Home
Blog
Bestemmingen
Encontro das Aguas: ontmoeting van wateren in Brazilië

Encontro das Aguas: ontmoeting van wateren in Brazilië

op 5 september 2015
1 minuut leestijd
Encontro das Aguas: ontmoeting van wateren in Brazilië

Het is een bijzonder gezicht, de Encontro das Aguas in Brazilië, waar twee wateren elkaar ontmoeten met verschillende kleuren.

Deze bijzondere ontmoeting van wateren tref je aan op zo'n 10 kilometer buiten de stad Manaus, in het noorden van Brazilië. Hier is het, waar de zwarte Rio Negro rivier die door de stad stroomt, de zandkleurige Amazone rivier ontmoet, maar niet direct met elkaar vermengen.

In plaats daarvan stromen beide rivier zo'n 6 kilometer naast elkaar, een gebeurtenis die bekend staat als 'de Ontmoeting van de Wateren' of Encontro das Águas in het Portugees. Het verschijnsel doet zich op verschillende plaatsen in het Amazonegebied en elders op onze planeet voor, maar nergens zo sterk als hier. Het is een van de belangrijkste toeristische attracties van Manaus.

Rio Negro is de grootste zijrivier van de Amazone en de grootste zwart-water rivier en zorgt voor een enorme wateraanvoer vanuit het Hoogland van Guyana. 'Rio Negro' beketend ook 'Zwarte Rivier'.Dit water heeft een blauwzwarte kleur, veroorzaakt door de decompositie van organisch materiaal afkomstig uit het regenwoud en moerassen. Een zwarte rivier heeft een hoog zuur niveau en zeer weinig neerslag. Het water van de Amazone daarentegen, is dik met zand en modder en daardoor bruin van kleur.

Vanwege hun verschillende componenten hebben beide rivieren verschillende waterdichtheid, snelheid en temperatuur, waardoor ze moeilijk mengen. De koelere, dichtere en snellere wateren van de Amazone en de warmere, langzamere wateren van de Negro vormen hierdoor een duidelijke grens. Zes kilometer stroomafwaarts worden ze door de sneller bewegende Amazon uiteindelijk met elkaar gemengd, en vormen ze de Tweede Amazone rivier.

De beste tijd om deze ontmoeting van wateren te zien is tussen januari en juli, wanneer de rivieren het meeste water bevatten. Er zijn tientallen tour bedrijven die hier boottochten naartoe aanbieden en de meeste tours gaan gecombineerd met een bezoek aan het Janauary Ecological Park, waar je waterlelies kunt observeren en fotograferen.

Top reizen naar Brazilië

Reisorganisaties met reizen naar Brazilië

Meer blogs over Brazilië

Beoordelingen van Brazilië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.7
Cultuur
7.9
Stranden
8.5
Steden
8.2
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.7