Home
Blog
Bestemmingen
Op safari in Botswana? Dit moet je weten!

Op safari in Botswana? Dit moet je weten!

op 7 januari 2021
3 minuten leestijd
Op safari in Botswana? Dit moet je weten!

Goede voorbereiding is het halve werk! Dat is in het geval van Botswana zeker waar. Een prachtig land voor een onvergetelijke safari maar er gaat wel een gedegen planning aan vooraf. We helpen je op weg!

De Lonely Planet schrijft ‘Blessed with some of the greatest wildlife spectacles on earth, Botswana is one of the great safari destinations in Africa’. Nou dan weet je het wel; leeuwen, neushoorns, olifanten, giraffes, zebra’s, antilopen, neushoorns de hele shebang kun je in Botswana tegenkomen. Daarnaast kun je je in compleet verschillende werelden onderdompelen van het drassige moeras van de Okavango Delta tot de rode Kalahari woestijn. Deze uitersten maken het een super gevarieerd land voor een avontuurlijke rondreis. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wat is waar te zien?

Botswana heeft een boel mooie natuurparken. Welke je allemaal kunt bezoeken hangt natuurlijk af van hoeveel tijd je hebt en waar je naar op zoek bent. Hieronder de vijf populairste parken en wat je er kan zien en vinden

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Chobe National Park

In het noordoosten van Botswana vind je het Chobe National Park. Het park is de thuishaven van ‘s werelds grootste olifantenpopulatie (ongeveer 120.000!). Naast de olifanten vind je hier grote kuddes buffels en bijzondere antilopes. Ook leeuwen, luipaarden, hyena’s en als je ongelofelijk veel mazzel hebt een neushoorn. Het park kan grofweg in drie stukken worden verdeeld; Chobe Riverfront, Linyanti en de Savuti. De Riverfront is de plek waar de wilde dieren samenkomen om verkoeling te zoeken en te drinken. De Linyanti is een moerasgebied tegen de grens van Namibië. Je kunt hier veel grote dieren spotten maar de regio is vooral bekend om de wilde honden die hier zijn. Dit waterrijke gebied is ook voor de krokodil en het nijlpaard een goede thuishaven. De Savuti is een plat uitgestrekt gebied met ruige rotsen en prachtige uitzichten. Ook hier raak je niet uitgekeken op alle wilde dieren. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Okavango Delta

De Okavango Delta is een waterparadijs waar het ritme van de rivier het leven in de delta bepaald. Dit park staat op de Unesco World Heritage lijst en een bezoek zal je direct overtuigen van hoe bijzonder deze plek is. Een favoriete manier om de delta te bewonderen is met een vliegtuigje, dan zie je het doolhof waterwegen en eilandjes het beste. De beste reistijd is van juli tot en met september (soms oktober). Het weer is dan droog en het water in de rivier staat hoog en dat trekt veel dieren aan. Ook hier uiteraard nijlpaarden en krokodillen, maar ook een overvloed aan prachtige vogelsoorten.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst
Central Kalahari Game Reserve

Een compleet andere wereld dan de waterrijke Okavango delta vindt je in de Kalahari. Een droger woestijngebied ga je in Botswana niet vinden. In de lokale taal betekent Kalahari ‘grote dorst’ en dat is een rake omschrijving. Als je houdt van uitgestrekte lege zandvlaktes dan zal de Kalahari je niet teleurstellen. Zo nu en dan wordt de stilte doorbroken door het gebrul van een leeuw met zwarte manen. In dit ruige, stekelige landschap is gedurende het droge seizoen (mei tot september) goed begaanbaar met een 4x4. In deze periode is de temperatuur overdag redelijk mild maar kunnen de nachten erg koud zijn. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Makdadikgadi Pans National Park

Van de rode woestijn van de Kalahari naar uitgestrekte witte zoutvlaktes van de Makdadikgadi pans, Botswana is zo gevarieerd. Je vindt het park in het noordoosten van Botswana net onder het Chobe National Park. Het landschap bestaat dus enerzijds uit de onwereldse zoutvlakten maar ook uit savanne met prachtige Baobab bomen. De Boteti rivier heeft tegenwoordig weer een klein beetje water en trekt dieren zoals olifanten, giraffes, jakhalzen, leeuwen, nijlpaarden, zebra’s en cheeta's aan. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Kgalagadi Transfrontier Park

Op de grens met Zuid-Afrika, in het zuiden van de Kalahari woestijn, ligt het Kgalagadi Transfrontier Park. Omdat het een beetje in een uithoek ligt gaan lang niet alle reizigers naar dit park met als voordeel dat je in alle rust praktisch alleen op pad kan. Het droge vlakke landschap leent zich uitstekend voor het spotten van dieren. Bijzonder zijn de witte zoutvlaktes en de rode zandduinen. Je treft er veel gemsbokken, springbokken en gnoe’s. De big five ga je er niet vinden maar leeuwen, hyena’s, luipaarden en cheeta’s zeker wel. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Self drive of georganiseerd?

Op eigen houtje een safari regelen in Botswana kan zeker, maar het vergt veel planning. Je moet alles van te voren boeken. In parken met beperkt aantal kampeerplekken zit veel al maanden van te voren vol. De websites waar de boekingen gemaakt moeten worden zijn niet helemaal van deze tijd en vaak is bellen de beste optie. Je hebt organisaties die je kunnen helpen met het plannen en reserveren van je trip. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een georganiseerde rondreis door Botswana. Als je een paar weken vakantie hebt en je niet te veel bezig wil zijn met ‘gedoe’ er omheen is dat een enorme aanrader.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Top reizen naar Botswana

Reisorganisaties met reizen naar Botswana

Meer blogs over Botswana

Beoordelingen van Botswana

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
7.2
Stranden
n.v.t.
Steden
4.5
Eten & drinken
7.5
Activiteiten
8.7