Home
Blog
Algemeen
5 van de meest afgelegen plekken ter wereld

5 van de meest afgelegen plekken ter wereld

op 9 juni 2015
2 minuten leestijd
5 van de meest afgelegen plekken ter wereld

Vind je het eigenlijk ook maar niks om tijdens je reis Nederlanders tegen te komen? De kans dat dat op een van deze afgelegen plekken gebeurt is dan in ieder geval een stuk kleiner. Sommige zijn moeilijk te bereiken en anderen zijn de enige bewoonde plekken in de verre omgeving. Bekijk hieronder vijf van de meest afgelegen plekken ter wereld.

1. Alice Springs, Australië

Hoe afgelegen is het? Zo'n 1.500 kilometer (17 uur rijden) verwijderd van de dichtstbijzijnde grote stad in Australië, een continent waar zelfs ervaren vliegers een beetje misselijk van worden om naartoe te vliegen.

Alice Springs ligt in het centrum van Australië en kan buitengewoon warm worden, maar is desondanks de moeite waard. De omliggende Outback is droog, rood, stoffig en heeft weinig water aan het oppervlak, maar er zijn weinig landschappen op de wereld die meer surrealistisch zijn dan dit. Mensen die in de Outback hebben geleefd hebben vele verhalen over de geschiedenis van het gebied te vertellen en een verblijf in Alice Springs is een perfect uitje voor mensen die hun banden met hun gevoel voor ontzag willen herstellen. Buiten Alice Springs kun je een ballonvaart gaan maken, motorcrossen of Uluru (Ayers Rock) bezoeken, de dichtste bezienswaardigheid in de buurt, op zes uur rijden.

2. Antarctisch schiereiland, Antarctica

Hoe afgelegen is het? Het is Antarctica, de Zuidpool! Hoeveel mensen ken je die daar geweest zijn?

Je kunt dan misschien niet verblijven op Antarctica, maar er zijn wel tal van cruises die je naar het Antarctisch schiereiland kunnen meenemen. Dit is het meest toeristische deel van het contintent, al is dit alleen maar omdat de rest grotendeels bedekt is met (gevaarlijk) ijs. Wil je pinguïns, walvissen of zeehonden spotten en geen echte vorm van beschaving om je heen zien, reis naar Antarctica!

3. Lofoten, Noorwegen

Hoe afgelegen is het? Deze sub-arctische archipel is pas sinds 2007 verbonden met het vaste land middels een snelweg en was voorheen alleen bereikbaar per veerboot, kleine tunnels en bruggen.

De steile pieken en pittoreske vissersdorpjes op de eilanden van de Lofoten doen je afvragen waarom Noorwegen zo'n hoog percentage van boze death metal bands heeft. Sommige van de kleine eilanden van de Lofoten zijn nog steeds relatief ongerept en wild en ondanks het feit dat het hele gebied ten noorden van de poolcirkel ligt, is het klimaat vrij zwoel, wat te wijten is aan de Golfstroom. En weet je wat ook geweldig is? De Lofoten hebben slechts ongeveer 25.000 inwoners, verdeeld over vijf verschillende dorpen, dus de kans is vrij klein dat je hier iemand van je werk tegenkomt tijdens het hiken of spotten van walvissen.

4. Paaseiland, Chili

Hoe afgelegen is het? Zo'n 2.000 kilometer verwijderd van de dichtstbijzijnde bewoonde plaats, Pitcairn Island (waar 50 mensen wonen).

Weinig plaatsen op aarde zijn zo mysterieus als Paaseiland, bekend om zijn gigantische moai standbeelden en een insulaire cultuur. Tegenwoordig is het ooit zo geïsoleerde eiland een populaire toeristische bestemming, al is het moeilijk om er te komen. Slechts één luchtvaartmaatschappij voert regelmatig vluchten naar Paaseiland uit, maar er gaan ook een paar boten. Veel bezoekers vinden Paaseiland een spirituele plek en het is aan te raden om hier een auto of fiets te huren om het eiland te verkennen op je eigen manier, maar je kunt ook tours boeken met begeleiding.

5. Socotra, Yemen

Hoe afgelegen is het? Meer dan een derde van de plantensoorten die je hier vindt, komen nergens anders ter wereld voor, vanwege de relatieve isolatie in het midden van de Arabische Zee.

Op enkele doorgewinterde en avontuurlijke reizigers na, zullen de meeste mensen nog nooit van Socotra hebben gehoord. Het is een kleine archipel in de Arabische Zee, waar de belangrijkste bezienswaardigheid het UNESCO Werelderfgoed eiland is met dezelfde naam, waar zo'n 40.000 mensen wonen. Het beroemdst is hier de Drakenbloedboom, die groeit op het dorre landschap en omschreven wordt als een van de meest vreemd ogende organismen op onze planeet. Er zijn slechts een paar manieren om op Socotra te komen, maar als je op zoek bent naar een ruwe omgeving waar je kunt kamperen op de oevers van het eiland en verse vis uit de Arabische wateren kunt vangen, dan is dit ongeveer de meest verre plek van je werkvloer die je kunt bedenken.

Top reizen naar Australië

Reisorganisaties met reizen naar Australië

Meer blogs over Australië

Beoordelingen van Australië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
7.8
Stranden
9.1
Steden
8.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
9