Home
Blog
Bestemmingen
's Werelds oudste nationale park: Yellowstone

's Werelds oudste nationale park: Yellowstone

op 11 maart 2014
1 minuut leestijd
's Werelds oudste nationale park: Yellowstone

Op 1 maart 1872 werd 's werelds eerste nationale park opgericht in de Verenigde Staten, het Yellowstone National Park.

Op 1 maart 1872 werd 's werelds eerste nationale park opgericht in de Verenigde Staten, het Yellowstone National Park. Het park heeft een oppervlakte van 8983 km² en ligt hoofdzakelijk in de staat Wyoming, maar voor een klein deel ook in de staten Montana en Idaho. President Ulysses Grant richtte het park op om ecologische, recreatieve en nationalistische redenen.

Het grootste deel van het park bestaat uit bos, waarvan in 1988 een gedeelte werd verwoest door een grote bosbrand. Er leven onder andere bizons, herten, cayotes, wolven en verschillende beersoorten in het park, dat in 1978 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO werd geplaatst. Door het park is ruim 800 kilometer aan verharde wegen aangelegd, en dubbel zoveel kilometers in wandelpaden.

Yellowstone bevindt zich in een vulkanisch gebied, waarvan de vulkanische structuur Yellowstonecaldera bijna het hele park beslaat. In het park zijn dan ook vele warm bronnen (zo'n 10.000) en meer dan 200 geisers, waarvan Old Faithful de beroemdste is. Deze geiser spuit iedere 92 minuten water en stoom tot wel 45 meter hoogte de lucht in. Andere geisers spuiten slechts eens per zes tot acht maanden.

Een ander hoogtepunt van het park is de Grand Prismatic Spring. Deze hete bron dankt zijn naam aan de schitterende kleuren, die variëren van diep blauw naar rood. De bron is 75 bij 90 meter en heeft een diepte van 49 meter en het water heeft een constante temperatuur van 85 graden. Doordat het water extreem zuiver is, heeft het een diepe blauwe kleur. De oranje kleur aan de zijkanten wordt veroorzaakt door bacteriën die in de microbiële matten leven langs de randen van de bron, waar het water voldoende is afgekoeld. De Grand Prismatic is een van de vele gekleurde bronnen in Yellowstone, dat miljoenen bezoekers per jaar trekt.

Top reizen naar Amerika

Reisorganisaties met reizen naar Amerika

Meer blogs over Amerika

Beoordelingen van Amerika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.8
Stranden
7.5
Steden
8.7
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8