Home
Blog
Bestemmingen
De Shwedagon Pagoda in Myanmar

De Shwedagon Pagoda in Myanmar

op 11 juni 2014
1 minuut leestijd
De Shwedagon Pagoda in Myanmar

Het is één van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld: de Shwedagon Pagoda in Yangon, Myanmar. De 2.500 jaar oude gouden pagode schijnt vanaf een heuvel over de stad en is moeilijk te missen bij een bezoek aan Yangon.

De Shwedagon Pagoda is de grootste tempel in Myanmar en is bedekt met 50.000 kilo bladgoud en vele duizenden kostbare edelstenen. De kegelvormige pagoda is 98 meter hoog en bevindt zich op de heuvel Singuttara in een buitenwijk van Yangon. Rondom de pagode bevindt zich een paviljoen met tientallen kleinere pagodes, tempels en beelden. Sinds de bouw in de 5e eeuw V.Chr. is het bouwwerk verschillende keren door aardbevingen beschadigd, maar werd het telkens nog mooier en groter herbouwd.

Myanmar is één van 's werelds meest vrome boeddhistische naties en de meerderheid van de bevolking is boeddhistisch. De Shwedagon Pagoda is hun meest heilige tempel en volgens de legende worden acht vande laatste Boeddha's haren in de pagode bewaard, tezamen met relikwieën van drie van diens voorgaande incarnaties. In één van de tempels bevindt zich een 15 ton zware klok, die de Engelsen in 1824 naar Engeland probeerden te verschepen. Hierbij viel deze echter over boord en de Birmanen wisten de klok met bamboestokken weer uit het water te halen.

Een bezoek brengen aan de indrukwekkende bouwwerk is de moeite zeker waard. Dag en nacht is het er levendig met gezang en gebeden van boeddhistische monniken en gelovigen. De tempel ligt aan de Shwedagon Pagoda Road in het Dagon Township en de weg er naartoe is al indrukwekkend. Bij het betreden van het complex wordt je gevraagd om je schoeisel uit te doen, maar aangezien het een groot complex is en je hier wel even rond kunt lopen, is het het handigst om deze bij je te houden. Bij de entree bevinden zich kinderen die hiervoor plastic zakjes verkopen. Wanneer je met de trap bovenaan bij de pagode bent aangekomen, kun je hier zelf een rondje gaan lopen, of van een van de monikken een rondleiding krijgen. Dit is zeker aan te raden, want zij kunnen je precies de juiste plekken laten zien, van waaruit je de gekleurde glinsteringen van de diamanten boven in de pagode kunt zien. De vergoeding die je hiervoor geeft bepaald je zelf. Een goed tijdstip om de Shwedagon Pagoda te bezoeken is aan het einde van de middag, zodat je de tempel bij daglicht en in het donker kunt zien. En aan het begin van de avond wordt het paviljoen schoongemaakt door een rij vrouwen met bezems, wat ook een mooi schouwspel opleverd.

De Shwedagon Pagoda is iedere dag geopend van 4:00 tot 22:00 uur en de entree bedraagt $6. Draag uit beleefdheid geen shirts zonder mouwen of korte broeken die tot boven de knie komen.

 

Top reizen naar Myanmar

Reisorganisaties met reizen naar Myanmar

Meer blogs over Myanmar

Beoordelingen van Myanmar

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.9
Cultuur
8.7
Stranden
7
Steden
7.2
Eten & drinken
7.5
Activiteiten
7.8