Home
Blog
Bestemmingen
De 20 mooiste plekken van Peru

De 20 mooiste plekken van Peru

4 minuten leestijd
De 20 mooiste plekken van Peru

Natúúrlijk staan Machu Picchu en de verbluffende Inca Trail hoog op de bucketlist, maar Peru heeft nog zoveel meer mooie plekken! Wat is jouw favoriet?

Het bekende beeld van een alpaca met de ruïnes van Machu Picchu op de achtergrond kennen we allemaal wel. Wie droomt er niet van? Maar Peru is een groot en divers land en heeft nog veel meer te bieden. Maak je borst maar nat: dit zijn de twintig mooiste plekken van Peru.

1. Machu Picchu

Machu Picchu
Machu Picchu

Hoewel het land dus heus meer te bieden heeft, is en blijft Machu Picchu dé trekpleister van Peru. De in 1911 ontdekte Incastad ligt verscholen tussen een aantal steile bergen. Beklim de trappen, bekijk de oude tempels en terrassen en blijf als het even kan een nachtje slapen om Machu Picchu ook buiten spitsuren verder te ontdekken.

2. Inca Trail

Inca trail
Inca trail

Sowieso de leukste manier om bij Machu Picchu te komen: bewandel de wereldberoemde Inca Trail. De trail loopt van Ollantaytambo tot Machu Picchu en duurt vier dagen. Onderweg kom je schitterende landschappen tegen. Om de natuur te beschermen zijn per dag maar 500 wandelaars toegestaan, dus wees er snel bij!

3. De bevolking

Peru people
Peru people

Geen 'plek', maar zeker een must-see! De bevolking van Peru staat bekend om de vriendelijkheid en gastvrijheid. Totaal wonen er circa 30 miljoen mensen in Peru, waarvan 45 procent nakomelingen zijn van de Inca’s. Ruim een derde bestaat uit mestiezen: mengelingen van blanken en nakomelingen van de Inca’s. Een bont gezelschap dus, waarmee je een ontmoeting zeker niet mag overslaan!

4. De Peruaanse keuken

Peru food
Peru food

Peru won de afgelopen vier jaar de award voor Beste Culinaire Bestemming ter Wereld tijdens de World Travel Awards. Smulpapen zitten hier dus goed! De Peruaanse (of Peruviaanse) keuken bestaat uit gekruide, smaakvolle, verse gerechten met veelal mais, chilipepers en aardappels. Eet smakelijk!

5. Titicacameer

Titicaca lake
Titicaca lake

Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika en heeft een oppervlakte van meer dan 8.000 vierkante kilometer. Het meer ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia op 3.812 meter boven de zeespiegel. Het meer is gemiddeld 160 meter diep en telt 41 eilanden. Op sommigen wonen mensen. Een prachtig stuk natuur! Sla ook stadje Puno niet over.

6. Nazca-lijnen

Nazca
Nazca

De Nazca-lijnen in het Peruaanse landschap zijn alleen vanuit de lucht te zien zijn. Deze lijnen zijn soms wel 1.500 jaar oud en vormen duidelijke figuren, zoals een aap en een kolibrie. Hoe de Inca’s, die het gebied destijds bewoonden, de figuren hebben kunnen maken, blijft een raadsel. Of waren het toch buitenaardse wezens?

7. Cusco

Cusco
Cusco

De stad Cusco is een voormalige Incastad. Je vindt er eeuwenoude ruïnes die in de bergen genesteld zijn. Ideaal voor een mooie wandeling! De stad zelf laat zich ook gemakkelijk per voet verkennen. Kerken, kloosters, musea en restaurant: Cusco heeft het allemaal. En het is bovendien dé gateway om bij Machu Picchu te komen. In de omgeving van Cusco kun je ook zoutmijnen bezichtigen

8. Lima

Lima
Lima

De hoofdstad van Peru wordt vaak overgeslagen. Er zijn immers zoveel andere mooie dingen te zien in Peru. Maar Lima zelf kent ook een fraai historisch centrum. Als je tijd hebt zeker de moeite waard te ontdekken!

9. Amazone

Amazone
Amazone

De mooiste natuur van Peru vind je in het Amazonegebied. Vanuit het Manu Wildlife Center vertrekken diverse trektochten door de jungle. Of neem de kano en verken de Amazone vanaf het water. Voor wildlife ben je hier aan het juiste adres: in het Peruaanse Amazonegebied leven onder andere tapirs, reuzenotters en vele papegaaien. Vlakbij Iquitos, de grootste stad in het regenwoud van Peru, kun je hoog door de boomtoppen lopen en heb je uitzicht over het Amazonewoud.

10. Paracas

Paracas
Paracas
 

National Park Paracas staat bekend om de vele flamingo’s, maar is bovenal een heerlijke plek om tot rust te komen na je Peruaanse avonturen. Rust uit op het strand bij één van de luxehotels aan zee, of geniet van het uitzicht op de mooie, rode zandduinen van de woestijnen in dit gebied.

11. Ballestaseilanden

Ballestaseilanden
Ballestaseilanden

Voor de kust van Peru liggen de Ballestaseilanden. Deze eilanden zijn een bron van wildlife. Je ziet er vele soorten zeevogels, zoals Jan-van-Genten en pinguïns, maar ook zeeleeuwen zijn hier te zijn.

12. Chan Chan

Chan Chan
Chan Chan

De ruïnestad Chan Chan staat bekend om de ruïnes van van negen grote lemen paleizen. Het paleis van het Tschudi-complex is daadwerkelijk te bezoeken en bestaat uit een plein en meerdere zalen. Chan Chan staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO.

13. Caral

Caral
Caral

Caral is – voor zover bekend – de oudste stad van Amerika. De stad is gelegen in een vallei op circa 200 kilometer afstand van hoofdstad Lima. Het oudste bouwwerk van – de ruïnes van – Caral is een piramide die dateert uit de derde eeuw voor Christus.

14. Trijillo

Trijillo
Trijillo

In de havenstad Trijillo is een hoop te zien. Van de reliëftekeningen in de vallei van Chicama tot een archeologisch museum. Aan geschiedenis geen gebrek. En wat dacht je van de diverse koloniale gebouwen?

15. Colca Canyon

colca canyon
colca canyon

Deze indrukwekkende canyon is maar liefst twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Ga op avontuur, spot condors (vogels) of kom tot rust bij de hot spring in het stadje Chivay.

16. Cordillera Blanca

Cordillera Blanca
Cordillera Blanca

Met meer dan 700 gletsjers en meer dan 270 lagoons is de Cordillera Blanca één van de hoogste tropische gebergten in de wereld. Een mooie hike is de beste manier om dit landschap te verkennen.

17. Surfdorp Mancora

Mancora
Mancora

Peru is van alle markten thuis. Surfen bij een chil dorpje? Check! Mancora is het bekendste surfdorpje van Peru en is een prima uitvalbasis om even een paar dagen te genieten van zon, zee en strand.

18. Puerto Belen

Puerto Belen
Puerto Belen

Deze haven, in de jungle nabij Iquitos, drijft! Tot voor kort althans. Inmiddels staan de huizen op palen. Puerto Belen wordt daarom ook wel het Venetië van Peru genoemd.

19. Arequipa

Arequipa
Arequipa

Deze prachtige stad is vrijwel volledig gebouwd uit sillar, een vulkanische tufsteen, en wordt ook wel La Ciudad Blanca genoemd. De 'Witte Stad' is een koloniale parel omringd met vulkanen en diepe canyons. Slenter door de gekleurde steegjes, bezoek het Plaza de Armas en de kathedraal Catelina of één van de andere prachtige koloniale gebouwen.

20. Huacachina

Huacachina
Huacachina

Huacachina is een dorp in het zuidwesten van Peru. Het dorp heeft slechts een paar honderd inwoners en is gebouwd bij een oase in de woestijn. Toeristen komen hier om te zandboarden of een woestijntocht te maken per buggy. Ook kun je er waterfietsen in het oasewater. Bizar!

Top reizen naar Peru

Reisorganisaties met reizen naar Peru

Meer blogs over Peru

Beoordelingen van Peru

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.6
Stranden
5.3
Steden
8.2
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4