Home
Blog
Algemeen
De Poolse Jura: fantastisch natuurgebied

De Poolse Jura: fantastisch natuurgebied

1 minuut leestijd
De Poolse Jura: fantastisch natuurgebied

In de Poolse Jura, die begint niet ver van Krakau, is het landschap haast sprookjesachtig. Een echte aanrader voor natuurliefhebbers met voorkeur voor een vleugje romantiek.

De Poolse Jura begint in Krakau en strekt zich uit over een afstand van 163 kilometer tot aan Częstochowa. Het heuvelachtige landschap van de Poolse Jura kent meer uitgestrekte weiden dan dennenbomen met daarboven indrukwekkende kalksteenformaties en talloze kasteelruïnes.

Adelaarsnesten

Het natuurgebied staat vooral bekend vanwege de Adelaarsnestroute. Deze route is zo genoemd omdat de ruïnes en kastelen langs de route vooral op heuveltoppen of moeilijk bereikbare kalksteenformaties gebouwd zijn. Het landschap leende zich ooit uitstekend voor de bouw van kastelen en burchten die koning Kazimierz de Grote neerzette om zijn handelsroutes te verdedigen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De meest indrukwekkende Adelaarsnesten zijn de ruïnes van Smoleń, Ogrodzieniec, Morsk, Bobolice, Mirów en Olsztyn bij Częstochowa. Het meest bekende kasteel is het kasteel in Pieskowa Skała in de buurt van een karakteristieke rotsformatie, genaamd de Knuppel van Hercules.

Meer bezienswaardigheden

Naast kastelen zie je in de Poolse Jura nog veel natuurlijke kalksteenformaties, historische gebouwen als kerken en paleizen en valleien en grotten. In het gebied ligt ook het kleinste nationaal park van Polen: Ojcowski, boordevol planten en andere vegetatie. In de nabije omgeving vind je talloze hotels en guesthouses van waaruit je dit prachtige gebied kunt verkennen.

Meer blogs