Home
Blog
Bestemmingen
De Chullpa's van Sillustani in Peru

De Chullpa's van Sillustani in Peru

op 17 september 2015
1 minuut leestijd
De Chullpa's van Sillustani in Peru

Aan de oever van de prachtige Umayo Lagoon in Peru vind je opmerkelijke torens, die Chullpa's genoemd worden. Hier lees je meer over deze bezienswaardigheid in Peru.

Chullpa's zijn oude graftorens die je onder andere in Sillustani aantreft, 35 kilometer ten noordwesten van de stad Puno. Het zijn grote funeraire graven opgebouwd uit steen en klei, van zo'n 2 tot 4 emter hoog, maar sommige kunnen oplopen tot wel 12 meter. Ze werden gebouwd in de 13e en 14e eeuw door de inwoners van de oude Aymara koninkrijken, die zich in de Boliviaanse Altiplano vestigden voor de Inca's. Toch zijn er ook soortgelijke bouwerken getogen in Bolivia, Peru en Noord-Chili tijdens de Inca periode. Archeologen denken dat de Inca's de graftorens hebben nagebouwd nadat ze de gebieden bezetten.

De Chullpa's werden gebouwd om stam leiders te begraven, soms samen met hun families en zelfs goede vrienden. De lichamen van de doden werden in foetushouding geplaatst en verpakt in lama huiden, geweven dekens of gevlochten stro, samen met hun bezittingen, voedsel en offers. Soms maakte men een kleine opening in de torens op het oosten, omdat men geloofde dat de Zon iedere dag herboren werd door Moeder Aarde.

Hoewel de lijken niet werden gemummificeerd, overleefden ze wel eeuwen door de droge omgeving in de gesloten graven. Grafrovers hebben de inhoud van de torens al lang meegenomen, maar de torens zijn nog steeds goed bewaard gebleven en een bezoek waard. Hoewel chullpa's niet alleen in Sillustani voorkomen, maar over heel de Altiplano, vind je hier wel de best bewaard gebleven voorbeelden.

Top reizen naar Peru

Reisorganisaties met reizen naar Peru

Meer blogs over Peru

Beoordelingen van Peru

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.6
Stranden
5.3
Steden
8.2
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4