Home
Blog
Bestemmingen
12x De mooiste plekken van de Turkse Rivièra

12x De mooiste plekken van de Turkse Rivièra

op 18 november 2020
3 minuten leestijd
12x De mooiste plekken van de Turkse Rivièra

De Turkse Rivièra is populair onder vakantiegangers. Mede dankzij de volgende twaalf must-sees!

Van Marmaris tot Antalya reikt de Turkse Rivièra. De zuidelijke kuststrook van Turkije is als een openluchtmuseum en daardoor een grote toeristenfavoriet. Zowel het aangename mediterrane klimaat als de warmte van de lokale bevolking laten je direct thuis voelen. Daarbij opgeteld zul je je geen moment vervelen hier, of je nou in de winter- of zomermaanden afreist naar dit paradijs op aarde. Er staat je namelijk niet alleen zon, zee en strand te wachten. Ook vind je er opvallend veel historische bezienswaardigheden en bruist de cultuur. Of wat te denken van enerverende wandel- en fietstochten, visexpedities en excursies naar watervallen. Zet deze twaalf locaties sowieso op je vakantiechecklist en laat je omver blazen door de Turkse pracht. 

1. Side

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Side betekent letterlijk ‘granaatappel’. Maar naast dat je deze verfrissende vrucht veelvuldig tegenkomt, verwonder je je hier vooral over de fotogenieke oude opgravingen. Bekijk het theater uit de tweede eeuw met maar liefst 15.000 zitplaatsen en ga naar de Tempel van Apollo tijdens zonsondergang. Ook de vroegere markt agora en de vele oude Romeinse baden zijn aanraders!

2. Düdenwatervallen

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Alsof je een sprookje binnenloopt, zo voelt het bij de Düdenwatervallen. Ten noord-oosten van Antalya klettert het water zo’n achtentwintig meter naar beneden te midden van een groene setting. Neem een kijkje achter de waterval, ontdek de grot en maak prachtige foto’s met het uitzicht over de Düden rivier. Naast dat er een avontuurlijke wandeling op je ligt te wachten, heeft het naar beneden vallende water ook een rustieke uitwerking. 

3. Aspendos

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het Romeins theater van Aspendos is een plaatje en mag gerekend worden tot een van de best bewaard gebleven antieke theaters van de Grieks-Romeinse wereld. Vanuit Antalya rijd je er in een half uur naartoe. Naast de twintigduizend zitplaatsen die je al een overweldigend beeld geven, zijn ook de ruïnes van de basiliek, het aquaduct, de diverse watertorens, het marktplein en de fontein majestueus. 

4. Antalya

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Antalya staat bekend als een grote drukke badplaats en ligt op een rotsplateau boven zee. Aan beide zijden van deze Turkse hotspot vind je lange stranden die enorm in trek zijn bij het grote publiek. Naast zonnebaden kun je hier goed shoppen. Maar echt, je gaat je verbazen over de hoeveelheid verschillende winkeltjes en uitgaansmogelijkheden die je hier vindt. Alsof de opties nog niet eindeloos genoeg zijn, kies ook voor wat anders en maak bijvoorbeeld een avontuurlijke jeepsafari in de groene omgeving.

5. Perge

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Perge is authentiek en behoort tot een van de best bewaarde stadjes uit de oudheid. Het Romeinse stadion, het badhuis, de tempel van Artemis en de Akropolis zijn de absolute eye-catchers. Op slechts vijftien kilometer afstand van Antalya loop je rond in een compleet andere wereld. Het is bizar om hier het moderne leven te vergelijken met de oude tijden van 3000 jaar terug.

6. Alanya

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Naast Antalya mag ook Alanya gerekend worden tot de bekendste badplaatsen van de Turkse Rivièra. Ten oosten van Antalya en Side ligt deze populaire parel met eveneens aan weerszijden een zandstrand. Het Taurusgebergte gecombineerd met de kristalheldere wateren van de Middellandse zee zorgen hier voor magistrale uitzichten. Daarnaast is ook de binnenstad het ontdekken waard!

7. De burcht van Alanya

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het middeleeuwse kasteel ‘Alanya Kalesi’ staat ook wel bekend als ‘de burcht van Alanya’. Dit indrukwekkende bouwwerk vind je ten zuiden van Alanya en is het boegbeeld van de stad. Dagelijks is de burcht geopend voor publiek. Bezoek zeker ook het Archeologische Museum dat aan het begin van de heuvel ligt!

8. Belek

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Belek is een waar golfwalhalla. Te midden van overweldigende natuurpracht put je hier naar hartelust een balletje. Inmiddels telt de plaats al meer dan tien golfbanen met allemaal tenminste achttien holes. Naast golfen, kun je hier goed winkelen op stand. Tel daar nog een kilometers lang fijn zandstrand bij op en je begrijpt dat je hier een jetset-leven leidt.

9. Kemer

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Voor romantiek en sereniteit ga je naar Kemer. Met zijn deels autovrije centrum, mooie natuur en goede stranden zit je hier gebakken voor een ontspannen tijd. De baaien en vooral het water zijn glashelder. Dit komt vanwege de vele kiezels. Dat dit iets minder zacht is aan de voeten neem je snel voor lief, want de stranden zijn oogverblindend mooi.

10. Myra

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De ruïnes van het antieke Myra leveren bizarre plaatjes op. Alleen al de weg er naartoe is er een om nooit te vergeten. Ga op expeditie naar de gezonken stad Kekova, de Lycische rotsgraven en het theater. Leuk weetje: ‘Sinterklaas’ zoals wij hem kennen, heeft zijn oorsprong liggen in de Turkse stad Myra.

11. Köprülü Kanyon Nationaal Park

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Outdoor liefhebbers opgelet: Köprülü Kanyon Nationaal Park is de place to be voor activiteiten als raften, canyoning, kanoën en hiken. Het is een van de mooiste natuurplekken van Turkije en maar liefst 366 vierkante kilometer groot. Naast het omvangrijke natuurschoon vind je er onder andere ook de Romeinse ‘Olukluköprü’ Oluklu brug en dorpen als Beskonak en Bolasan. Absolute aanrader, deze plek!

12. Göynük Canyon

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Nog zo’n magisch fenomeen is de Göynük Canyon. Gelegen op zo’n dertig kilometer van Antalya wandel je door de meest gave kloven, inhammen en grotten. Daarbij zorgt het zuivere water voor de nodige verkoeling tussendoor. Op sommige plekken vind je zelfs een natuurlijk gevormde rotsglijbaan om vanaf te zoeven.

Top reizen naar Turkse Rivièra

Reisorganisaties met reizen naar Turkse Rivièra

Meer blogs over Turkse Rivièra

Beoordelingen van Turkije

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.5
Cultuur
7.5
Stranden
7.8
Steden
7.5
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.2