Een verplicht nummertje tijdens jouw rondreis Indonesië waar je gráág naartoe gaat: de boeddhistische tempel Borobudur is ongelofelijk mooi!
Op een uurtje rijden afstand van de superleuke Javaanse stad Jogjakarta ligt Borobudur, een boeddhistisch heiligdom uit de achtste eeuw. Borobudur is één van de bekendste bezienswaardigheden van het Indonesisiche eiland Java. De naam betekent letterlijk ‘boeddhistische tempel op de heuvel’. Niet geheel ontoevallig natuurlijk, want Borobudur is inderdaad op een heuvel gebouwd. Maar wat maakt het bouwwerk zo bijzonder?
Borobudur meet 123 bij 123 meter aan de grond en wordt steeds smaller naarmate de top nadert, als een soort piramide. Het bouwwerk is massief en telt tien ‘etages’. Alle etages zijn voorzien van prachtige, uitgehakte muurschilderingen, beelden en stoepa’s, een symbool van het boeddhisme. Pelgrims die de heilige plek – nog steeds – bezoeken, lopen zeven rondjes op elke etage.
De bouw van Borobudur heeft naar schatting bijna 100 jaar geduurd, en werd halverwege de tiende eeuw voltooid. Tot de herontdekking in 1814 door de Engelsen heeft het heiligdom eeuwenlang onder het as en begroeiing gelegen. In de twintigste eeuw is Borodbudur gerestaureerd en sinds 1991 staat het bouwwerk op de Werelderfgoedlijst.
Hoe kon Borobudur eeuwenlang vergeten worden? De exacte redenen en data zijn nog altijd onzeker. Waarschijnlijk heeft de toenmalige koning de regio rond het jaar 1000 verlaten omdat het koninkrijk naar het oosten verplaatste. Dit in verband met de vele vulkaanuitbarstingen nabij Borobudur. Ook de islamisering van Java in de vijftiende eeuw zou een rol kunnen hebben gespeeld. Tot slot werd Borobudur geassocieerd met ongeluk. Dat imago is flink hersteld. Inmiddels wordt Borobudur dagelijks druk bezocht.
Deel je ervaring en help andere reizigers!