Home
Blog
Algemeen
15x De mooiste bezienswaardigheden van Cyprus

15x De mooiste bezienswaardigheden van Cyprus

op 2 november 2023
11 minuut leestijd
De schoonheid van Cyprus is ongekend
De schoonheid van Cyprus is ongekend

Wil je op vakantie naar Cyprus? Dan wil je vast weten wat de mooiste plekken en bezienswaardigheden op Cyprus zijn. Die hebben wij voor je! Van de mooiste stranden tot de historische steden en leukste barretjes. Let's go to Cyprus!

Voor de ultieme vakantie in de Middellandse Zee zit je op Cyprus perfect! Zon, zee, cultuur en heerlijk eten; het eiland heeft het allemaal! Cyprus is nog redelijk onontdekt en je geniet hier naast de bezienswaardigheden van veel rust! Bovendien is het voor- en najaar heerlijk qua weer, en in de zomermaanden is het eiland perfect voor een strandvakantie. We hebben alvast 15 van de mooiste plekjes voor je uitgezocht zodat je meteen van de Cypriotische gastvrijheid kunt gaan genieten! 

Het land ligt tussen Griekenland en Turkije en het noordelijke deel van het eiland staat officieel bekend als de Turkse Republiek Noord-Cyprus, dat overigens alleen erkend wordt door Turkije. Het zuiden van het eiland wordt bewoond door de Griekse Cyprioten, en dit deel van Cyprus is volledig onafhankelijk. Mocht je tussen het Turkse en Griekse gedeelte willen reizen, dan heb je een paspoort nodig. 

De hoofdstad Nicosia

Straatje vlakbij de moskee
Straatje vlakbij de moskee

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus en bestaat uit twee delen: het Griekse deel Zuid-Nicosia Lefkosia en het Turkse deel Noord-Nicosia(Lefkoşa. Je kunt de grens oversteken bij Ledra Street, maar je moet dus wel even je paspoort meenemen! Hier zijn ook talloze cafés, restaurants en winkels te vinden en de Ottomaanse herenhuizen zijn prachtig om te zien! Ontdek de Omeriye-moskee of bezichtig de kerk Panagia Chrysaliniotissa, de oudste van Cyprus. Als je meer over de oudheden van het eiland te weten wilt komen is het Cyprus Museum een aanrader. Het staat vol artefacten waarvan de oudste uit het Neolithische tijdperk stammen!

Nicosia is nog omringd door oude stadsmuren en de Famagusta-poort is één van de meest bijzondere plekjes langs de Venetiaanse muren. Daarnaast zijn de Kanakaria-mozaïeken prachtig om te zien, en deze zijn te vinden bij het Byzantine Museum. De Makarios Cultural Foundation heeft hier een unieke collectie aan Cypriotische religieuze kunst! Breng je een bezoek aan Noord-Nicosia? Neem dan een kijkje bij de Selimiye-moskee, waar ooit een gotische kerk gebouwd was. Deze omgeving zit vol kleine zijstraatjes waar je urenlang kunt rondlopen. 

Larnaca

Uitzicht over Larnaca
Uitzicht over Larnaca

De havenstad Larnaca ligt aan de zuidoostkust van Cyprus en het is één van de populairste badplaatsen op het eiland. Een strandvakantie bij Kastella Beach of Mackenzie Beach is dan ook heerlijk! Je kunt overal ligbedden huren en de beachbars spelen leuke muziek. Daarnaast heeft Larnaca een schitterend en sfeervol centrum met veel historisch huizen. Wandel bijvoorbeeld door de Turkse wijk Skala met een labyrint aan kleine straatjes. Bezoek het fort van Larnaca voor een mooi uitzicht, maar ook om het middeleeuwse museum te bezichtigen. En mocht je van oudheden houden, het archeologisch museum van Larnaca is een absolute aanrader! Tip: breng een bezoek aan de mooie kerk Agios Lazaros!

Ook rondom het centrum van Larnaca is veel te zien. Ontdek het Kamares aquaduct en het zoutmeer van Larnaca. Hier leven veel flamingo’s en andere trekvogels. Het natuurreservaat ligt op ongeveer 3 kilometer van de stad en er lopen schitterende wandelroutes door het gebied. Naast het meer bewonder je eveneens de moskee Hala Sultan Tekke, een belangrijk bedevaartsoord voor moslims. Of bezoek het Stavrovouniklooster voor een schitterend uitzicht over de omgeving! 

Kourion

Ruïnes bij Kourion
Ruïnes bij Kourion

Zoals je wellicht al merkt, heeft Cyprus een rijke geschiedenis vol oudheden. Een bezoek aan Kourion mag dan ook niet ontbreken. Hier ontdek je namelijk opgravingen van de Romeinse periode, maar de oorsprong van Kourion is nog ouder! Kourion ligt op een klif direct aan zee. De locatie is zo gaaf, dat je hier zelfs een hele dag op het strand kunt komen genieten!  Wat je hier tegenwoordig nog ziet zijn voornamelijk Romeinse en vroegchristelijke bouwwerken. 

Hoogtepunten zijn bijvoorbeeld het theater waar vroeger gladiatorenspelen plaatsvonden. Mocht je hier nu in de zomer zijn, dan kun je hier genieten van een concert! Of wat dacht je van de eeuwenoude mozaïeken bij het huiden met de Achillesmozaïek en het huis van Eustolios. Het symbolisme spat eraf en om alles te weten te komen over de tijd van toen, kun je hier een rondleiding met een gids regelen.

Het historische Salamis

Salamis overblijfselen uit de oudheid
Salamis overblijfselen uit de oudheid

Een andere aanrader is Salamis, één van de grootste en belangrijkste archeologische sites op het eiland. De voormalige stad ligt in de buurt van Famagusta en ooit was Salamis één van de meest toonaangevende steden op Cyprus. Maar de machtige stad verloor de status door talloze aardbevingen en aanvallen door de Arabieren. 

Tegenwoordig zijn er nog enkel ruïnes over, maar deze zijn zeker een bezoek waard. Zo ontdek je een oud badhuis waarvan de pilaren nog overeind staan. Of bewonder de ruïnes van de twee Byzantijnse kerken en het Gymnasium. Daarnaast is er een klein museum te vinden met vondsten van vroeger. Salamis ligt uitgestrekt langs de kust en je bent hier rustig een paar uur zoet. Geschiedenisliefhebbers nemen hier letterlijk een kijkje in het antieke verleden van het eiland.

De kasteelruïne van St. Hilarion

Ruïnes van het St. Hilarion kasteel in Noord-Cyprus
Ruïnes van het St. Hilarion kasteel in Noord-Cyprus

In het noorden van Cyprus kun je de kasteelruïne van St. Hilarion vinden. Het kasteel is gelegen in het Kyrenia-gebergte, en dat op een hoogte van ruim 700 meter! Van een mooi uitzicht ben je dus verzekerd! Je kunt hier met je huurauto naartoe rijden om vervolgens het laatste stuk te klimmen. Je moet er dus wel even iets voor over hebben, maar dat wordt je wel beloond met het mooiste uitzicht over Cyprus!

Zo zie je in de verte het plaatsje Girne liggen, en ook het uitzicht op de Vijfvingerberg is fantastisch! Het kasteel is vernoemd naar de kluizenaarsmonnik Sint Hilarion die hier in de grotten van Cyprus stierf nadat hij vluchtte voor vervolging in het Heilige Land. In de 10e eeuw bouwden de Byzantijnen hier een kerk en klooster, en het werd oorspronkelijk gebouwd als wachttoren. Het kasteel bestaat uit drie delen en je kunt er meerdere tentoonstellingen bewonderen. 

Het kasteel van Kyrenia

Kyrenia kasteel
Kyrenia kasteel

We blijven nog even in het noorden van het eiland, want ook het kasteel van Kyrenia is hier te vinden. Dit kasteel staat ook bekend als Girne Kalesi in het Turks dat in het gelijknamige plaatsje Kyrenia/Girne ligt. Het kasteel van Kyrenia ligt aan de oostkant van de haven en de huidige vorm werd in de 16e eeuw door de Venetianen gebouwd. De geschiedenis van het kasteel is echter ruim 800 jaar en er is zelfs een kapel uit de twaalfde eeuw te vinden!

In het museum leer je meer over het bouwwerk en je kunt zelfs de kerkers bezoeken. Vanaf de wallen van het kasteel heb je een uniek uitzicht over de haven van Kyrenia en hier kun je ook de top van de Byzantijnse kerk goed zien. Vergeet niet een kijkje te nemen bij de grafkist van de beroemde Ottomaanse admiraal Sadik Pasha! Of ontdek het bijzondere scheepswrakkenmuseum bij de binnenplaats van het kasteel. Aanrader: bezoek het gotische klooster Bellapais waar de Engelse schrijver Lawrence Durrel zijn autobiografie ‘Bitter Lemons' schreef.

Agia Napa

Agia Napa strand
Agia Napa strand

Ooit was Agia Napa een klein vissersdorp, maar inmiddels is het uitgegroeid tot dé badplaats van Cyprus. Mocht je een feestje willen vieren, dan moet je hier zijn! Maar ook voor een onbezorgde strandvakantie zit je hier goed. Zo is Nissi Beach een favoriet van velen en het helderblauwe water in de baai is perfect om te zwemmen! Met laag water is het leuk hier het kleine eilandje voor de kust te bezoeken. Ben je juist op zoek naar rust? Dan is Konnos Bay ideaal. Het is hier vele malen rustiger, maar het strand heeft uitstekende faciliteiten. 

Op cultureel vlak is er ook nog wat te zien. Ga bijvoorbeeld naar het klooster van Ayia Napa vol ondergrondse tunnels en een verborgen grot. Een gids kan je alle mysteries vertellen! Of ontdek het Sculpture Park waar je bijzondere sculpturen kunt bewonderen. De kunstinstallaties staan boven op een klif en dat maakt het een soort openluchtmuseum mét uitzicht! Even verderop kun je nog de graftombes van Makronissos bezichtigen.

Het Akamas schiereiland 

Op avontuur op het Akamas schiereiland
Op avontuur op het Akamas schiereiland

Natuurliefhebbers zullen zich uitstekend vermaken bij het Akamas schiereiland in het noordwesten van Cyprus. Hier zijn paradijselijke stranden te vinden zoals Lara Beach. Tussen juli en augustus kun je hier zelfs de caretta caretta schildpadden zien die hier dan eieren leggen. De godin van de liefde, Aphrodite, kwam ook graag naar Akamas. Bijzonder is het om de baden van Aphrodite te bezoeken, een klein poeltje tussen de rotsen. Hier zou ze haar geliefde Adonis hebben ontmoet, en de Aphrodite en Adonis wandelroutes zijn perfect voor de romantici onder ons!

De meeste reizigers komen echt voor de Avakas Kloof. Inmiddels is dit een Natura2000 en het is nog best een uitdaging om hier te komen! Je begint de route in de vallei, maar al snel duikt de kloof op. Je bent omringd door rotswanden die door de eeuwen heen zijn uitgesleten door de rivier. De rotsformaties zijn fantastisch en de route staat bekend als één van de mooiste op Cyprus! Wandelschoenen zijn dus zeker nodig tijdens je vakantie! Tip: kom in het voorjaar wanneer de Avakas orchidee in bloei staat!

De mooiste stranden van Cyprus

Strandvakantie Cyprus
Strandvakantie Cyprus

Veel toeristen komen naar Cyprus om te genieten van een strandvakantie. Het zonnetje schijnt vaak en in het voor- en najaar zijn de temperaturen al heerlijk! Bovendien zijn de stranden van Cyprus beeldschoon, en je kunt iedere dag ergens anders je handdoekje neerleggen! Konnos Bay, Golden Beach en Lara Beach staan op het verlanglijstje van menig reiziger! En de naam Blue Lagoon zegt eigenlijk al genoeg.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal minder bezochte stranden zoals Aphrodite Beach, een kiezelstrand die voor de zonsondergang spectaculair is! Dit zou de geboorteplek zijn van de Griekse godin Aphrodite en de rots is een unieke plek op het strand. Of ontdek het rustige Pissouri Beach waar je heerlijk langs de kust kunt kanoën. Bij Coral Bay zijn weer strandbedden te huur en deze plek is geliefd bij gezinnen. En wil je echt even weg zijn van alles en iedereen? Dan kun je Zapalo Beach gaan ontdekken. Een auto is zeker nodig en het ligt prachtig verscholen tussen de rotsen.

Karpas Peninsula

Golden Beach op het Karpas schiereieland
Golden Beach op het Karpas schiereieland

Helemaal aan de noordoostelijke kant van het eiland ontdek je de Karpas Peninsula. Dit schiereiland is ruig en enkel per auto te bereiken. Eén van de culturele hoogtepunten is het klooster van Apostolos Andronos, een belangrijke plek voor pelgrims in Noord-Cyprus. Vanaf het kloostercomplex is het uitzicht over de zee adembenemend mooi! Voor de echte wandelliefhebbers is de Beşparmak trektocht een aanrader. De route is maar liefst 250 kilometer en loopt langs de hele noordkust. 

Lig je liever op het strand? Ook dat kan hier! Het is vrij onherbergzaam en je hebt sommige plekjes helemaal voor jezelf! Ontdek bijvoorbeeld het uitgestrekte Altınkum strand, ofwel Golden Beach! Of ontdek de drukkere plaatsen langs de kust waar eventueel faciliteiten te vinden zijn. Toch nog iets cultureels bezichtigen? Dan is het dorpje Sipahi de moeite waard omdat je hier de mozaïeken van Agia Triada kunt bewonderen. Of ontdek de ruïne van de kerk Agios Filon in het plaatsje Dipkarpaz.

Nationaal park Cape Greco

Kaap Greco dichtbij Ayia Napa, Cyprus
Kaap Greco dichtbij Ayia Napa, Cyprus

De zuidkust van Cyprus is populair en kan behoorlijk druk worden. Maar midden in de drukte ligt het nationaal park Cape Greco, een paradijsje in de natuur! Cape Greco is perfect voor lange wandelingen en je komt langs de mooiste plekjes! Wat dacht je van de Grieks-Orthodoxe kerk Ayioi Anargiroi met haar blauwe dak. Of de Blue Lagoon waar je een frisse duik kunt nemen!

Het schiereiland heeft ook een aantal mooie grotten waarvan de ´Sea Caves één van de leukste is. Hier heb je namelijk het uitzicht over zee vanuit de zeegrotten en vanaf de kliffen! Tijdens zonsondergang kan het hier behoorlijk druk worden, maar dat is niet zo gek met dit uitzicht! Ook de ´Love Bridge´ is een mooie grot waar je stil van wordt! En het plaatje is helemaal af als de wilde orchideeën in bloei staan!

Het Troödosgebergte

Olympus-berg, hoogste piek op het eiland Cyprus
Olympus-berg, hoogste piek op het eiland Cyprus

Tijd om van de kust de bergen weer in te gaan, want het Troödosgebergte is schitterend! Hier vind je de hoogste piek, de Olympus, met een hoogte van 2917 meter. De meeste reizigers komen hier in de zomer, en met name in het voorjaar is het gaaf om hier de mooie watervallen te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld de Caledonia waterval die verscholen ligt tussen de cipressen. Of volg de wandelroute naar de Potamossias en de Chantara waterval. Het ene uitzicht is hier nog mooier dan de ander, en de wandelroutes zijn fantastisch!

Midden in de bergen zijn ook nog eens tal van kerken te bewonderen. Voorbeelden zijn het klooster van Sint John en het Trooditissa-klooster. De vruchtbare grond is uitstekend voor de druiven, dus ook een bezoek aan een wijngaard is hier mogelijk. En nu kom je wellicht niet voor een wintersportvakantie naar Cyprus, maar rondom de berg Olympus is dit in de winter zeker mogelijk! Er zijn verschillende skischolen en je kunt ski’s en snowboards huren. Doen als het kan!

Paphos 

Straatje in Paphos
Straatje in Paphos

Paphos is een andere havenstad op Cyprus met behoorlijk wat trekpleisters. Zo is Kato Paphos geweldig! Deze archeologische site staat namelijk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en er is nog heel wat te zien! Zo zijn er maar liefst 4 Romeinse villa’s inclusief mozaïekvloeren, en er worden nog regelmatig vondsten gedaan. Aan de rand van de stad kun je een kijkje nemen bij de koninklijke tombes van Paphos. Deze ondergrondse begraafplaats werd al in de 4e eeuw uitgehouwen in de massieve rotsen. De necropolis is goed bewaard gebleven en ligt direct aan zee. 

Aan zee is het ook leuk de Coastal Boardwalk van Paphos te bewandelen. Het kustpad is helemaal leuk tijdens de ondergaande zon! En rondom Paphos is nog eens 50 kilometer kustlijn te vinden, dus een dagje strand kan hier zeker! In het historische centrum van Paphos kun je nog tal van oude gebouwen bewonderen. Voorbeelden zijn de kerk Agia Kyriaki Chrysopolitissa en het kasteel van Paphos. Reis je met je kinderen? Bij het Paphos Aphrodite Waterpark, de Island Cove Adventure Mini Golf en de dierentuin van Paphos ben je dagenlang zoet!

Snorkelen en duiken

Duiken op Cyprus
Duiken op Cyprus

Onderwater gaat er nog een hele wereld voor je open op Cyprus. Het water is over het algemeen lekker warm, en langs de kust kun je tijdens het snorkelen meteen al de mooiste vissen zien! Ook voor duiken is vaak geen boot nodig en vanaf de kust bewonder je de mooiste plekken. Op 6 meter diepte kun je al schildpadden bewonderen, maar je kunt ook een deep dive maken naar het scheepswrak Zenobia op een diepte van 40 meter Perfect voor geoefende duikers!

Duikers komen graag naar Ayia Napa, Pernera en Cape Greco. En bij Ayia Napa kun je zelfs het onderwatermuseum MUSAN vinden! Voor duiken in het museum moeten de bezoekers gecertificeerde duikers zijn, maar voor snorkelen zijn geen certificeringen van de bezoekers vereist. Onder water bewonder diverse sculpturen waarbij het rijke culturele en natuurlijke erfgoed centraal staat. Je ontdekt hier een waar ´bos´ met figuratieve sculpturen van wel 8 meter hoog. 

Kolossi

Kasteel van Kolossi
Kasteel van Kolossi

Aan de zuidkust van Cyprus is Kolossi een leuke plaats om te bezoeken. Een hoogtepunt is bijvoorbeeld het kasteel van Kolossi. Het werd gebouwd door de ridders van de Orde van Malta in 1210. Vanaf het dak is het panoramisch uitzicht ook een aanrader! Om de hoek ligt het Cyprus Wine Museum waar je een wijnproeverij kunt bijkomen! 

Ga ook naar het natuurreservaat Akrotiri waar je langs het water kunt wandelen. Kolossi ligt deels in het Brits overzeese gebiedsdeel Akrotiri en er zijn nog Engelse invloeden te zien. Maar aan de kust geniet je hier juist volop van de natuur!Je komt langs het zoutmeer van Limassol en de Akrotiri zandduinen. Vanuit Kolossi kun je Kourion en Limassol heel snel bereiken.

Top reizen naar Cyprus

Reisorganisaties met reizen naar Cyprus

Meer blogs over Cyprus

Beoordelingen van Cyprus

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8
Cultuur
8
Stranden
7.5
Steden
7.5
Eten & drinken
8.5
Activiteiten
8.1