Home
Blog
Bestemmingen
Dry Falls: De grootste waterval die niet meer bestaat

Dry Falls: De grootste waterval die niet meer bestaat

op 8 juli 2014
1 minuut leestijd
Dry Falls: De grootste waterval die niet meer bestaat

In het centrale deel van de Amerikaanse staat Washington, aan de andere kant van de Upper Grand Coulee van de Columbia River, ligt een hoge geschulpte afgrond bekend als Dry Falls. Ooit moet het de grootste waterval ter wereld zijn geweest.

De naam zegt het namelijk al: Dry Falls is een drooggevallen waterval. Met een lengte van 5,5 kilometer (10 keer zo groot als de Niagarawatervallen) en hoogte van 400 meter wordt aangenomen dat dit de grootste waterval is die ooit heeft bestaan. Geologen hebben gespeculeerd dat tijdens de laatste IJstijd catastrofale overstromingen het water met een snelheid van ruim 100 kilometer per uur door de Upper Grand Coulee en over deze rotsen deden stromen.

Bijna twintig duizend jaar geleden, toen de gletsjers zich naar het zuiden begaven, blokkeerde een ijsveld de rivier de Clark Fork in de buurt Sandpoin. Daardoor overstroomde een groot deel van West-Montana en vorme zich het gigantische Lake Missoula. Het water werd opgesloten achter een glaciale dam, die uiteindelijk brak waardoor een catastrofale overstroming delen van Idaho, Washington en Oregon onder water zette in een paar dagen tijd. De enorme overstroming deed in korte periode de Grand Coulee en de Dry Falls ontstaan.

Er wordt algemeen aangenomen dat dit proces van ijs-afsluiting van de Clark Fork, het bijvullen van het meer van Missoula en de daaropvolgende catastrofale overstromingen zich tientallen keren heeft voorgedaan in de jaren van de laatste IJstijd.

Vandaag de dag kan deze enorme rots worden bekeken vanaf de Dry Falls Interpretive Center, onderdeel van Sun Lakes State Park, en gelegen op Route 17 nabij de stad Coulee City.

Top reizen naar Amerika

Reisorganisaties met reizen naar Amerika

Meer blogs over Amerika

Beoordelingen van Amerika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.8
Stranden
7.5
Steden
8.7
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8