Home
Blog
Algemeen
Lichtgevende plankton verlichten de wateren voor de kust van Hong Kong

Lichtgevende plankton verlichten de wateren voor de kust van Hong Kong

op 24 januari 2015
1 minuut leestijd

Terwijl wij gisteren hier even ijs op het water hadden en vandaag een beetje sneeuw kregen, werden de wateren voor de kust van Hong Kong afgelopen week verlicht door lichtgevende plankton.

Noctiluca scintillans, beter bekend als Zeevonk, is een soort plankton die in het voorjaar en aan het begin van de zomer bioluminescentie licht geeft bij beweging. Afgelopen week werd een deel van de kustlijn voor Hong Kong prachtig verlicht door deze kleine wezens. Fotograaf Kin Cheung legde dit mooie tafereel vast in een aantal foto's met lang sluitertijd.

De zeevonk ziet eruit als een klein doorzichtig  ballonnetje met een staartje aan de achterkant. Met zijn grootte van een halve tot één millimeter is de zeevonk een relatief grote eencellige. De luminescente reactie wordt veroorzaakt door het pigment luciferine en het enzym luciferase wanneer deze in aanraking komen met zuurstof. Echter werd het hier veroorzaakt door vervuiling van een boerderij.

De zeevonk komt trouwens ook in de Noordzee voor, dus deze luminescente effecten zou je ook in Nederland aan kunnen treffen. De kans is daarbij het grootst bij warm weer en in ondiep water.

Bekijk hieronder de foto's van de lichtgevende plankton in Hong Kong:

Top reizen naar Hong Kong

Reisorganisaties met reizen naar Hong Kong

Meer blogs over Hong Kong

Beoordelingen van China

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.3
Cultuur
8.9
Stranden
4.9
Steden
8.3
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4