Home
Blog
Bestemmingen
De 15 mooiste bezienswaardigheden van Schotland

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Schotland

4 minuten leestijd
De 15 mooiste bezienswaardigheden van Schotland

Gaat jouw volgende vakantie naar Schotland? Voeg dan deze vijftien hotspots toe aan je reisschema.

Schotland is een veelzijdig vakantieland. De meest bizarre historische kastelen en fascinerende meren vliegen je om de oren te midden van ruige hooglanden. Ook tradities van oudsher worden niet onder stoelen of banken geschoven. Zo loopt het gros van de mannen nog steeds in een kilt. Vooral wandel- en natuurliefhebbers reizen maar wat graag af naar dit noordelijke deel van Groot-Brittannië. Bij het zien van de volgende vijftien trekpleisters snap je direct waarom!

1. Schotse Hooglanden

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Met stip op één zetten we de Schotse Hooglanden. De tal van meren, bergen, watervallen, kastelen, dalen, kloven, stranden en eilanden geven je een unieke kijk op het gevarieerde Schotse landschap. Of je nou van wandelen houdt of meer van sporten als raften en canyoning, op alle fronten bieden de Schotse Hooglanden spektakel!

2. Edinburgh

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De hoofdstad van Schotland verdient als vanzelfsprekend een plekje in deze lijst. Struin door het oude historische centrum en bezoek de belangrijkste attracties van de stad. Denk daarbij aan het Edinburgh Castle, de Edinburgh Zoo, de National Galleries of Scotland en Greyfriars Bobby. Stuk voor stuk zijn het locaties die je op zijn minst één keer met eigen ogen wilt zien. 

3. Queensferry

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vlak bij Edinburgh vind je Queensferry. Dit typische Schotse stadje wordt vooral geroemd om zijn rode stalen brug. Het lijkt net alsof de stalen buizen en kabels continu in beweging zijn. Een hoogstaand stukje architectuur als dit steekt wellicht een beetje af tegen de pracht van de omgeving. Tegelijkertijd is het mooi om te zien hoe stedelijke invloeden, bouwkunde en natuur zo goed samen gaan. 

4. De kathedraal van Glasgow

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

We blijven nog een moment in stedelijke sferen. De kathedraal van Glasgow is namelijk ook een lust voor het oog. Te midden van het bruisende Glasgow vind je dit donkergekleurde bouwwerk. Bezoek sowieso de graftombes, die zijn heel speciaal. 

5. Loch Ness

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het monster van Loch Ness; wie kent de bekende mythe niet?! Of je nu wel of niet gelooft dat “Nessie”, zoals het monster liefkozend genoemd wordt door de Schotten, bestaat, het grote meer in het noorden van het land is sowieso een aanrader. De plas is 37 kilometer lang en telt 1,6 kilometer op het breedste punt. Dat levert bijzondere plaatjes op!

6. Glen Coe

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Glen Coe staat bekend als een van de meest romantische plekken van de Schotse Hooglanden. In meerdere films heeft deze vulkanische gletsjervallei al als decor gediend. Braveheart en Skyfall zijn daarvan twee voorbeelden. Reden genoeg dus om je naar deze ‘filmset’ te begeven. 

7. Ben Nevis

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Avonturiers gaan helemaal ‘aan’ bij een beklimming van de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland. Een geweldig staatje stilte, verlatenheid en majestueuze natuur komt je hier tegemoet. 

8. The Jacobite train

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Op de West Highlandline, tussen Mallaig en Fort William, rijdt de oude stoomtrein The Jacobite train. Het waanzinnige traject valt onder de noemer: een van ’s werelds mooiste treinreizen. Misschien ken je de trein zelf al uit een van de Harry Potter films. Je begrijpt, als je een Harry Potter-fan bent, wil je dit tafereel aan den lijve ervaren. Langs de route vind je overigens onder andere Loch Eil, het Glenfinnan Viaduct en het plaatsje Arisaig. Allemaal zeer de moeite waard!

9. Eilean Donan Castle

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Eilean Donan Castle vind je op een klein schiereiland. Middels een stenen brug bereik je het sprookjesachtige fort dat stamt uit de dertiende eeuw. Wat eerder een bouwwerk was als bescherming tegen de Vikingen, is nu een fotogenieke locatie. Neem tevens een kijkje binnen en leg het adelijke interieur vast op de gevoelige plaat. 

10. Isle of Skye

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Helemaal in het noorden van Schotland vind je het eiland Skye. Via de Skye Bridge steek je vanaf het Schotse vaste land over naar dit waanzinnige gebied. Dunvegan Castle is een van de hoogtepunten. Ook de bergachtige omgevingen en zijn schitterende kusten zijn om over naar huis te schrijven. Met als klap op de vuurpijl: Neist Point. Vergaap je aan een bizar uitzicht op deze langgerekte landtong én check de grote vuurtoren.

11. Loch Coruisk

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Loch Coruisk vind je eveneens op het eiland Skye en lichten we graag apart uit. Vanuit Elgol vaar je eenvoudig met een boot naar dit afgelegen meer. Niet alleen het uitzicht op de bergen is adembenemend, je spot ook geregeld dolfijnen of zeehonden. Dat geeft een nóg extra tintje aan deze bijzondere hotspot. 

12. Loch Morlich

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wie van wildkamperen houdt en daarvoor een serene plek zoekt, valt nabij Loch Morlich met zijn neus in de boter. Loch Morlich is een van de mooiste meren die Schotland rijk is en doet stiekem een beetje denken aan idyllische streken in het verre Canada. Het heuvellandschap gecombineerd met de vele groene bomen maken het oord erg rustiek. Met uitzichten als deze wil je elke dag wel wakker worden. 

13. The Kelpies

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Naast alle pracht van moederaarde is dit er een van menselijke hand, en wel van de Schotse beeldhouwer Andy Scott. The Kelpies vormen twee bijzondere sculpturen in de vorm van paardenhoofden. Je vindt ze tussen Glasgow en Edinburgh in. Vooral ’s nachts zijn ze het bezichtigen meer dan waard, ze lichten dan op in diverse kleuren.

14. Achmelvich Beach

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Je verwacht het wellicht niet, maar ook Schotland heeft stranden. Vergeet daarbij het Caribische plaatje met palmbomen en maak je vooral op voor te gekke rotsformaties. Als fervent wandelaar, surfer en kajakker zit je bijvoorbeeld gebakken bij Achmelvich Beach.

15. Mull of Galloway

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Waar de Schotse Hooglanden shinen in het noorden van Schotland, is het gebied rondom Mull of Galloway het paradepaardje van zuid-Schotland. Ongerepte kliffen gecombineerd met wilde dieren en planten vormen de ingrediënten van dit zuidelijkste puntje. Beklim de iconische vuurtoren voor een uitgestrekt uitzicht.

Top reizen naar Verenigd Koninkrijk

Reisorganisaties met reizen naar Verenigd Koninkrijk

Meer blogs over Verenigd Koninkrijk

Beoordelingen van Verenigd Koninkrijk

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.8
Cultuur
8.1
Stranden
7.2
Steden
8.8
Eten & drinken
7.8
Activiteiten
8