Kalahari woestijn

Kalahari woestijn

Indrukwekkend woestijnlandschap

De Kalahari woestijn is een uniek gebied in het hart van zuidelijk Afrika. Een ongekend en rauw stukje aarde, maar een mooie bezienswaardigheid.

Top reisorganisaties naar Botswana

Top reisorganisaties naar Botswana
Kalahari woestijn

De Kalahari woestijn is voor het grootste deel te vinden in het land Botswana, maar delen van de woestijn vallen ook binnen de grenzen van Zuid-Afrika en Namibie. De woestijn is van aanzienlijk formaat en te vinden in zuidelijk Afrika. In de Kalahari woestijn zijn meerdere indrukwekkende natuurparken te vinden. De meest populaire hiervan is het Central Kalahari Game Reserve. Dit immense park neemt ongeveer tien procent van het Botswaanse grondgebied in beslag. Central Kalahari Game Reservce behoort dan ook tot de grootste natuur- en wildparken die er op de wereld te vinden zijn. Een ander bewonderenswaardig natuurpark in de Kalahari woestijn is het Kgalagadi Transfrontier National Park.

De San

Wanneer we denken aan een woestijn, dan denken we aan enorme zandvlaktes en een bijzondere droogte. Dit is dan ook zeker wat er te vinden is in bijvoorbeeld de Sahara, maar de Kalahari is een heel andere woestijn. In deze woestijn regent het namelijk wel eens. We hebben het niet over liters, maar over nog geen 175 millimeter op jaarbasis. Overigens heeft alleen het zuidwesten van de woestijn in minimale mate te maken met neerslag. De hitte is wel kenmerkend voor een woestijn. In de heetste maanden van het jaar kan de temperatuur oplopen naar 45 graden Celsius. Veel water verdampt dus, en dat betekent dat het bijzonder schaars is. De traditionele bewoners van de Kalahari woestijn worden de San genoemd. Deze mensen leven van het vocht dat zij kunnen trekken uit plantenwortels. Tussen 1997 en 2005 werden veel San uit de woestijn verwijderd, omdat de overheid van Botswana had besloten dat het gebied niet meer bewoond mocht worden. In 2006 wonnen de San een rechtszaak tegen de overheid. De rechter besloot dat de verwijdering van de San onrechtmatig was en gaf de San toestemming om weer in het gebied te gaan wonen.

Kalahari Woestijn
Kalahari Woestijn

Kalahari Woestijn
Kalahari Woestijn

Kalahari Woestijn
Kalahari Woestijn

Central Kalahari Game Reserve
Central Kalahari Game Reserve

Het Central Kalahari Game Reserve

Wanneer je echt optimaal kennis wilt maken met de pracht van de Kalahari woestijn, dan ga je naar het Central Kalahari Game Reserve. Je kunt hier een enorme vegetatie bewonderen. Zo kun je er kennis maken met de welbekende en zeer populaire acacia. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat de wegen in de nazomer vrijwel onbegaanbaar zijn. In deze periode vindt het regenseizoen plaats. Wanneer je het park in deze tijd van het jaar wilt bezoeken, dan is het aan te raden om een tweede auto mee te nemen het park in.

Wilde dieren

In het Central Kalahari Game Reserve zijn ook veel wilde dieren te vinden. Zeker in de nazomer, in het regenseizoen, kun je de meest uiteenlopende dieren tegenkomen. Zeker in de buurt van de oostelijke Matswere Gate, aan de noordzijde van Deception Valley, is de kans groot dat je veel wild tegenkomt. Soms heb je wel wat geduld nodig voor je wild kan spotten, maar over het hele park gezien is dit de meest populaire plek voor wild spotten. Je kunt onder meer wilde dieren zoals leeuwen, kudu’s, hyena’s en gemsbokken tegenkomen in Central Kalahari Game Reserve.

Dieren Kalahari woestijn
Dieren Kalahari woestijn

Dieren Kalahari woestijn
Dieren Kalahari woestijn

Leeuw in de Kalahari woestijn
Leeuw in de Kalahari woestijn

Reserveren van je bezoek

Het is belangrijk om te weten dat je niet zomaar een bezoek mag brengen aan het Central Kalahari Game Reserve. Als je een bezoek aan de Kalahari woestijn wilt brengen, dan is het nodig dit bezoek van tevoren te regelen. Dit kan op meerdere plekken, maar de meest voor de hand liggende plek is het kantoor van het Department of Wildlife and National Parks, ofwel het DWNP kantoor. Deze is te bezoeken in Kubu Street.

Bescherming tegen het woestijnklimaat

Het is een bijzondere ervaring om tijd door te brengen in een echte woestijn. Echter, juist omdat wij niet gewend zijn aan het woestijnklimaat besteden we al snel te weinig aandacht aan onze kleding. Als het ‘lekker warm’ is, dan trekken we eropuit in een korte broek en een shirt of een hemd. Zeker in de zomer kunnen de temperaturen in de Kalahari woestijn behoorlijk pittig zijn, zeker voor Nederlandse begrippen. Bij temperaturen die ver boven de veertig graden Celsius stijgen is het belangrijk om je goed te beschermen tegen de (hitte van de) zon. Als de zon nog niet op is, of net onder is, dan kan het al aanzienlijk frisser zijn. Wanneer je van plan bent een hele dag in de woestijn door te brengen, dan is het aan te raden twee sets kleding mee te nemen om je steeds passend te kunnen kleden.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Kalahari woestijn — Hoe kom je er?

De Kalahari woestijn is absoluut een geweldige en onvergetelijke ervaring, zeker wanneer je een bezoek brengt aan het Central Kalahari Game Reserve. Vanaf Amsterdam vlieg je in ongeveer dertien uur naar Botswana. Om het meest populaire natuurgebied te bereiken is het nodig ongeveer veertig kilometer van de A30 af te rijden richting de oostelijke Matswere Gate, waar je het park kunt betreden. Een andere optie om er te komen is via de plaats Ganzi. Vanaf deze plaats is het nog ongeveer 10 kilometer rijden naar de ingang bij de zuidelijke Xade Gate.

Populaire reizen naar Kalahari woestijn

Blogs over Kalahari woestijn

· Suzanne van Duijn
De Kalahari woestijn: unieke plek in zuidelijk Afrika
Zandhappen, hordes kamelen en oases die uit een Arabisch sprookje zijn weggeslopen. Dat is waar je aan denkt bij een woestijn. Met zijn 900.000 vierkante kilometer is de Kalahari woestijn één van de grootste zandwoestijnen ter wereld. Een unieke plek, onaangetast en puur, die een bezoek meer dan waard is.

Meer bezienswaardigheden in Botswana

Alle bezienswaardigheden in Botswana

Botswana ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Kalahari woestijn ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Botswana.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
7.2
Stranden
n.v.t.
Steden
4.5
Eten & drinken
7.5
Activiteiten
8.7
8,4

Prachtige reis Botswana

Botswana
Familiereis met Djoser
08-02-2017

Botswana is écht een fantastisch land om te bezoeken. Minder geplaveid als Zuid-Afrika maar ooh zo mooi. De Okavango-delta zeker ingaan. Vanuit Maun ga je er naartoe en vele wilde dieren gezien! Goed te combineren met een rondreis Namibië.

Nadine
Gereisd met partner in April 2015
8,3

Adembenemend Botswana!

Botswana
Individuele rondreis met African Travels
05-07-2016

Voor mensen die opzoek zijn naar het ruige Afrika, dan is Botswana het perfecte land. Met eigen Jeep en tent op het dak is echt waanzinnig. Het Nachtelijk brullen van de leeuwen, en de lachende roep van de hyena's maken het slapen tot een onvergetelijke ervaring.

De soms primitieve campsites zorgen dat je het gevoel krijg midden in het dierenrijk te leven!

Een land waar je niet snel genoeg van zult krijgen.

Tamara Guijt
Gereisd met partner in October 2015
9,5

Kamperen in Bostwana

Botswana
Groepsrondreis met FOX Vakanties
20-01-2016

Kamperen in Afrika, een must do! Zo ben je nog dichter bij de natuur, gaaf en spannend om de dieren snachts voorbij je tentje te horen lopen! De mooiste plekjes, Okavango delta, in een mokoro door het water een aantal nijlpaarden van korte afstand zien. Prachtige natuur en bij zonsondergang helemaal mooi! Chobe National Park, zoooo veel dieren gezien en ook zo dichtbij!

Niki
Gereisd met partner in October 2015
5,4

Kampeerrondreis Z-Afrika, Namibie,Botdwana en Zimbabwe

Botswana
Kampeerrondreis met Kras Reizen
04-01-2016

De groep bestond uit diverse nationaliteiten waarbij de voertaal Engels was. Dit heeft onze beide kinderen geholpen op school. Daarnaast hebben de chauffeur Kosmos en de gids Victor ons de meest mooie plekken laten zien in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe. Veel verschillende en afwisselende landschappen en heel veel dieren in de Nationale parken gezien. Een reis om nooit meer te vergeten en aanrader voor een ieder die van avontuur houdt. Dank je wel NOMAD TOURS

Judith Setz
Gereisd met gezin in July 2015
6,4

Botswana: het echte junglegevoel.

Botswana
30-09-2015

Ongelooflijk relaxed en goed verzorgd: de Okavange Delta.
Prachtige natuur. Off road. En natuurlijk de fantastische lodges / tenten.
Ik wil zeker nog eens terug.

Sandra
Gereisd met partner in May 2021

Wil je meer weten over reizen naar Botswana? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Botswana