Home
Blog
Bestemmingen
12x Waarom Kruger National Park een must-see in Zuid-Afrika is

12x Waarom Kruger National Park een must-see in Zuid-Afrika is

op 27 februari 2020
3 minuten leestijd
12x Waarom Kruger National Park een must-see in Zuid-Afrika is

Met meer dan 20 nationale parken is Zuid-Afrika goed bedeeld als het om natuurschoon en wilde dieren gaat. Het beroemdste park dat bijna iedereen wel van naam kent is het Kruger Park. Waarom je er naartoe moet gaan? Hieronder maar liefst 12 redenen!

 1. 1. Big 5? Ha! Big 150 zul je bedoelen

Leeuw, neushoorn, luipaard, olifant en buffel, samen ook wel de big 5 genoemd. Deze benaming is ooit door jagers verzonnen en doelt op de vijf grote dieren die het gevaarlijkst zijn om op te jagen. Dat zal zeker waar zijn, maar tegenwoordig staat de big 5 voor de ‘must see dieren’ als je op safari gaat. Uiteraard, het blijft de natuur en niks valt te voorspellen. Maar als er één plek op de wereld is waar de kans groot is om ze te spotten, dan is dat het Kruger park. Het blijft niet bij de big 5, het is één groot ‘Lion King wildlife’ park; neushoorns, giraffes, nijlpaarden, cheetahs, zebra’s, struisvogels, hyena’s etc. Echt, met 150 verschillende zoogdieren is Kruger de plek waar je een safari wilt maken.  

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

 1. Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

 2. 2. Zelf op pad of met gids

En die safari, die mag je dus echt zelf maken! Met je eigen auto mag je zo het park in, op zoek naar de leeuwen. Het Krugerpark is het meest toegankelijke park om op je up te kunnen ontdekken. De geasfalteerde wegen zijn er top en de boel is goed georganiseerd. Uiteraard kun je ook een safari met een gids in een open jeep boeken. Ook supertof en nuttig want je leert een boel over het spotten van dieren en hun gedrag.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

 1. 3. Accommodatie voor iedereen wat wils

 2. Van kamperen met je eigen tent tot 5 sterren lodges met privé reservaten, Kruger heeft het allemaal. Voor ieder budget zul je een onvergetelijk ervaring hebben. Hou wel rekening met het hoogseizoen (oktober t/m midden januari en schoolvakanties) want dan moet je van te voren boeken. Voor een plek met een prachtig uitzicht is Olifants Rest Camp een aanrader. Voor het spotten van leeuwen, luipaarden en andere grote katachtigen zit je op Satara Rest Camp op een goede plek.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

 1. 4. Vogels in overvloed

Vogelaars kunnen hun lol op met 517 verschillende vogelsoorten. Vooral het noorden van Kruger staat bekend als de beste vogelspot regio van Zuid-Afrika. Er zijn meerdere vogelkijkhutten waar je ook kunt overnachten (Shipandani hide en Sable hide). Wat fijn is als je vroeg in de ochtend met je verrekijker klaar wil zitten.  

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

 1. 5. GROOT!

Het Kruger park is bijna 20.000 m2. Dat is ongeveer net zo groot als Israël en net iets kleiner dan België. Het staat in de top 10 grootste nationale parken van de wereld. Er zijn vijf verschillende vegetatiezones. Van droge woestijn naar dicht beboste gebieden en overal de granieten 'kopjes' (rotsformaties) die over het landschap lijken uitgestrooid. Het is een prachtige mix van bomen en planten, hou je ogen open voor de Baobab bomen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

 1. 6. Het hele jaar door

Het Kruger park kan het hele jaar door worden bezocht. Van juni tot september is het winter, het park is dan erg droog. Dat maakt het spotten van dieren bij waterpunten makkelijker is. Midden januari tot maart is het heet, maar de vakantie in Zuid-Afrika is voorbij waardoor het minder druk zal zijn. Van maart tot mei is het paartijd. Je kunt dan mannetjes zien strijden voor de gunst van het vrouwtje. Dat geeft mooie tafereeltjes. 

 1. 7. Prachtige (meerdaagse) hikes

Uit de auto stappen en het park te voet verkennen klinkt misschien spannend met al die roofdieren op de loer. Maar met een ervaren - en gewapende - gids is het veilig en een ervaring om nooit te vergeten. Je kunt vanuit de verschillende kampen ‘morning bush walks’ maken. Wil je liever een meerdaagse hike maken en echt off the grid, neem dan je eigen kampeerspullen mee. De Lonely Bull back-pack trail is een 4-daagse hike en een aanrader!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

 1. 8. Op de fiets

Is hiken niet zo je ding, pak dan de mountain bike. Vanuit Olifants camp worden ochtend- en middagtochten aangeboden van 3 of 4 uur. Je fietst in een gebied met veel ‘wild highways’ en je kunt olifanten, leeuwen, krokodillen, zebra’s, giraffes, buffels, impala’s of nijlpaarden tegenkomen. Je legt in totaal ongeveer 23 kilometer af. Er gaan 2 gewapende gidsen mee die je alles vertellen over de dieren en de natuur. Je moet wel van te voren reserveren bij de organisator SANparks.

 1. 9. Offroad avontuur

Wil je graag van het gebaande pad af en de geasfalteerde weg achter je laten? Kom dan met je eigen 4 x 4,  neem voedsel voor 5 dagen en kampeerspullen mee naar het Kruger park. De Lembombo Eco Trail wordt ook wel de ‘wilderness experience of wheels’ genoemd. Onder leiding van een gids leg je in 5 dagen 500 kilometer af. De tour vertrekt alleen op zondagen vanuit het Crocodile Bridge rest camp.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

 1. 10. Elephant Hall Museum

Alles wat je kunt leren over olifanten vind je in dit interessante museum bij Letaba rest camp. Het museum behandelt de evolutie, biologie, gedrag, ecologie en het onderzoek naar olifanten. Je vindt er ook levensgrote skeletten en slagtanden. Waaronder de 50 kilo wegende slagtanden van de 6 (inmiddels overleden) grootste mannetjes olifanten uit Kruger.

 1. 11. Nacht Safari

Als je overdag nog niet genoeg hebt gezien dan is er ook een mogelijkheid om op een 2 uur durende nacht safari te gaan. Samen met een gids in een open jeep ga je op zoek naar de nachtdieren. Het is de enige manier om het park in het donker te ontdekken en geeft een heel ander kijkje in het dierenrijk.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

12. Ongelofelijk mooie zonsondergangen 

Kijk maar!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Top reizen naar Zuid-Afrika

Reisorganisaties met reizen naar Zuid-Afrika

Meer blogs over Zuid-Afrika

Beoordelingen van Zuid-Afrika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8