Home
Blog
Algemeen
Tipica Reizen - Een kijkje achter de schermen

Tipica Reizen - Een kijkje achter de schermen

op 21 maart 2016
7 minuten leestijd
Tipica Reizen - Een kijkje achter de schermen

Een nieuwe "Kijkje achter de schermen" en dit maal is reisorganisatie Tipica Reizen aan de beurt. Aan het woord oprichter Jack Bol die ons vanalles over zijn passie (en bedrijf) vertelt!

Jack, zou je ons voor kunnen stellen aan Tipica Reizen?

Tipica Reizen is letterlijk een uit de hand gelopen hobby. Ik had voor 6 maanden een appartement gehuurd in Buenos Aires om te bedenken wat de volgende stap zou worden in mijn leven. Dat mijn toekomst in Argentinië zou liggen, dat was wel vrij zeker. Toen mijn ouders me vertelde dat ze wel eens wat van dat land dat mijn hart had gestolen te willen zien, heb ik voor ons drietjes een reis samengesteld. Op dat moment viel het kwartje: dit was wat ik wilde gaan doen!

Dat was in 2005. Inmiddels bestaat Tipica Reizen 10 jaar, waarbij ik nog steeds bij iedere offerte die ik maak enthousiast word en in gedachten meereis. Datzelfde enthousiasme probeer ik dan ook over te brengen op onze klanten en gelukkig lukt dat altijd! Dat is altijd het uitgangspunt geweest van mij persoonlijk en van Tipica Reizen: het enthousiasme en de liefde voor Zuid-Amerika overbrengen op de klanten. En we hebben al vele terugkerende klanten gehad, dus daar slagen we goed in!

Waar komt de naam Tipica vandaan?

Toen het zeker was dat ik een gespecialiseerde reisorganisatie wilde beginnen, moest er ook een naam bedacht worden natuurlijk. Een vriendin van me wees me op een paar foto´s die we in San Telmo hadden gemaakt van een grappig tango orkestje: jongelui, groezelige kleding, lang haar, maar ze maakten geweldige muziek! Erachter hing een groot spandoek “Orquesta Típica de Fernandez Fierro”. Dat woordje “Típica” sprong er een beetje uit en dat vond ik een mooie passende naam. Later bleek dat deze jongelui zelfs wereldtours maakten en hebben al meerdere malen in zalen in Nederland gespeeld! Meer informatie op over deze band vind je hier: fernandezfierro.com

Tipica Reizen in Peru
Tipica Reizen in Peru

Hoe ziet jullie reisaanbod er uit?

We zijn begonnen als échte Argentinië specialist, met voornamelijk individuele reizen. Daarnaast bieden we 1x per jaar een exclusieve groepsreis aan, waarbij je overnacht in luxe hotels, alle (privé)excursies zijn inbegrepen en er natuurlijk een Nederlandstalige gids meereist.

De laatste jaren hebben we ons aanbod uitgebreid met Chili en sinds 2 jaar ook Peru. Zeker Chili loopt intussen ook lekker en voor Peru krijgen we nu ook meer aanvragen. Voordat we een nieuwe bestemming aanbieden, gaan mijn vrouw en ik altijd voor een langere periode door dat land reizen om hotels te beoordelen, contacten te leggen en excursies te maken om te zien of ze aansluiten bij onze wensen en eisen. Voor de nabije toekomst hebben we echter nog geen plannen om verder uit te breiden, we blijven ons liever echte specialist noemen in plaats van zoveel mogelijke landen aan te bieden.

Wie gaan er met Tipica Reizen op pad?

Onze website is alleen in het Nederlands, dus we mikken op de Nederlandse en Vlaamse markt, waarbij de verdeling ongeveer 70/30 is. De meeste klanten die een reis bij ons boeken zijn toch wel de 50 of 60 plussers, maar we hebben ook zeker dertigers en veertigers als klant. We krijgen ook nog wel eens mensen die bij ons hun huwelijksreis boeken, dat zijn natuurlijk geweldige reizen om te mogen verzorgen. Het grootste deel van onze klanten wil het “vrije” van individueel reizen, maar waarbij wel alles is geregeld: vluchten, hotels, transfers, excursies en eventuele autohuur.

Daarnaast hebben we jaarlijks onze exclusieve groepsrondreis, dat is weer meer voor mensen die ervan houden met een groep te reizen (hoewel we onze groep klein houden, met een maximum van 16 man), maar die niet bij de bekende grote reisorganisaties terecht kunnen omdat ze juist wat meer comfort willen dan toeristenklasse hotels.

Doe je alles zelf?

In principe doe ik alles zelf. Het ontvangen van de eerste emails of beantwoorden van telefoontjes van mensen die zich aan het oriënteren zijn, het samen met hen bepalen van een mooie reisroute en dan ook nog proberen te zorgen dat het past in het budget dat de klant voor ogen heeft. Vervolgens maak ik alle reserveringen, verzorg de betalingen, controleer alles en als de klanten ook Bariloche op hun programma hebben staan probeer ik ze ook altijd op te halen en met ze te gaan eten.

Alles in eigen hand houden heeft als voordeel dat je ook echt zelf de vinger aan de pols kan houden. Daarnaast vind ik het persoonlijke contact dat we met klanten hebben erg leuk en als je als eigenaar alleen nog maar bezig bent met managen, dan verlies je die leuke kanten van het werk. Verder helpt mijn vrouw af en toe mee en zeker als we nieuwe hotels gaan “uitproberen”, met haar jarenlange ervaring in het beroemde 5 sterrenhotel Llaollao in Bariloche weet ze precies waar ze op moet letten. Verder zit er in Amsterdam nog iemand die helpt met het uitprinten, dubbelchecken en versturen van de vouchers.

Tipica Reizen
Tipica Reizen

Wat is het leukste aan het werken bij Tipica Reizen?

De twee leukste punten van het werk zijn het maken van een reisvoorstel, waarbij ik ook echt iedere keer weer in gedachten zelf de route afleg en terugdenk aan de leuke, interessante of spannende excursies daar, dat gezellige restaurantje, die leuke gids of dat prachtige hotel. En als goede tweede het moment dat de klanten weer terug zijn na hun vakantie en ze hun evaluatieformulier terugsturen met hun bevindingen over hun reis. In de afgelopen 10 jaar heb ik letterlijk nog niet één klant gehad die niet tevreden is geweest, over het algemeen beoordeeld iedereen hun reis en ook onze service met minimaal een 9. Dat vervult me iedere keer weer met trots, net als de diverse awards die we al gewonnen hebben op onafhankelijke websites.

Hoe ziet een rondreis van Tipica Reizen er uit?

We hebben standaard rondreizen op onze website staan, maar 9 van de 10 keer heeft een klant nog wel wat speciale wensen, waardoor het toch een maatwerkreis wordt. Maar voor al onze reizen geldt dat we een compleet pakket aanbieden (indien gewenst uiteraard): de vluchten, de hotels, de (privé)transfers en ook de (dure!) excursies nemen wij standaard al op in ons voorstel. Dat heeft als nadeel dat onze offerte in eerste instantie misschien duurder lijkt dan die van onze collega, maar als je dan de andere offertes bekijkt en daar alle extra bijkomende kosten als excursiepakketten bij gaat tellen, dan blijken we uiteindelijk vaak de goedkoopste. Niet dat we per se de goedkoopste willen zijn overigens, we willen juist de beste prijs/kwaliteitverhouding aanbieden- Maar daarnaast we hebben ook geen dure overheadkosten, geen flitsende folders en geen megastands op beurzen, dus bij ons betaal je daar allemaal niet voor. Ik rijd ook niet in een dikke Mercedes en we wonen ook niet in een groot landhuis, omdat ik dat niet belangrijk vind. Wat we wel belangrijk vinden is dat onze klanten tijdens hun reis geen omkijken meer hebben naar zaken als het regelen van transfers of het boeken van excursies, waar toch veel tijd in gaat zitten. Onze klanten kunnen zich voor de volle 100% concentreren op het genieten tijdens hun rondreis.

Wat doen jullie anders dan andere reisorganisaties?

Persoonlijk contact is iets dat ik heel erg belangrijk vind. Ook al gaat het contact soms niet verder dan per email, ik probeer toch mijn persoonlijke aanpak en enthousiasme te laten doorschemeren. Met klanten die ook in Bariloche komen gaan we uit eten, om ook echt onze klanten te ontmoeten en te leren kennen. Dat heeft al tot vele gezellige avonden, maar vooral ook langdurige vriendschappen geleid. Als ik in Nederland ben word ik ook vaak door oud-klanten uitgenodigd om langs te komen.

Jack Bol van Tipica Reizen
Jack Bol van Tipica Reizen

Blijft Argentinië jullie meest populaire bestemming?

We zijn als Argentinië specialist begonnen en dat wordt nog steeds het meest geboekt. Natuurlijk helpt het ook dat we een koningin hebben die daar vandaan komt. Maar de laatste jaren is Chili ook populairder geworden, met Torres del Paine, de omgeving van San Pedro de Atacama met de gelijknamige woestijn en de beroemde Tatiogeisers en ook Paaseiland wordt steeds vaker bezocht. Peru is een relatief nieuwe bestemming voor ons, waarvoor we inmiddels ook al enkele (zeer tevreden) klanten hebben gehad.

Welke rondreis zou je ons aanraden?

Argentinië blijft natuurlijk mijn favoriete bestemming, ik woon er en ben met een Argentijnse getrouwd. Met name de Patagonië en Vuurland reis is erg mooi en afwisselend qua flora en fauna. Maar de Midden en Noord Argentinië reis is weer compleet anders, waar je meer het “echte” Zuid Amerika zal zien. Peru echter heeft me in positieve zin verrast, het land is echt veel interessanter dan alleen Machu Picchu, dus eigenlijk zou ik die rondreis willen aanraden.

Wat zal je nooit vergeten door je werk bij Tipica?

Een paar jaar geleden gingen mijn vrouw en ik naar Nederland voor een vakantie, het was de eerste keer voor haar dat ze in Nederland was. Toen heb ik alle oud-klanten gemaild en gevraagd wie het leuk zou vinden om nog eens een hapje te gaan eten in mijn favoriete Argentijnse restaurantje in Amsterdam. Daar werd zo positief op gereageerd dat we daar met veel mensen een hele leuke avond hebben gehad en enkele dagen daarna hebben we dat nog eens dunnetjes over gedaan met een man of 10 bij een klant thuis in Groningen! Niemand kende elkaar verder, maar Tipica Reizen was de bindende factor. Zoiets zal je bij een FOX of Koning Aap toch niet meemaken.

Tipica Reizen in Argentinië
Tipica Reizen in Argentinië

Wat is jullie grootste uitdaging?

Proberen de prijzen nog enigszins “leuk” te houden, maar met name Argentinië is inmiddels een erg dure bestemming geworden. Daarnaast houd je altijd de kans op stakingen of protesten, dus daar moet je snel op in kunnen springen wanneer nodig. Dat is nogal eens een uitdaging.

En over 5 jaar..?

Eerlijk gezegd hoop ik over 5 jaar nog precies hetzelfde te doen als nu! Het is nooit mijn bedoeling geweest om hier rijk van te worden in materiële zin, dan was ik wel bij mijn oude baan gebleven bij een groot accountantskantoor. We kunnen er van leven en af en toe op reis, meer heb ik niet nodig. Natuurlijk zullen we over 5 jaar nog wat bekender zijn geworden als echte specialist, maar ik ben er van overtuigd dat we nog steeds die leuke, kleinschalige organisatie zijn die weet waar ze over praat en waarbij persoonlijk contact en enthousiasme altijd zeer duidelijk naar voren komen.

Bedankt Jack dat we een kijkje in de keuken van Tipica Reizen mochten nemen. Een leuke reisorganisatie en we wensen je veel succes! Wie meer wil eten over Tipica Reizen of de reizen wil bekijken surft even naar de website van Tipica Reizen.

Top reizen naar Argentinië

Reisorganisaties met reizen naar Argentinië

Meer blogs over Argentinië

Beoordelingen van Argentinië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.6
Cultuur
7.5
Stranden
6
Steden
8.1
Eten & drinken
8.6
Activiteiten
8.9