Home
Blog
Bestemmingen
Een 4-daagse rondreis Schotland: route & tips

Een 4-daagse rondreis Schotland: route & tips

op 13 januari 2023
4 minuten leestijd
Dunnottar Castle langs de kust van Schotland
Dunnottar Castle langs de kust van Schotland

Wil jij op reis naar Schotland? Schotland is zeer geschikt voor een korte reis van 4 dagen waarbij je veel mooie Schotse bezienswaardigheden kunt zien. Bekijk onze tips en route voor jouw Schotland getaway!

In 4 dagen kun je al heel wat dingen zien en beleven in Schotland. Maar met zoveel mooie plekken is het wel handig alvast een plan te hebben zodat je een meteen de bijzonderste hoogtepunten kunt bezoeken. Ben je klaar voor het Schotse avontuur?

Het vervoer in en naar Schotland

De makkelijkste manier om je reis te beginnen naar Schotland is door een vlucht te nemen naar één van de steden. Er zijn vanaf Schiphol dagelijks vluchten naar bijvoorbeeld Glasgow, Edinburgh en Aberdeen. Inverness en Dundee hebben ook een vliegveld, maar er is vaak een overstap nodig. Je kunt op de luchthaven een auto huren en voor je het weet zit je midden in de Schotse natuur.

Auto huren in Schotland
Auto huren in Schotland

Je kunt ook zelf naar Schotland rijden, maar dan ben je wel een dag of twee extra aan reistijd kwijt. Zo kun je met je auto via de Kanaaltunnel naar Folkestone reizen om vervolgens Engeland door te kruisen. Vanuit Hoek van Holland kun je met de boot naar Harwich varen en dan is het nog zo’n 9 uur rijden. Als je niet veel tijd hebt, is het vliegtuig dus je beste optie.

Wat kun je allemaal zien in Schotland?

Eén van de grootste trekpleisters van Schotland zijn de Schotse Hooglanden. In dit natuurparadijs ontdek je Loch Ness waar je wellicht het monster kunt spotten, en de Ben Nevis, met 1,345 meter de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk.

Aan kastelen is ook geen gebrek in deze mooie omgeving. Zo kun je een bezoek brengen aan het 13e-eeuwse kasteelruïne van Urquhart Castle en is het Eilean Donan Castle een kasteel dat in menig film al een hoofdrol had. Harry Potter fans willen wellicht een bezoekje brengen aan het Glenfinnan Viaduct bij Glencoe. Je kunt zelfs een rit maken met de stoomtrein de Jacobite Express! Deze reis begint in Fort William waar je veel leuke pubs en restaurants kunt vinden.

 Eilean Donan Castle
Eilean Donan Castle

Wandelaars zijn bij de Glencoe-vallei op de juiste plek beland. Er zijn diverse routes voor je uitgestippeld, variërend van één uur tot een volle dag. Een andere mooie wandelroute neemt je mee naar de Steall waterval. Het water dendert hier van 120 meter naar beneden door de Ben Nevis Gorges.

Als je aan Schotland denkt, denk je wellicht niet direct aan een strandvakantie! Maar er zijn wel degelijk paradijselijke stranden te ontdekken. Zo staat Sandwood Bay bekend als één van de mooiste van het land. Als het tijd is om op te warmen kun je een Schotse distilleerderij bezoeken. Er zijn tientallen distilleerderijen te vinden in de Highlands en je ontdekt hier hoe de heerlijke whisky gemaakt wordt.

Edinburgh
Uitzicht over Edinburg

Naast de natuur heeft Schotland ook nog prachtige steden met veel geschiedenis. Zo is Edinburgh een gave stad waar je onder andere het kasteel kunt bezoeken. Wandel ook over de Royal Mile en ontdek de vele steegjes die de stad rijk is.

Wil je kijkje ondergronds nemen? Ga dan mee met een tour naar Real Mary King's Close. Je ontdekt een complete stad onder de stad en je luistert naar griezelige spookverhalen van vroeger. Voor een fantastisch uitzicht over de stad maak je de klim naar Arthur's Seat. In Aberdeen kun je meer leren over de maritieme geschiedenis van Schotland. Komt de regen met bakken uit de hemel? Dan kun je prima schuilen tussen de kunst van de Aberdeen Art Gallery.

Voorbeeldroutes voor 4 dagen in Schotland

In 4 dagen geniet je van een introductie aan Schotland en je kunt al heel wat bijzondere bezienswaardigheden bezoeken. Zo kun je je reis beginnen bij Fort Augustus om van waaruit het eiland Skye te ontdekken. Hoogtepunten hier zijn de Fairy Pools, Neist Point, Dunvegan Castle & Gardens en het Kilt Rock & Mealt Falls Viewpoint.

Eenmaal terug aan het vaste land kun je een bezoek brengen aan het Glenfinnan Viaduct om een rit te maken met de Jacobite Express. Na deze mooie reis kun je Loch Ness en de stad Inverness bezoeken. Sla je de treinreis liever over? Dan kun je je planning opvullen met een bezoek aan Dunrobin Castle & Gardens.

Hiken in Cairngorms National Park
Hiken in Cairngorms National Park

De volgende dag is het tijd het Cairngorms National Park te verkennen. Hier geniet je van een landschap vol hoge pieken zoals de Ben Macdui, Schotse Hooglanders en watervallen. Je komt langs talloze meren, lieflijke dorpjes en kastelen. Hier is bijvoorbeeld het koninklijke Balmoral Castle te vinden die helaas niet te bezoeken is. Je kunt wel een kijkje nemen bij Abergeldie Castle, Glenbuchat Castle of de ruïnes van Castle Roy.

Op de laatste dag kun je volop het Loch Lomond & The Trossachs National Park gaan verkennen. Er is menig liedje over dit park gezongen en aan bezienswaardigheden is geen gebrek. Zo ontdek je hier het waanzinnig mooie Kilchurn Castle en kun je met een bootje varen op Loch Lomond.

Tips voor je rondreis naar Schotland

Zoals je al doorhebt, is er onwijs veel te doen in Schotland! Een 4-daagse reis is mooi, maar je kunt hier rustig 2 weken vertoeven om alle hoogtepunten te bezoeken. Als je met de auto gaat reizen, hou er dan wel rekening mee dat er aan de linkerkant wordt gereden. Het is even een uurtje wennen en dan gaat het helemaal goed komen!

In Schotland zijn er ook driepuntige stopcontacten. Het is handig om van tevoren alvast een adapter aan te schaffen voor je elektronische apparaten. Ook kun je alvast geld wisselen naar Britse Ponden. Op de meeste plekken kun je echter ook met je credit card betalen. Een Maestro pinpas werkt vaak niet in winkels en restaurants, maar wel om te pinnen.

Restaurant in Edinburgh
Restaurant in Edinburgh

Om zoveel mogelijk plekjes te ontdekken kun je iedere nacht op een andere locatie overnachten, of je kunt een centrale plek in Schotland uitkiezen. Zo kun je iedere dag makkelijk uitstapjes gaan plannen. Met name in het hoogseizoen is het wel aan te raden van tevoren je accommodaties te boeken.

Een andere manier van reizen is het huren van een camper. Dan overnacht je op de mooiste plekjes en hoef je niet steeds alles in en uit te pakken. Check wel even waar je mag overnachten zodat je niet zomaar ergens parkeert. 

Top reizen naar Schotland

Reisorganisaties met reizen naar Schotland

Meer blogs over Schotland

Beoordelingen van Schotland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
8.1
Stranden
5.3
Steden
7.6
Eten & drinken
7.1
Activiteiten
7.9