Home
Blog
Algemeen
Riksja Travel - Een kijkje achter de schermen

Riksja Travel - Een kijkje achter de schermen

op 9 april 2015
5 minuten leestijd

Tijd om weer een kijkje achter de schermen van een reisorganisatie te nemen  Dit keer in het gezellige Leiden bij reisorganisatie Riksja Travel. Want wie is Riksja Travel eigenlijk en welk team zit erachter? Wij vroegen reisspecialist en fervente reiziger Tamara Scheper het hemd van het lijf.

Zeg, Tamara… hoe is Riksja Travel ontstaan en waar staan jullie voor?

Sommige mensen hebben nog nooit van Riksja Travel gehoord. Heel gek is dat ook niet. Een naam vinden we namelijk ook niet zo belangrijk. We adverteren niet met grote billboards bij het busstation en we brengen geen brochures uit. We willen graag dat mensen ons zelf ontdekken.

Het begon allemaal jaren terug … op een klein zolderkamertje in Leiden. Oprichter Marius startte een reisorganisatie met reizen die het resultaat zijn van zijn eigen reiservaring. Individueel, eigenwijs en reizen naar intrigerende plekken waarbij je dichtbij het land komt en een cultuur echt van dichtbij meemaakt. Zo neemt in Brazilië een cowboy je mee op sleeptouw door de Pantanal en in Beijing slaap je midden in de oude Hutongwijk. Als je de zware toegangsdeur opent kom je terecht in een klein hofjeshotel met rode lampionnetjes, heel Chinees. Dit is precies waar wij willen slapen.

Marius is Riksja Travel bovendien begonnen met een filosofie: mensen die bij ons werken blij maken. Want als we zelf blij zijn, dan kunnen we onze reizigers ook blij maken. En juist dat is denk ik ook de kracht. Er wordt veel geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling en elke dag ontbijten en lunchen we samen. Slechts twee voorbeelden.

Waar komt de naam vandaan?

De naam van Riksja Travel komt van het eenvoudige vervoersmiddel en zijn hardwerkende berijders: de Riksja. Inmiddels noemen wij ons zelf ook Riksjarijders, en ook onze trouwste klanten. We zien het als een mooi begrip.

Hoe ziet jullie reisaanbod er uit?

Je kan met ons de hele wereld bereizen. Of je nu wilt reizen naar Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Afrika, Azië of Oceanië. Onze reizen zijn individueel en met bouwstenen kun je je eigen reis samenstellen: dit zijn korte reisprogramma’s van enkele dagen, vaak met een excursie inbegrepen en 2 of 3 nachten. Onderweg slaap je in een knusse accommodatie en heb je veel contact met de lokale mensen. We organiseren activiteiten en ontmoetingen kleinschalig en waar mogelijk buiten de gebaande paden. Natuurlijk wil je lopen over de Chinese Muur, de Taj Mahal bezoeken en de Schatkamer bij Petra zien … maar wij regelen het dan nét even anders, bijvoorbeeld door vroeg in de ochtend te gaan, zodat je ervaring magisch blijft. Ook goed om te weten: we houden niet van volgeplande reizen, er blijft altijd tijd om zelf dingen te ontdekken.

Voor wie organiseren jullie voornamelijk reizen?

Onze doelgroep is erg breed: van jong naar oud, vrienden, stellen, gezinnen. Iedereen die een avontuurlijke reis wil maken, het land echt wil beleven en zelf regie wil hebben. Maar het wel prettig vindt om dit samen met een betrouwbare reisorganisatie te doen. Wij hebben de plekjes al gevonden, dus je hoeft het niet zelf uit te zoeken.

Hoe ziet het Riksja Travel team er uit?

Riksja Travel bestaat uit 89 vakidioten. We zijn zelf verslaafd aan reizen en delen graag onze passie met andere reizigers. Achter elke bestemming werken 2 of 3 reisspecialisten. Zij verkopen alleen dat land, zijn er geweest en kennen dus de bestemming door en door. Je praat dus met een specialist en dat vinden wij belangrijk. Natuurlijk hebben we ook een ICT afdeling, marketeers, HR- medewerkers, maar gemeen hebben we dat we verslaafd zij aan reizen (en erover praten).

Hoe ben je zelf bij Riksja Travel terechtgekomen en wat doe je precies?

Ik kom zelf uit een verrassende hoek, ik heb namelijk Communicatie en Media & Journalistiek gestudeerd. Maar ik houd ook van reizen en  bij Riksja Travel heb ik de baan gevonden waarin ik zowel mijn passie voor creativiteit als voor reizen tot uiting kan brengen. Ik ben reisspecialist Indonesië, zelf ook door het land gereisd met onze bouwstenen. Het land vind ik geweldig en je hebt er zoveel eilanden; elke reis die ik samenstel is totaal anders! 

Wat is het leukste aan het werken bij Riksja Travel?

Ik ben elke dag met reizen bezig en dat vind ik heerlijk. Of het nu het plannen van een reis is met klanten of het schrijven van een nieuwsbrief of blog (wat ik ook wel eens doe): reizen staat centraal en dat is een product waar voor mij zoveel plezier bij komt kijken. Alle mensen die werken bij Riksja Travel hebben diezelfde passie om het beste uit zichzelf en uit Riksja Travel te halen. Dat maakt samen werken, elke dag, zo leuk.

Hoe ziet een rondreis van Riksja Travel er uit?

Een rondreis van Riksja Travel combineert bekende hoogtepunten van een land met reizen buiten de gebaande paden. Bijvoorbeeld een overnachting bij de lokale bevolking thuis, een traditioneel ritueel bijwonen of zelf de handen uit de mouwen steken op het platteland. De overnachtingen zijn niet basic, maar ook niet super luxe. Je verblijft bij ons in de sfeer van het land: een drijvend huisje op een meer in Thailand, een safaritent in Zuid-Afrika of een sfeervol strandresort in Cuba. Wij regelen excursies die je volgens ons niet mag missen en een beleving aan je reis toevoegen, maar vrijheid in de reis is ook belangrijk. Ter plekke heb je genoeg vrije tijd om er zelf op uit te gaan.

Wat doen jullie anders dan andere reisorganisaties?

Persoonlijk contact staat bij ons centraal. Wij zijn een online reisorganisatie en hebben geen bezoekadres. Al het contact gaat via mail en telefoon. Je bent bij ons zeker geen nummer, wij luisteren naar het verhaal en de wensen van iedere reiziger en stellen een persoonlijk reisschema samen. Er geldt een specialisme voor al onze bestemmingen: een Thailand reisspecialist is zelf in Thailand geweest en weet waarover hij/zij het heeft. Daarnaast onderscheiden wij ons van andere reisorganisaties door de speciale overnachtingplaatsen en bijzondere excursies. Bij ons is het niet bus in, bus uit. Wij ontdekken het land graag actief en vinden contact met de lokale bevolking een must om een land goed te leren kennen.

Welke bestemming wordt bij jullie het meeste geboekt?

Dat is de bestemming waarmee het allemaal begon: Thailand. Dit land blijft populair onder reizigers: het toerisme dat hier is maakt het land gemakkelijk te bereizen en het land biedt afwisseling. Grote steden, jungle, cultuur en ontspannen aan tropische stranden.

Welke rondreis van jullie zou je onze lezers willen aanraden?

Dat vind ik lastig, want elke rondreis is bijzonder op zijn eigen manier. Daarom werken wij ook met de flexibiliteit van bouwstenen. Je kunt je eigen reis samenstellen. Op je eigen tempo en je eigen manier. Indonesië heeft mijn hart gestolen, en je hebt er zoveel mogelijkheden: Bali, Java, Sumatra, Sulaswesi, Lombok, Flores … Op basis van jouw persoonlijke wensen adviseer ik je graag!

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt bij Riksja Travel?

Eigenlijk is dat iets wat steeds opnieuw gebeurt: reizigers die terug komen van hun reis en laten weten hoe zij het hebben gehad. In de vorm van een telefoontje, mail of zelfs af en toe met een persoonlijk cadeau. Zo kreeg ik een keer een pakket met douchegel, bodylotion en scrub met een kaart waarop ik bedankt werd voor mijn hulp bij het samenstellen van de reis. Ik werk nu 4 jaar bij Riksja Travel, maar elke reactie van een klant na terugkomst van een reis zorgt voor een glimlach op mijn gezicht. Het is cliché, maar voor die blijheid en verrijking, doen wij het iedere dag.

Wat is jullie grootste uitdaging?

Ons zelf blijven! We kunnen soms een tikkie eigenwijs zijn en doen het graag op onze eigen manier. Maar dat vinden we ook belangrijk. We willen geen trendsetter zijn, maar gewoon “Riksja Travel” blijven. De passie blijven houden.

Waar staan jullie over 5 jaar?

Helaas hebben we hier geen kristallenbol staan en ongetwijfeld zullen er over 5 jaar dingen veranderd zijn bij Riksja Travel. Maar, daarnaast hebben we er ook alle vertrouwen in dat we blijven werken vanuit onze kernwaarden. En dat is onze passie voor reizen, en daarmee andere reizigers inspireren. Van reizigers voor reizigers, maar dan wel op de Riksja-manier.

Bedankt Tamara, leuk om in de keuken van Riksja Travel te mogen kijken! Voor wie meer wil weten of het reisaanbod van Riksja wil zien: bezoek de website van Riksja Travel.

Top reizen met Riksja Travel

Meer blogs over Riksja Travel

Beoordelingen van Riksja Travel

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Accommodatie
8.7
Vervoer
8.8
Reisleiding
8.9
Prijs / Kwaliteit
8.6
Algemeen
9