Home
Blog
Bestemmingen
Het klooster van Panagia Hozoviotissa (Griekenland)

Het klooster van Panagia Hozoviotissa (Griekenland)

op 29 juli 2014
1 minuut leestijd
Het klooster van Panagia Hozoviotissa (Griekenland)

Hoog boven de Egeïsche Zee op het eiland Amorgos, het meest oostelijke van de Griekse Cycladen, ligt het spectaculaire Byzantijnse klooster van Panagia Hozoviotissa.

Het klooster klampt zich vast aan een klif op 300 meter boven de zeespiegel en is alleen vanaf het water zichtbaar als een helder witte vlek. Het werd gebouwd in de 11e eeuw om een religieus beeld van de Maagd Maria uit de 9e eeuw te beschermen tegen plunderende piraten. Het beeld, dat je binnen in het klooster kunt bezichtigen, zou hier op een onbemande boot uit Palestina aangekomen zijn.

Het gebouw van het klooster ligt vlak tegen de zijkanten van de klif en is zo'n 40 meter hoog en 5 meter breed. Een kleine stenen trap leidt naar de lage en smalle ingang aan de oostzijde van het klooster. De buitenkant van het gebouw zoals het nu is, is het resultaat van verschillende veranderingen door de eeuwen heen. Zo dateert de spitse boog boven de poort uit de 15e eeuw, en de steen-reliëf deurpost van de poort uit de 17e eeuw.

Binnenin zijn verschillende kamers voor de monniken, er is een keuken met inbouwovens en er is een berging voor de opslag van graan. Het altaar van het klooster met houten plafond is ook de moeite waard.

Kijk voor meer info op: www.monastiria.gr

 

Top reizen naar Griekenland

Reisorganisaties met reizen naar Griekenland

Meer blogs over Griekenland

Beoordelingen van Griekenland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.1
Cultuur
8
Stranden
7.9
Steden
7.7
Eten & drinken
8.5
Activiteiten
8.1