Home
Blog
Bestemmingen
De 12 mooiste nationale parken van Amerika

De 12 mooiste nationale parken van Amerika

op 17 november 2015
4 minuten leestijd
De 12 mooiste nationale parken van Amerika

Vergeet New York, move over LA! De VS bezoek jij de volgende keer voor de prachtige natuur. Rondreis.nl zet de mooiste nationale parken van Amerika voor je op een rij. Wat een fantastische plekken!

Denk jij bij de Verenigde Staten vooral aan grote steden, lange wegen, dikke Amerikanen en sfeerloze woonwijken? Think twice! Amerika heeft práchtige natuur die je bij een reis naar Amerika toch echt moet proberen te bezoeken. Al is het er één om mee te beginnen.

Er zijn in de VS ruim 50 nationale parken te vinden en ze liggen verspreid over het hele land. Gelukkig maar, want hierdoor zijn de parken ook zeer divers! Wil je echt de aller- allermooiste nationale parken bezoeken? Check dan deze lijst met de 12 mooiste parken van de VS!

1. Yellowstone National Park

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Door kenners het mooiste park van de VS genoemd: Yellowstone National Park in Wyoing (en Montana en Idaho). Dit nationale park is het oudste nationale park van de wereld en bestaat al sinds 1872. Met bijna 9.000 vierkante kilometer is Yellowstone één van de grootste parken van de Verenigse Staten. Maar genoeg cijfertjes nu. Bezoek het park voor het vulkanisme, de warme bronnen en de geisers. Ook de meren en rivieren zijn er prachtig, en ideaal om te vissen.

2. Yosemite National Park

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wie al eens in Amerika is geweest, heeft dit park misschien al bezocht. Yosemite National Park ligt namelijk vlakbij San Francisco, en is dus ideaal voor tijdens je Californië-roadtrip. Opgericht in 1890, en daarmee net als Yellowstone één van de oudste parken van de VS én van de wereld. Yosemite staat bekend om de granieten rotswanden, ooit ontstaan door gletsjers. Half dome is de bekendste rots van het park, en Yosemite Valley de meest bezochte vallei. Wel oppassen voor beren hier!

3. Bryce Canyon National Park

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit nationale park in Utah is één en al rots. Saai? Allesbehalve! Het zijn niet zomaar rotsen, maar de meest bijzondere rotsformaties die je misschien ooit zult zien. De mysterieuze, roze-oranje rotsen zijn is 1924 uitgeroepen tot Bryce Canyon National Park. Grappig genoeg is Bryce Canyon niet echt een canyon, maar een verzameling natuurlijke amfitheaters.

4. Grand Canyon

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wél een canyon (en een indrukwekkende ook) vind je in Grand Canyon National Park. De Grand Canyon wordt ook wel één van de zeven natuurlijke wereldwonderen genoemd, en niet onterecht. De canyon is niet alleen groot, maar ook ontzettend diep. De totale lengte is 446 kilometer, de breedte varieert van 6 tot 29 kilometer, en is op sommige punten 1,8 kilometer diep. De Grand Canyon ligt in Arizona, en is gemakkelijk te bezoeken vanuit Las Vegas.

5. Death Valley

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wie kent het niet? Death Valley is bekend onder toeristen en locals, al snappen de Amerikanen niet wat buitenlanders er te zoeken hebben. Death Valley National Park in Californië is een woestijngebied met niet veel meer dat zoutvlaktes, rotsen en zand. De temperatuur kan er in de zomer oplopen tot wel 50 graden Celcius: angstaanjagend heet! Toch trekt het park jaarlijks een miljoen bezoekers, die (met extra water en bezine) komen kijken naar het heetste en droogste park van de Verenigde Staten.

6. Glacier National Park

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Van warm naar koud: in het Glacier National Park vind je – goh – vooral gletsjers. Dit park ligt in de staat Montana, tegen Canada aan, en is onderdeel van de Rocky Mountains. Bewoners van het park zijn al eeuwen de grizzlybeer en de Canadese lynx. Ook de poema en de wolf leven in het Glacier National Park, dus pas op als je één van de prachtige wandelingen in het park maakt. Het park heeft zes bergtoppen van 3.000 meter of hoger, waarvan Mount Cleveland met 3.190 meter de hoogste is.

7. Grand Teton National Park

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een wat minder bekend nationaal park is Grand Teton. Dit park in Wyoming is vooral bekend onder bergliefhebbers en is onderdeel van de Rocky Mountains. Gaat er nu een belletje rinkelen? De hoogste berg van het park is de gelijknamige Grand Teton, totaal 4.197 meter hoog. In de zomer wordt het hier lekker warm, terwijl er in de winter een dik pak sneeuw ligt.

8. Zion National Park

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wederom een prachtig park in Utah! Zion National Park doet je denken aan Jurassic Park, met zijn ruige rotsen, veel groen én uiteenlopende diersoorten. Zion was het eerste nationaal park van Utah (gesticht in 1919, maar al eerder uitgeroepen tot monument). Jaarlijks komen er meer dan drie miljoen bezoekers. Daarmee is Zion het populairste park van de staat. Wandelen en rotsen beklimmen zijn de populairste activiteiten om te doen. 

9. Olympic National Park

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een bijzonder park, want gelegen aan de Grote Oceaan. Olympic National Park ligt helemaal in het noordwesten van de Verenigde Staten, in de staat Washington (niet te verwarren met de stad Washington). Olympic is bijzonder door combinatie van kust, berglandschappen en regenwoud. Een mooi uitstapje vanaf Seattle (of Vancouver)!

10. Arches National Park

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Nog een verborgen parel! Arches National Park ligt in de staat Utah (daar is-ie weer!) en staat bekend om de indrukwekkende rotsformaties. Het park is met 300 vierkante kilometer relatief klein, maar doet qua schoonheid zeker niet onder voor de andere parken van Utah. Wat dacht je van de Balanced Rock of de Double Arch? Leuk detail: Indiana Jones is opgenomen in Arches National Park.

11. Everglades National Park

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In de Sunshine State vind je Everglades National Park. De trots van Florida is vooral geliefd bij mensen die een alligator in het wild willen spotten. Of een Floridapanter! De Everglades is niet zelden slachtoffer van bosbranden, hevige regenval, droogte en overstromingen. In 2010 is het park dan ook tot bereigd werelderfgoed verklaard. Een goede reden om snel te gaan! Door de mangroves en moerassen is het beste vervoersmiddel in de Everglades een airboat. 

12. Sequoia National Park

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Tot slot nog een bijzonder park in Californië. Sequoia National Park is het op één na oudste nationaal park van de Verenigde Staten, en dat is niet gek. Het park staat bekend om zijn Sequoia-bomen (mammoet-bomen), waarvan de oudste naar verluidt 2.200 jaar oud is. Deze boom – General Sherman Tree – is dan ook al 84 meter hoog, en heeft een diameter van bijna acht meter. In het Giant Forest, waar de boom staat, vind je vijf van de tien grootste bomen ter wereld.

Wat is jouw favoriete nationale park in Amerika?

Voor meer informatie en een complete lijst met alle nationale parken kijk je het beste op de website van de National Park Service

Top reizen naar Amerika

Reisorganisaties met reizen naar Amerika

Meer blogs over Amerika

Beoordelingen van Amerika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.8
Stranden
7.5
Steden
8.7
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8