Home
Blog
Bestemmingen
Het rode Natronmeer in Tanzania

Het rode Natronmeer in Tanzania

op 7 februari 2015
1 minuut leestijd
Het rode Natronmeer in Tanzania

Het Natronmeer is een zoutmeer in het noorden van Tanzania dat bekend staat om zijn rode kleur. Ook gaan er geruchten dat het meer dieren in steen verandert.

Het rode Natronmeer ligt niet ver van de grens met Kenia en is minder dan drie meter diep. De oppervlakte van het meer hangt af van het waterniveau. Wanneer dit niveau stijgt tijdens het droge seizoen, verdampt veel water en stijgt het zoutgehalte tot een niveau waarin zoutlievende micro-organismen goed kunnen leven. Hieronder vallen bepaalde bacteriën die net als planten fotosynthese toepassen om te kunnen leven. Meestal zijn deze blauw van kleur, maar die in het Natronmeer worden gekenmerkt door een rood pigment. Hieraan heeft het meer zijn opvallende rode kleur te danken.

Na het verschijnen van een mysterieuze serie foto's van fotograaf Nick Brandt ging het gerucht dat dieren die het meer aanraken veranderen in steen. Dit is echter niet het geval, maar het alkalische water in het Natronmeer heeft wel een zeer hoge pH waarde die zo bijtend is dat het de huid van dieren kan verbranden die hier niet aan gewend zijn. De alkaliteit van het water komt uit het natriumcarbonaat en andere mineralen die uitmonden in het meer van de omliggende heuvels. Het meer ondersteund een bloeiend ecosysteem dat door bedreigde flamingo's gebruikt wordt als broedgebied.

Het Natronmeer ligt in de buurt van de Kilimanjaro berg, een van de must-do's bij een bezoek aan Tanzania.

Top reizen naar Tanzania

Reisorganisaties met reizen naar Tanzania

Meer blogs over Tanzania

Beoordelingen van Tanzania

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.8
Cultuur
7.9
Stranden
8.5
Steden
5.9
Eten & drinken
7.4
Activiteiten
8.6