Het is meer dan 1.500 kilometer verwijderd van de dichtstbijzijnde landmassa, en daarmee het meest afgelegen eiland ter wereld: Tristan da Cunha.
Tristan da Cunha is een kleine groep van geïsoleerde eilanden in de Zuid-Atlantische Oceaan. Het ligt meer dan 2.800 kilometer voor de kust van Zuid-Afrika en de dichtstbijzijnde landmassa ligt op 1.500 kilometer afstand, waardoor het het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld is.
In totaal zijn er zes eilanden: Tristan da Cunha (het belangrijkste eiland), de toepasselijke naam Inaccessible, Nightingale, Middle, Stoltenhoff en Gough.
Vroege ontdekkingsreizigers sloegen Tristan da Cunha over vanwege het ruige landschap, het gebrek aan een natuurlijke haven en het ruwe klimaat met gedurende het hele jaar zware wind. In 1816 werd het eiland beslecht door de Britten en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in diverse oorlogen.
Tegenwoordig wordt het hoofdeiland bewoond door zo'n 275 inwoners en worden nieuwe inwoners niet toegestaan. De bevolking van het eiland bestaat uit 80 gezinnen met slechts zeven achternamen, wat betekent dat bijna iedereen wel verwant is aan elkaar.
Om Tristan da Cunha te bereiken moet je een flinke tocht maken, maar als je echt wilt ervaren hoe het is om afgelegen te zijn, dan is het de moeite waard. Als bezoeker moet je eerst toestemming krijgen voordat je aan je avontuur kunt beginnen. Het eiland is alleen per boot bereikbaar met een zes dagen durende tocht vanaf Kaapstad.
Eenmaal op het eiland kun je de nederzetting Edinburgh of the Seven Seas bezoeken, waar winkels, een golfbaan, huizen, een school en de haven te vinden zijn. Hoewel het afgelegen ligt, is het eiland niet helemaal afgesloten van de wereld. Er is televisie, radio, een online krant en sinds 2006 een internetcafé. Ook leven er allerlei wilde dieren hier, waaronder pinguïns, albatrossen en walvissen.
Van de unieke geschiedenis van het eiland tot in de extreme isolatie, een bezoek aan Tristan da Cunha is een waar avontuur.