rentacar). Vaak hebben deze sites betere deals dan de verhuurder zelf, maar je kunt het altijd voor de zekerheid nog even checken als je een goede aanbieding hebt gevonden. 

Verzekering

De verhuurders van auto’s verdienen vaak het meest aan de additionele verzekering die je kunt afsluiten. Er zit meestal wel een basisverzekering in de huur van je auto, maar er is een (hoog) eigen risico wat je moet betalen in het geval van een ongeluk, diefstal of schade. De verhuurders bieden een extra verzekering om je eigen risico af te kopen. Als je geld wilt besparen dan kun je deze verzekering beter afsluiten bij een goedkopere externe partij. Je kunt dit bijvoorbeeld doen bij insurantce4carhire of de Europeesche.  

Let op de kleine lettertjes

Een open deur maar check de voorwaarden om ongewenste verrassingen te voorkomen. Zaken waar je op wil letten zijn: het aantal kilometers dat je per dag mag rijden, ongelimiteerd is natuurlijk het fijnst. Het benzine beleid, inleveren met volle tank is gunstiger dan met een lege tank (de tank is namelijk nooit helemaal leeg). Check extra kosten voor een additionele chauffeur of bijvoorbeeld kinderzitjes. Als je jonger bent dan 25 dan worden er ook soms extra kosten in rekening gebracht. Verder is het voor Zuid-Afrika goed om te weten dat meeste verhuurbedrijven kosten in rekening brengen voor het overgaan van landsgrenzen, dit geldt voor bijvoorbeeld Namibië, Botswana maar ook voor Lesotho en Swaziland.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

4x4 of gewone auto?

Verder is het goed om te bedenken waar je precies naartoe wil. Het beeld van een safari door Afrika gaat vaak samen met een grote jeep met 4-wheel drive. Het ligt er een beetje aan waar je naartoe wil of je dit echt nodig hebt. De wegen in Zuid-Afrika zijn goed, als je bijvoorbeeld de Tuinroute gaat rijden of de wijngebieden in gaat dan is een 4x4 niet nodig. Zelfs in het Kruger park zijn de wegen geasfalteerd. Je moet echt off the beaten track om een 4x4 nodig te hebben. Zoek dit van te voren uit om een juiste keuze te maken. Een 4x4 is uiteraard duurder dan een gewone personenauto. Vind je het schakelen met links echt te spannend? Dan is een automaat het overwegen waard, het is wel wat duurder.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Check de auto

Als je de auto gaat ophalen neem de tijd voor een uitgebreide check. Breng de status van de auto goed in kaart met de medewerker van het bedrijf. Maak foto’s of film de auto en zoek zelf actief mee naar deukjes en krassen. Dit voorkomt gedoe als je de auto gaat inleveren. Vraag ook hoe schoon de auto moet zijn als je deze weer inlevert. Want voor vieze auto's worden vaak extra kosten in rekening gebracht.

Let op

Het verkeer in Zuid-Afrika is prima overzichtelijk. Uiteraard is het rondom en in de grote steden druk en lopen er wat meer mensen langs de weg. Maar het is goed te doen. De meeste wegen zijn van prima kwaliteit en als het niet zo is dan staan er bordjes dat je moet opletten. Verder is het verstandig om een beetje te letten op je spullen. Laat nooit tassen etc. in het zicht in de auto liggen. Een raampje is zo ingetikt. Ook al ben je goed verzekerd, het blijft irritant om tijdens je reis met dit soort dingen te moeten dealen.  

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Parkeren en tanken

In Zuid-Afrika zijn ze dol op de auto en deze mag dan ook bijna overal gratis geparkeerd worden. In de steden heb je vaak - zelfbenoemde - parkeerwachters die je 5-10 Rand geeft voor het in de gaten houden van je auto. Let wel op dat je niet parkeert op plekken met gele en rode strepen. Tanken is betaalbaar en bij de meeste benzinepompen is er iemand die het voor je doet. Vaak wordt dan ook je voorruit gelapt en geef je ook een fooi tussen de 5-10 rand.

Hopelijk maak je de met de bovenstaande tips de roadtrip van je leven door Zuid-Afrika! Enjoy!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst


Top reizen naar Zuid-Afrika

Reisorganisaties met reizen naar Zuid-Afrika

Meer blogs over Zuid-Afrika

Beoordelingen van Zuid-Afrika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8