Home
Blog
Algemeen
Rondreis Vietnam van 3 weken: Route + tips

Rondreis Vietnam van 3 weken: Route + tips

op 20 juni 2023
10 minuten leestijd
Vietnam reis van 3 weken
Vietnam reis van 3 weken

Rondreis maken in Vietnam van 3 weken? Lees onze tips! We geven je een route die je drie weken reizen in Vietnam prima kunt doen. Deze gevarieerde route is ideaal voor een rondreis Vietnam van 19 tot 23 dagen.

Een land doordrenkt met de geur van exotische kruiden en wierook, prachtige landschappen die je de adem benemen en een cultuur die je hart verwarmt! Vietnam is een juweel in Zuidoost-Azië en biedt een onvergetelijke ervaring voor avontuurlijke reizigers. Dus trek je rugzak strak en bereid je voor op een reis vol ontdekkingen en nieuwe ervaringen. Maar waar ga je beginnen? We hebben alvast een mooie route voor je uitgestippeld!

We nemen je mee op een rondreis van 3 weken door Vietnam, inclusief een verbluffende route en essentiële tips om je reis vlot en onvergetelijk te maken. De meeste reizigers beginnen hun avontuur in Vietnam in Hanoi of Ho Chi Minhstad. Je kunt de reis die we hier beschrijven dus ook omdraaien. Vietnam is een groot land, maar in drie weken kun je de mooiste Vietnamese bezienswaardigheden gaan ontdekken. Ga je mee?

Week 1: Noord-Vietnam - Hanoi, Sapa en Halong Bay

Onze reis begint in de bruisende hoofdstad, Hanoi. Deze stad, doordrenkt van geschiedenis en cultuur, zal je betoveren met zijn smalle straatjes, Franse architectuur en heerlijke streetfood. Verlies jezelf in de drukte van de oude wijk in het Hoan Kiem-district en proef de authentieke Vietnamese pho in een van de lokale eetstalletjes. In het hart van de stad kun je een kijkje nemen bij het Hoan Kiem-meer waar je de iconische Huc-brug kunt bewonderen. Deze leidt naar de Ngoc Son-tempel die midden in het meer ligt. Een plaatje! Een andere tempel die de moeite waard is, is de Tempel van de Literatuur (Van Mieu-Quoc Tu Giam). Deze werd gewijd aan de Chinese filosoof Confucius. Geschiedenisliefhebbers kunnen een kijkje nemen bij het Chi Minh Mausoleum. Hier ligt het gemummificeerde lichaam van de beroemde Vietnamese leider Ho Chi Minh.

Naast het Mausoleum staat ook de One Pillar Pagoda, één van de meest iconische symbolen van Hanoi. Inmiddels is Train Street ook een symbool van de stad geworden. En alhoewel de straat officieel gesloten is voor het publiek, kun je hier wel een koffiehuis bezoeken voor een drankje. Neem plaats (en blijf zitten!) en zie de trein letterlijk langs je neus voorbij rijden! Sluit je dag af bij een show van het waterpoppentheater. Dit unieke marionettentheater speelt op het water en vertelt verhalen uit de Vietnamese folklore en geschiedenis.

Straat in Hanoi
Straat in Hanoi

Vanuit Hanoi reis je verder naar het noorden. Sapa ligt op ongeveer 5 uur reizen met de bus en deze omgeving is een droom voor wandelaars. Overnacht in een homestay en stippel mooie routes uit met lokale gidsen. In Sapa ben je namelijk omgeven door weelderige bergen, terrasvormige rijstvelden en traditionele dorpjes van etnische minderheden. De Fansipan is de hoogste berg van Indochina en sportievelingen kunnen de top gaan bedwingen. Let op: het kan hier sneeuwen! De Muong Hoa-vallei daarentegen bestaat uit terrasvormige rijstvelden en groene heuvels. Hier kun je onderweg ook de traditionele etnische dorpjes bezoeken en lokale souvenirs kopen ter ondersteuning. Zo is Cat Cat Village de thuisbasis van de Hmong-minderheid en je kunt hier bij de mensen overnachten. Een unieke manier om meer te leren over hun traditionele levensstijl. Of bezoek de Red Dao- en Black Hmong-gemeenschappen die voornamelijk textiel maken. In de omgeving is namelijk ook veel indigo te vinden!

Peddelen tussen de bergen in Halong Bay
Peddelen tussen de bergen in Halong Bay

Vanuit Sapa vertrekken we naar Halong Bay, een adembenemend landschap van kalkstenen rotsformaties die oprijzen uit het turquoise water. Stap aan boord van een traditionele jonkboot en vaar door de schilderachtige baai, terwijl je geniet van de rust en schoonheid om je heen. Vergeet niet om een kajaktocht te maken en de mysterieuze grotten te verkennen die dit UNESCO-werelderfgoed te bieden heeft. Het is een ongelofelijk mooi landschap en tussen de kalkstenen rotsformaties liggen pittoreske vissersdorpjes. Op Titop Island geniet je van een waanzinnig uitzicht over Halong Bay en de Sung Sot Cave (Grot van de Wonderen), is één van de mooiste in de baai. Je kunt een dagtour maken, maar ook meerdere nachten op een boot overnachten. Of verblijf een aantal nachten op het mooie eiland Cát Bà. Met een scooter kun je leuke uitstapjes maken in het natuurpark en bij het Cannon Fort is het uitzicht fenomenaal!

Week 2: Centraal-Vietnam - Ninh Bình, Hoi An en Hué

Vanuit het noorden reizen we eerst naar Ninh Bình. Als je de film King Kong hebt gezien, komt het landschap je wellicht bekend voor. Ook hier staat het landschap vol kalkstenen karstformaties, maar dan in de binnenlanden van Vietnam. Tam Coc staat dan ook wel bekend als "Halong Bay op het land”. Met een boottocht kom je langs de meeste unieke plekken en je vaart regelmatig door een mooie grot.  Verken het Trang An-landschapcomplex, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, of bezoek de oude hoofdstad van Vietnam, Hoa Lu. De Bai Dinh-pagode is een indrukwekkende boeddhistische pagode en de grootste van Vietnam! Verken hier ook de uitgestrekte terreinen en bewonder de gigantische Boeddha-beelden. Het Cuc Phuong National Park is het oudste nationale park van Vietnam en hier kun je wandelingen maken in het regenwoud. De bomen hier zijn eeuwenoud! 

Het schitterende landschap bij Ninh Binh
Het schitterende landschap bij Ninh Binh

De reis gaat verder naar Centraal-Vietnam, en vervolgen we onze reis naar Hué, de voormalige keizerlijke hoofdstad van Vietnam. Hier kunnen geschiedenisliefhebbers hun hart ophalen met een bezoek aan de Keizerlijke Citadel, ook wel bekend als de Verboden Purperen Stad. Dit UNESCO-werelderfgoed is één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden in Hue. Verken de majestueuze paleizen, tempels, paviljoens en tuinen die ooit de residentie waren van de Vietnamese keizers. Daarna kun je een bezoek brengen aan de prachtige tombes van de Nguyen-dynastie. Vergeet niet om een ontspannen boottocht over de Parfumrivier te maken en te genieten van de serene omgeving. Langs de rivier vind je ook andere bezienswaardigheden, zoals oude pagodes en de prachtige Thien Mu-pagode. Bij de bruisende Dong Ba-markt kun je je dag afsluiten. Of bezoek het Phú Hội district waar je veel restaurantjes kunt ontdekken.

Lampionnen winkeltje in Hoi An
Lampionnen winkeltje in Hoi An

Na Hué reizen we verder naar het zuiden, waar de romantische stad Hoi An op ons wacht. Deze UNESCO-werelderfgoedlocatie staat bekend om zijn kleurrijke lantaarns, historische gebouwen en ambachtelijke winkels. Tip: ga zelf een mooie lantaarn maken als souvenir voor thuis! Maak ook een wandeling door de oude stad en bewonder de Japanse overdekte brug en de historische handelshuizen. Bezoek bijvoorbeeld het Tan Ky Oud Huis, een goed bewaard gebleven handelshuis dat al meer dan 200 jaar eigendom is van dezelfde familie. Ontdek de traditionele architectuur, houtsnijwerk en een prachtige binnenplaats. In de avond is het leuk een romantische boottocht te maken op de vele bootjes in de haven. Na afloop kun je genieten van de sfeer van de Hoi An Night Market. Het eten is hier fenomenaal! Dagje strand? Dat kan hier ook! Populaire stranden in de buurt zijn An Bang Beach en Cua Dai Beach. 

Week 3: Zuid-Vietnam - Mũi Né, Ho Chi Minhstad en de Mekong Delta

Onze laatste week brengt ons naar het zuiden van Vietnam, waar je eerst een kijkje gaan nemen in Mũi Né. Deze kustplaats staat bekend om een aantal mooie plekjes in de natuur, zoals de Fairy Stream. Dit is een ondiepe beek omringd door kleurrijke zandduinen en weelderig groen. Het contrast van het landschap maakt dit net een sprookje en je kunt hier een lange wandeling maken door het water. Andere trekpleisters zijn de Rode Duinen (Đồi Cát Đỏ) en de Witte Duinen (Đồi Cát Trắng). Stap een dagje vroeg uit bed om hier de zonsopgang mee te maken. Bij de Witte Duinen kun je bovendien een spannende rit op een sandbuggy maken en je kunt er sandboarden op de duinen! Bij de Rode Duinen kun je een mooie wandeling maken.

De witte zandduinen bij Mui Ne
De witte zandduinen bij Mui Ne

Daarna is het tijd voor de energieke stad Ho Chi Minhstad. Na zoveel natuur geniet je hier weer van het stadse leven! De stad ademt moderniteit en geschiedenis uit, met zijn wolkenkrabbers die pal naast koloniale gebouwen staan. Verken de levendige straten van de wijk District 1 en bezoek historische bezienswaardigheden zoals het Herenigingspaleis. Dit historische paleis is een symbool van de Vietnamese geschiedenis. Het diende namelijk als het presidentiële paleis tijdens de Vietnamoorlog en heeft nu een museum waar bezoekers meer kunnen leren over de turbulente geschiedenis van het land. Het War Remnants Museum biedt inzicht in de gruwelen van de Vietnamoorlog. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van foto's, wapens, voertuigen en andere artefacten die de impact van de oorlog op Vietnam laten zien.

Net buiten Ho Chi Minhstad, kun je een kijkje nemen bij de beroemde Cu Chi-tunnels. Dit uitgebreide ondergrondse netwerk diende als schuilplaats en communicatieroute voor de Viet Cong tijdens de Vietnamoorlog. En vergeet niet een kijkje te nemen bij de Notre-Dame Kathedraal. Deze prachtige kathedraal, gebouwd in de 19e eeuw, is één van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad.

Varen in de Mekong Delta is een leuk avontuur
Varen in de Mekong Delta is een leuk avontuur

Toch nog even de natuur in voor je vlucht naar huis? Maak dan nog een uitstapje naar de Mekong Delta, waar het leven zich afspeelt langs de kronkelende waterwegen. Stap aan boord van een traditionele sampan en vaar door de kanalen, terwijl je getuige bent van het dagelijkse leven van de lokale bevolking. Eén van de hoogtepunten van de Mekong Delta zijn de drijvende markten, zoals de Cai Rang-markt en de Phong Dien-markt. Bezoek vroeg in de ochtend om de bruisende sfeer te ervaren, terwijl lokale handelaren hun goederen verkopen vanuit hun boten. Of bezoek de Vinh Trang-pagode. Deze prachtige boeddhistische pagode in My Tho is één van de oudste en meest indrukwekkende in de Mekong Delta. Beklim Sam Mountain in Chau Doc voor een panoramisch uitzicht op de Mekong Delta en de grens met Cambodja. Onvergetelijk! 

Tips voor een onvergetelijke reis

Verrukkelijke gerechten

Proef de lokale keuken! De Vietnamese keuken staat wereldwijd bekend om zijn verse ingrediënten, levendige smaken en heerlijke gerechten. Het is een combinatie van invloeden uit verschillende regio's en culturen, waaronder de Chinese, Franse en Zuidoost-Aziatische keuken. Zo vind je Banh Mi op iedere straathoek, een heerlijke Vietnamese sandwich die de Franse en Vietnamese keuken combineert. Het bestaat uit een knapperige baguette gevuld met gegrild vlees (zoals varkensvlees, rundvlees of kip), ingemaakte groenten, verse kruiden en mayonaise. Pho is een van de meest iconische Vietnamese gerechten. Het is een noedelsoep met dunne rijstnoedels, bouillon op basis van vlees (vaak rundvlees of kip), verse kruiden en toppings zoals lente-ui, koriander, taugé en limoen. Probeer ook Vietnamese springrolls, Com Tam, Bun Cha, Banh Xeo en natuurlijk de heerlijke Vietnamese koffie!

Markt in Ho Chi Minh City
Markt in Ho Chi Minh City

Hoe kom je overal?

Om van noord naar zuid te reizen, ben je rustig een paar weken zoet. Gelukkig zijn er veel binnenlandse vluchten in Vietnam, dus je kunt je reisschema eenvoudig verlengen of korter maken om zo al je favoriete plekjes te bezoeken. Daarnaast reizen de meeste toeristen met de trein of bus. De bussen vertrekken vaak in de avond en je kunt hier overnachten. De normale slaapbussen zijn namelijk voorzien van een platte stoel waar je relatief goed kunt slapen. De treinen zijn duurder en zelfs soms langzamer dan de bus. Maar de nachttrein heeft eveneens een slaapplaats met airconditioning en je kunt af en toe je benen strekken. Een auto huren is niet de norm, maar een motor of scooter daarentegen wel. Pas je aan aan het verkeer want het verkeer in Vietnam kan hectisch zijn. Wees voorzichtig bij het oversteken en huur een motor of scooter alleen als je ervaring hebt. Buiten de grote steden is dit een prima manier om de omgeving te verkennen. En fietsen kan ook op veel plekken! 

Wees respectvol naar de lokale cultuur 

Vietnam heeft een rijke cultuur en tradities die diep geworteld zijn in de geschiedenis van het land. Zo wordt bijvoorbeeld groot respect getoond voor ouderen. Oudere familieleden worden als de pijlers van de familie beschouwd en hun mening en advies worden hoog gewaardeerd. Ook familie speelt een centrale rol in de Vietnamese samenleving. Vietnamese mensen zijn over het algemeen zeer beleefd en respectvol. Het begroeten van anderen met een glimlach, het buigen als teken van respect. Boeddhisme heeft een sterke invloed op de Vietnamese cultuur. Bij de ingang van de tempels dien je dus je schoenen uit te trekken en je knieën, schouders en bovenarmen te bedekken. Daarnaast heeft Vietnam een breed scala aan festivals die worden gevierd met kleurrijke parades, traditionele dansen, muziek en eten. Het Tet-festival (Vietnamees Nieuwjaar) is het belangrijkste en meest uitbundige festival van het jaar.

Backpacker op reis in Vietnam
Backpacker op reis in Vietnam

Houd rekening met het weer 

Over het algemeen kan Vietnam worden opgesplitst in drie verschillende klimaatzones: het noorden, het centrale deel en het zuiden. Daarnaast is het belangrijk te weten dat het klimaat in Vietnam kan variëren afhankelijk van de specifieke locatie en de hoogte. Bijvoorbeeld, in bergachtige gebieden zoals Sa pa kan het kouder zijn dan in de lager gelegen kustgebieden. Het klimaat beïnvloedt ook het toeristische seizoen in Vietnam. Het hoogseizoen loopt over het algemeen van november tot maart, wanneer het weer over het algemeen aangenaam is in het hele land. Het laagseizoen valt in de regenachtige maanden, maar zelfs dan kan het nog steeds een goed moment zijn om te reizen, aangezien de regen meestal in korte buien komt.

Goed om te weten

Als je een Nederlands paspoort hebt, heb je een visum nodig in Vietnam. Er zijn drie verschillende manieren waarop je een e-visum kunt aanvragen: online E-Visa, Visa on Arrival bij aankomst of regel je visum via de ambassade voor vertrek.

De munteenheid van Vietnam is de dong en is alleen in papiervorm beschikbaar. Je zult dus geen muntgeld tegenkomen. Geldautomaten zijn in alle Vietnamese steden aanwezig. 

Op een aantal plekken in Vietnam komt malaria en dengue voor. Vooraf is het dus verstandig om te kijken wat de huidige situatie is en te kijken welke vaccinaties je nodig hebt. Over het algemeen wordt een 

DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A aanbevolen. De buiktyfusvaccinatie is een aanrader bij een verblijf langer dan twee weken.

De vliegreis is waarschijnlijk één van de grootste uitgaven tijdens je reis naar Vietnam. November is vaak een goedkope maand om te boeken, terwijl juli vele malen duurder kan zijn. Bekijk welk aanvliegluchthaven het goedkoopste is om daar je reis te beginnen. Dat is meestal Ho Chi Minh City of Hanoi. Helaas zijn er geen directe vluchten van Amsterdam naar Vietnam. 

Het leren van enkele eenvoudige Vietnamese uitdrukkingen kan je helpen om contact te leggen met de lokale bevolking en je reiservaring te verbeteren.

En als laatste: geniet! Vietnam is een schitterend en relatief veilig land. Je kunt hier prima alleen reizen, maar ook met jonge kinderen.

Top reizen naar Vietnam

Reisorganisaties met reizen naar Vietnam

Meer blogs over Vietnam

Beoordelingen van Vietnam

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
8.8
Stranden
7.6
Steden
8.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.5