Op het Griekse eiland Kefalonia vind je een betoverende grot bij een ondergronds meer: de Melissani grot.
De Melissani is een lacustrine grot van unieke schoonheid met een lengte van 3,5 kilometer, breedte van 40 meter en is 36 meter hoog. De grot vormt een uniek geologisch fenomeen. Deze is ontstaan door een meschanisch en chemish proces genaamd karstikopoiisi (ontbinding van rotsen) waarin water in de kalkrotsen, erodeert, en holten creëert. Pal boven het meer is een 200 m2 grote opening in het dak, waar de zon overdag doorheen schijnt en speelt met het water. Het water van het Melissani meer neemt dan de mooiste kleuren blauw aan.
Het ondergrondse meer werd in 1951 ontdekt door speleontologist Giannis Petrochilos. Tijdens de oudheid was het meer een plaats van verering gewijd aan Pan en Nympf Melissani. Volgens de legende pleegde Melissani zelfmoord en viel ze in het water, omdat Pan niet reageerde op haar liefde voor hem.
Vanuit de plaats Argostoli is het zo'n half uur rijden naar de grot. Je kunt hier als toerist via een tunnen, die zestig jaar geleden geboord is, naar het meer lopen. Je kunt dit het beste tussen 12:00 uur 's middags en 15:00 uur doen. Dan zie je tijdens de wandeling de zon op zijn hoogste punt loodrecht boven de opening staan, waardoor er een mooi kleurenspel op het water en de wanden van de grot te zien is. Het water is er kraakhelder en is afkomstig uit het Katavothres meer in de buurt van Argostoli. Via het meer in de Melissani grot stroomt het water verderop de zee in, en je kunt de grot met een roeibootje bereiken. Hierbij kom je ook een klein eilandje tegen, waar archeologische vondsten zijn gedaan.
Foto door: Lorenzo Tazzioli
Deel je ervaring en help andere reizigers!