Home
Blog
Bestemmingen
Ultieme trip: van Panama naar Colombia per boot

Ultieme trip: van Panama naar Colombia per boot

2 minuten leestijd
Ultieme trip: van Panama naar Colombia per boot

Als je van Panama naar Colombia wil reizen, moet zeker de boot boven het vliegtuig verkiezen. Of van Colombia naar Panama natuurlijk! Wij vertellen je waarom dit de boottocht van je leven is.

Ga jij voor langere tijd reizen door Centraal- en Zuid-Amerika, dan kom je ongetwijfeld eens voor de volgende keuze te staan: hoe kom ik van Panama naar Colombia (of andersom)? Over land de grens over is geen optie door de dichte jungle en het gebrek aan wegen. Vliegen is mogelijk, maar lang niet zo mooi en avontuurlijk als een boottocht. Bovendien is vliegen nog duur en milieuvervuilend ook. Wij weten het dus wel:de boot is het devies!

Welke route kies je?

Vaar je van Panama naar Colombia, dan kun je je maar beter voorbereiden op een pittige tocht. Een zeeziektepil is geen overbodige luxe op deze route, want je hebt eigenlijk altijd wind tegen. Dit kan een reden zijn om je route om te draaien: van Colombia naar Panama. Met de wind in de rug wordt de tocht een stuk aangenamer. En ja, die duurt toch een paar dagen. In Panama begint (of eindigt) je boottrip vrijwel altijd met de paradijselijke San Blas eilanden. In Colombia is dat Cartagena of Sapzurro, afhankelijk van je keuze voor respectievelijk een zeilboot of speedboot.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Speedboot of zeiltocht

Je vertrek- of aankomsthaven in Colombia kan van invloed zijn op je keuze voor een tocht per speedboot of zeilboot. Verder hebben de zeilboot en speedboot allebei hun voor- en nadelen. Kies je voor zeilen, dan duurt de tocht ongeveer vijf dagen, waarvan je twee nachten op de San Blas eilanden doorbrengt. Bij de oversteek per speedboot ben je er al in vier dagen, waarvan je zelfs drie nachten meepakt op de San Blas eilanden. Snelheid, paradijs, genieten. De keuze is aan jou! Ongetwijfeld wordt het sowieso een legendarische oversteek. Slapen op een boot, chillen op een onbewoond eiland, dineren met verse vis, what’s not to like?

Verschillende reisaanbieders

In Panama-City, Cartagena en Sapzurro kan je genoeg aanbieders vinden die jou een onvergetelijke oversteek beloven. Let echter wel goed op: je gaat wel varen op open zee en je veiligheid en comfort zijn niet iets om op te besparen. Goedkoper is in dit geval zeker niet altijd beter! Betaal liever iets meer voor een ervaren kapitein, goed onderhouden boot, lekker eten en fijne slaapplek. Wij hoorden goede verhalen over onder andere Blue Sailing of Flota Caribe (beide zeilboten) en San Blas Adventures (speedboot). Ook Wildcard Sailing en Sail Colombia Panama schijnen top te zijn.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Tips voor jouw boottocht

Nog een paar laatste tips en je bent klaar voor vertrek:

Vergeet je drybag niet: bij hoge golven wordt echt alles nat.
Neem je eigen drank mee als je graag alcohol drinkt.
Heb respect voor de Kuna’s, de lokale bewoners van de San Blas eilanden. Dit Indianenvolk is een van de oudste volken ter wereld.
Reserveer je trip van te voren.
Houd speling in je agenda; bij slecht weer kan de boot niet gaan. Als je dan je vliegtuig mist, ben je verder van huis.

Top reizen naar Panama

Reisorganisaties met reizen naar Panama

Meer blogs over Panama

Beoordelingen van Panama

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.2
Cultuur
7.3
Stranden
9
Steden
7.3
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.2