Home
Blog
Bestemmingen
7x Tips voor jouw bezoek aan historisch Krakau

7x Tips voor jouw bezoek aan historisch Krakau

3 minuten leestijd
7x Tips voor jouw bezoek aan historisch Krakau

Wie naar Polen gaat mag een bezoek aan historisch juweel Krakau zeker niet overslaan. Van rijke geschiedenis tot urban foodspots: wij vertellen je waar je absoluut moet zijn.

Krakau is populair! Deze voormalige koninklijke hoofdstad met haar rijke geschiedenis, kleurrijke wijken en hippe foodscene is onweerstaanbaar voor iedereen die ook maar een beetje van geschiedenis en cultuur houdt. Mooi meegenomen: het is ook nog eens een voordelige plek voor een weekend weg en de ideale springplank voor een tripje naar nabijgelegen bezienswaardigheden. Wij geven je zeven tips die jouw trip naar deze stad onvergetelijk maken.

1. Podgórze

Het bureau van Schindler in de gelijknamige fabriek
Het bureau van Schindler in de gelijknamige fabriek

Podgórze is een eeuwenoud district dat een zelfstandige stad was tot de Tweede Wereldoorlog. De Nazi’s verbouwden deze wijk toen tot een ommuurd joods getto. Wandel door deze wijk langs de Sint-Jozefkerk en loop door naar Plac Bohaterów Getta. Op deze plek werden joodse mensen uit het getto verzameld om gedeporteerd te worden naar de vernietigingskampen. Inmiddels is dit district een culturele hotspot geworden vol museua, waaronder de voormalige fabriek van Schindler, ook wel bekend van de film Schindlers list en een indrukwekkend oorlogsmonument dat bestaat uit lege stoelen. Deze stoelen staan symbool voor de afwezigheid van de gedeporteerden. Naast geschiedenis vind je in deze wijk veel trendy winkels en cafes.

2. Kazimierz 

Streetart in Kazimierz
Streetart in Kazimierz

Een bezoek aan de oudste joodse wijk Kazimierz doet je zeker verrassen, want dit is het creatieve hart van de stad. Boordevol gezellige terrassen, streetart, kunststudio’s en unieke boetiekjes. Bestel wat lekkers te eten bij de foodtrucks bij Skwer Judah en loop de Jozefa straat in. Voor prullaria en antiek, muziek en andere hebbedingen ga je naar Plac Nowy en s’avonds bezoek je weer een van de fantastische restaurantjes voor een betaalbaar maar super lekker diner.

3. Wawel kasteel

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wie zin heeft om de dag rustig te beginnen of lekker te picknicken gaat naar de oever van de Vistula Rivier, met uitzicht op het Koninklijk paleis en de Wawel heuvel. De Wawel is een kasteel en schijnt een van de beste architectonische hoogtepunten van Polen te zijn. Op deze heuvel staat het voormalig koninklijk paleis, een verzameling indrukwekkende monumenten en een kathedraal. Die kathedraal is ontworpen in vijf verschillende bouwstijlen en krijgt daarmee een bijzonder gezicht. Vanuit de klokkentoren heb je een super mooi uitzicht over de stad.

4. De Grote Markt

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De grootste markt van Europa, die vind je in Polen en wel in het centrum van Krakau! Een bezoek aan de Rynek Główny doet je ongetwijfeld versteld staan vanwege de imposante omtrek van het middeleeuwse plein vol imponerende gebouwen. Wat je hier kunt doen? Lekker lunchen, het Rynek Underground Museum bezoeken en souvenirs scoren.

5. Tytano

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Tytano was ooit een tabaksfabriek maar is nu een hippe horeca hemel! Met dank aan een stel jonge Poolse ondernemers is het vervallen terrein omgetoverd tot een fantastische plek waar je kunt shoppen, eten, drinken en dansen. De fabriekshallen bieden naast dat alles ook creatieve broedplaatsen voor ondernemers en een plek waar je gave VR games kunt spelen.

6. Auschwitz-Birkenau

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Auschwitz-Birkenau ligt op zo’n 75 kilometer buiten Krakau en als je de tijd hebt kunnen wij alleen maar zeggen: ga er naartoe. Misschien niet het allervrolijkste bezoekje maar absoluut indrukwekkend. Auschwitz is een verzamelnaam voor meerdere concentratie- en vernietigingskampen in de regio waar ruim 1,1 miljoen mensen zijn omgekomen. Je kunt deze plek bezoeken op eigen gelegenheid of een tour boeken.

7. Zoutmijn Wielickza

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Net buiten Krakau ligt een onvergetelijke bezienswaardigheid: de zoutmijnen van Wielickza. Er wordt tegenwoordig geen zout meer gewonnen maar het is een sprookjesachtige plek van zo’n 300 kilometer lang en 350 meter diep die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Je kunt de mijnen alleen in met begeleide tours. Wat je dan kunt zien? Indrukwekkende kunstwerken, ondergrondse meren, een ondergrondse kathedraal en zelfs kuuroorden!

Een bezoek aan Krakau staat wat ons betreft echt in de top-10 van must visit steden in Europa, want los van alle bezienswaardigheden is de stad ook nog eens betaalbaar, zijn de mensen gastvrij en is het nog geen twee uur vliegen. Ideaal!

Rondreis.nl bezocht Krakau als onderdeel van de World Media Cup. Dit is een sportieve uitdaging voor actieve journalisten die de charmes van Polen willen ontdekken. Een goed georganiseerd en prachtig evenement!

Meer weten over Polen? Kijk bij de Poolse Organisatie voor Toerisme.

Top reizen naar Polen

7-daagse rondreis Verrassend Polen

7-daagse rondreis Verrassend Polen

7 dagen
Groepsrondreis
Krakow, Warsaw, Wieliczka Salt Mine, Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum

Reisorganisaties met reizen naar Polen

Meer blogs over Polen

Beoordelingen van Polen

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
n.v.t.
Cultuur
n.v.t.
Stranden
n.v.t.
Steden
n.v.t.
Eten & drinken
n.v.t.
Activiteiten
n.v.t.