Home
Blog
Algemeen
Het Sørvágsvatn meer in de Faeröer eilanden

Het Sørvágsvatn meer in de Faeröer eilanden

op 30 mei 2015
1 minuut leestijd
Het Sørvágsvatn meer in de Faeröer eilanden

Lake Sørvágsvatn is het grootste meer van de Faeröer, gelegen op het eiland Vágar. Door een optische illusie lijkt het meer een stuk hoger dan de oceaan te liggen.

In werkelijkheid ligt het meer slechts 30 meter boven de zeespiegel. Maar de klif die naar de camera is gericht is 100 meter hoog, en door de positie van de camera lijkt het alsof het meer ongeveer hetzelfde niveau als de klif heeft.

Sørvágsvatn heeft een oppervlakte van 3,4 vierkante kilometer, wat meer dan drie keer groter is dan het tweede grootste meer van de Faeröer eilanden: het meer Fjallavatn, dat ook op het eiland Vágar ligt. Behalve dat het meer het grootste van de Faeröer is, is het verder weinig spectaculair. Het heeft een lengte van meer dan zes kilometer aan beide zijden, en de landtongen vallen beide klotslaps uit de hoogte met 252 en 376 meter.

Onder de lokale bevolking is er een fel debat gaande over de naam van het meer. De inwoners van Sørvágur zijn trots op het feit dat het meer is vernoemd naar hun dorp. Aan de andere kant, willen de inwoners van Miðvágur het meer Leitisvatn noemen, omdat aan hun kant van het land rondom het meer Leiti genoemd wordt. 

Vandaag de dag is het misschien vreemd om het meer Sørvágsvatn te noemen, omdat het dorp Miðvágur dichterbij het meer ligt dan Sørvágur. Een verklaring hiervoor is dat Sørvágur eerder gesticht is dan Miðvágur. De lokale bevolking noemt het meer dan ook meestal simpelweg 'Het Meer' (Vatni).

Meer blogs